Uçuş için meteorolojik bilgi çok önemli

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı kuralları, uçak iniş ve kalkışlardaki meteorolojik bilgilerin pilotlar için hayati derecede...

Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı kuralları, uçak iniş ve kalkışlardaki meteorolojik bilgilerin pilotlar için hayati derecede önemli olduğunu gösteriyor. Meteorologlar, meteorolojik bilgi ve verilerden yararlanarak uçuş planının hazırlanmasının emniyetli, konforlu ve rahat bir yolculuk için gerekli bir işlem olduğuna dikkat çekiyor.
Teşkilat, her havaalanında ulusal veya uluslararası meteorolojik bilgi taleplerini karşılayabilecek en az bir meteoroloji ofisinin bulunması şartı koştu. Özellikle hava meydanlarındaki rüzgâr hızı ve yönü, görüş mesafesi, pist görüş mesafesi, yağışın şekli ve şiddeti, bulut alt taban yüksekliği, altimetrik basınç değeri, türbülans ve wind shear gibi meteorolojik bilgiler, uçakların emniyetli iniş ve kalkış yapmalarında en önemli etkenler.
Birçok havayolu şirketi bu planlamayı eldeki mevcut işletmeyle ilgili diğer bilgilerle birlikte, en son meteorolojik bilgileri de kullanmak suretiyle çözüyor. Yetkililer ayrıca son yıllarda akaryakıt fiyatlarında görülen aşırı artış yüzünden uçuş planlamalarının son derece önem kazandığına da işaret etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz