Üç ülkenin borsası işleme doymadı

ANKARA(ANKA)- Dünya Borsalar Federasyonu verilerine göre, geçen yıl borsaları en çok kazandıran ilk üç ülke, yüzde 168.3'le Peru, yüzde 130.4 ile Çin ve yüzde 128.8'le Güney Kıbrıs Rum kesimi oldu. Diğer yandan, yüzde 4.7 ile Tayland, yüzde 2.8'le Malta ve yüzde 1.8'le de İran borsada en çok değer kaybettiren ülkeler arasında başı çekti.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun 2006 Faaliyet Raporu'nda dünya borsaları ve döviz piyasalarındaki gelişmeler incelendi. Rapora göre, 47 borsanın endeks performans verilerine göre dünya genelinde borsalar ortalama yüzde 29.03 oranında değer kazandı. En yüksek artış açık ara farkla yüzde 71.38'le Güney Amerika borsalarında gerçekleşti. Bunu sırasıyla, Asya Pasifik (yüzde 31.90), Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu (yüzde 22.53) ve Kuzey Amerika borsaları (yüzde 21.48) izledi.

Reklam
Reklam

MERKEZ BANKALARI ETKİLİ OLDU

SPK raporuna göre, geçen yıl döviz piyasalarındaki gelişmelerde merkez bankalarının para politikaları ve buna ilişkin beklentiler rol oynadı. ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım sürecini durdurması, dolara olan desteği azalttı. Avrupa Merkez Bankası'nın ise faiz oranlarını arttırması euroya destek verdi. Geçen yıl dolar, diğer para birimleri karşısında değer kaybetti.

DOLARDA YÜZDE 13.81 KAYIP

Dolar, geçen yıl İngiliz sterlini karşısında yüzde 13.81 tutarında, euro karşısında da yüzde 11.45, İsviçre frangı karşısında da yüzde 7.45 değer kaybetti. Amerikan doları belli başlı para birimleri arasında sadece Japon yeni karşısında değer kazandı ve yüzde 1.05 değerlendi. Avrupa Merkez Bankası faiz oranlarını geçen yıl 6 kez arttırarak yüzde 3.5'e yükseltti. Japonya Merkez Bankası ise aynı dönemde faiz oranlarını sadece bir kez artırdı.

GELİŞEN ÜLKELER KAZANDI

Geçen yıl gelişmekte olan ülkelerin çoğunun para birimleri dolar karşısında değer kazandı. Dolar karşısında Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Tayland, Polonya, Macaristan gibi ülkelerin para birimlerinin değeri önemli ölçüde arttı. Şili, Pakistan, Arjantin, Meksika gibi ülkelerin para birimleri ise dolar karşısında hafif değer kaybetti.

Reklam
Reklam