Üç Ülkenin Bilim Adamları 'Yer Bilimleri Çalıştayı’nda

Uluslararası Kore-Azerbaycan-Türkiye Yer Bilimleri Çalıştayı', Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’nde başladı. Kore’den Pukyonk Üniversitesi, Azerbaycan’dan Ulusal Bilimler...

Uluslararası Kore-Azerbaycan-Türkiye Yer Bilimleri Çalıştayı', Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’nde başladı. Kore’den Pukyonk Üniversitesi, Azerbaycan’dan Ulusal Bilimler Akademisi, PAÜ ve Dokuz Eylül Üniversiteleri ortaklığı ile PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştayın açılışına Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, yurtdışı ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden bilim insanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Aydın, “Başta depremsellik ve petrol araştırmaları olmak üzere yer bilimleri konusunda üç ülke araştırmacılarının ilk kez bir arada çalışmalarını paylaşacağı bir etkinlik olması yönüyle ön plana çıkan bu çalıştay, 40'ın üzerinde araştırmacı ve konularında yetkin ve seçkin davetli konuşmacıların katıldığı etkinlik olması yönüyle önem taşımaktadır.” dedi.

Reklam
Reklam

PAÜ Rektörü Bağcı da Türkiye’nin dünya haritasında jeocoğrafik açıdan ilginç, jeoloji ve jeofizik disiplinleri tarafından araştırılmaya açık bir bölgede bulunduğunu vurguladı.

Bağcı, “Yer bilimleri fakültesine giden bir yolculuğun başında olduğumuzu düşünüyorum. Jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendisliğinin araştırmalarını uluslararası düzeye taşıyarak bölgemizde çok büyük araştırmalara imza atacak bir yer bilimleri fakültesinin kurulması için de girişimde bulunmanın zamanı geldi. Bu organizasyonla Azerbaycan Bilim Akademisi ve Kore Üniversitesi ile yaptığımız ilk işbirliğinin daha da büyüyeceğine inanmaktayım.” diye konuştu.

Bu tür çalışmaların öneminin depremle karşı karşıya kalındığı zamanlarda anlaşıldığını belirten Başkan Zolan da bu toplantıların geleceği planlarken, zemin etütleri ve yapılaşma gibi birçok konuya ışık tuttuğunu ve bu sayede sıkıntıların zamanında ortadan kaldırıldığını dile getirdi.

Vali Demir ise, Denizli’nin antik çağlardan beri çok büyük depremler yaşamış bir şehir olduğunu hatırlattı. Demir, şunları kaydetti: “ Şu anda da 1. derece deprem bölgesinde bulunuyoruz. Bu çalışmalarla, en son bilimsel gelişmelerle ilimizin bulunduğu konumun tespitinde yeni bir adım atılmasının çok önemli olduğuna inanıyorum. Denizli açısından, özellikle yer bilimleri alanında sahip olduğu jeotermal kaynaklar açısından da çok önemli. Türkiye’nin en büyük jeotermal elektrik enerjisi üretecek santral Denizli’de çalışmalara başladı. Bunun yanında pek çok kaynağa da sahibiz."

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından çalıştayda emeği geçenlere plaket takdim edildi.

ÇALIŞTAYDA 23 SÖZLÜ VE 13 POSTER BİLDİRİSİ SUNULACAK

5–7 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek çalıştayda, 23 sözlü ve 13 poster bildirisi sunulacak. Çalıştayda petrol araştırma çalışmalarının yer bilimleri açısından değerlendirilmesi, bölgesel depremsellik ve tektonizma, yer bilimlerinde çevre ve arkeoloji, jeotermal alanları gibi konular konuşulacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz