BATMAN (İHA) - Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, dünyanın tek bir pazar haline gelmeye başladığını belirterek, "Çılgınca bir rekabet geliyor. Ayakta durabilmemiz için rekabet gücü yüksek bir ülke olmak durumundayız" dedi.
Batman Genç İş Adamları Derneği (BAGİAD) tarafından TPAO Kristal Park'ta düzenlenen ve bölge genelinde 250 iş adamının hazır bulunduğu 'Ticaret ve Sanayi Alanındaki Gelişmeler' konulu konferansta konuşan Bakan Coşkun, Türkiye'nin önünün açık olduğunu söyledi. Bakan Coşkun, işsizliği önlemenin tek reçetesinin üretim ve yatırım olduğunu belirterek, bölgedeki iş adamlarının önünü açmak için her türlü fedakarlığa hazır olduklarını söyledi. Dünyanın hızla değiştiğini ve ülkeler arasında ekonomik sınırların kalktığını ifade eden Coşkun, "Dünya tek bir pazar oluyor. Çılgınca bir rekabet geliyor. Türkiye olarak bu pazarda söz sahibi olmak, ayakta kalabilmek için rekabet gücü yüksek bir ülke olmalıyız. Yıllarımızı kaybettik. Birbirimizle didişmekten esası kaybettik. Yeniden canlanmak için hükümet olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'ndan (ESDK) Sorumlu Bakan olarak atandığını belirten Coşkun, 5 kabine üyesi ve 5 özel sektörden oluşan ekip olarak Türkiye'yi gezerek sorunları yerinde incelediklerini söyledi. Ülkenin, Cumhuriyet tarihinden bu yana bürokratik devlet halini aldığını ve yanlış politikalarla israf ülkesi olduğunu dile getiren Bakan Coşkun, bunu değiştirmek için çalıştıklarını aktardı. Türkiye'de enerji, SSK ve vergi ödemelerinde başa oynadıklarını ifade eden Bakan Coşkun, "Vergilerin ödenebilir hale getirilmesi için komite oluşturduk. Komitemiz çalışmalarını sürdürüyor. Enerji ve SSK ödemelerinde de indirimlere gideceğiz" şeklinde konuştu.
Konferansa söz alan Batmanlı iş adamı Necat Nasıroğlu ise, aile olarak çok büyük rahatlık içinde olduklarını; ancak işsiz gençlerin yoğunluğu nedeniyle üzüldüğünü ve içinin yandığını söyledi. İş adamı Nasıroğlu, devlet memurlarının yatırımcıdan daha hızlı davranması gerektiğini de belirterek, Batman'a ortaklı yatırım yapma düşüncelerinin bulunduğu dile getirdi.
GÜNSİAF Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Elbalcı ise, Güneydoğu'ya yatırım yapacak olan iş adamlarına ayrıcalık yapılması gerektiğini söyledi. Aksi takdirde bölgedeki illerin cazibelerini kaybedeceklerini aktaran Başkan Elbalcı, "Teşvik Yasası'ndan Güneydoğu ve Doğu'daki illerden çok batıdaki bazı iller faydalanmaktadır. Bu da Teşvik Yasası'nın amacına ulaşmayacağını göstermektedir" diye konuştu.
BAGİAD Başkanı Beşir Baymaz ise, bölgede kendilerine cesaret verecek yatırımlara ihtiyaçları bulunduğunu söyledi. Batman'da kaliteli pamuk üretilmesine rağmen, batıdaki iplik fabrikalarına gönderildiğini söyleyen Baymaz, verilecek destek ve imkanlarla bölgenin sanayi merkezi haline gelebileceğini ifade etti.