İSTANBUL (İHA) - Ulaştırma Bakanlığı ile yaptığı yakıt indirimi desteği nedeniyle Petrol Ofisi'ne teşekkür amacıyla bir basın toplantısı düzenleyen Uçuş Okulları Derneği yöneticileri, kendilerinin de okul fiyatlarında 5-10 bin dolar arasında indirim yaptıklarını açıkladı.
Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde düzenlenen toplantıda açıklama yapan Uçuş Okulları Derneği Başkanı Faruk Bayındır, Türkiye'de kalifiye pilot ihtiyacı sıkıntısı yaşandığını, bu nedenle son yıllarda 211 yabancı pilotun havayolu sektöründe görev aldığını belirterek, "Uçuş okullarına 2004 yılından itibaren rağbet arttı. Bu talebi daha da arttırmak ve yabancı pilotların çalışmasından doğan milli servetin yurt dışına çıkışını engellemek amacıyla yedi uçuş okulu olarak birleşip bu derneği kurduk. Dernek olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda Ulaştırma Bakanımızın desteğini aldık. Kullanılmayan hava alanlarında eğitim çalışması yapabilme, hangar kiralarında yüzde 70'e varan indirim gibi bir çok kalemde destek aldık. Petrol Ofisi yüzde 40 oranında indirim yaparak litresi 2 dolar 12 sent olan yakıtı 1 dolar 48 sente indirdi. Şu anda okullarımızda 250'ye yakın öğrenci var. Bir öğrencinin maliyeti 50-60 bin dolar arasında. Bizler de tüm bu destekler karşısında 5-10 bin dolar arasında indirim yapmaya karar verdik" dedi.
Uçuş Okulları olarak daha fazla indirim yapmak istediklerini ancak, yeni uçak almak ve teknolojiyi yakından takip etmek açısında maliyetinin çok yüksek bir sektör olduğunu belirten Kurucu Üye Murat Öztürk ise "Son bir yıl içinde uçuş okullarına büyük talep oldu. Devletimiz ve Petrol Ofisi bize büyük destek verdi. Sağolsunlar. Bu destekler bizlere yüzde 40 avantaj sağladı. Bizim indirimimiz yüzde 10. Ancak bu sektör de maliyetler çok yüksek. Kendinizi devamlı yenilemeniz lazım. Yenileme dediğiniz zaman örneğim yeni bir uçak alımı gibi" diye konuştu.
Dernek yöneticileri, pilot lisansı almak için en az lise mezunu olunması gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"Lise mezunları pilot olduktan sonra kaptan pilot olamazlar. Kaptan pilot olmak için üniversite mezunu olması lazım. Okula kayıt olan bir öğrenci bir yıllık bir eğitimi süresince 800 saat yer eğitimi, 200 saat uçuş eğitimi alıyor. Tüm bu eğitimlerin sonunda 14 dersten sınava giriyor. Şayet bu sınavlarda başarılı olursa uçuş lisansı alıyor. Bundan sonra öğrencinin pilot olabilmesi için 18 aylık simülatör ve uçak tipi eğitimi alması gerekiyor. Öğrencinin eğitime başlamadan tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu alması gerekiyor. Ayrıca yükseklik korkusu olmadığına dair de rapor isteniyor".