Ucuz Baklava Ağız Tadını Kaçırıyor

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, ucuza satılan baklavalarda yüzde 100 sahtekarlık olduğunun vatandaşlarca mutlaka idrak edilmesi gerektiğini söyledi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, ucuza satılan baklavalarda yüzde 100 sahtekarlık olduğunun vatandaşlarca mutlaka idrak edilmesi gerektiğini söyledi.

Dinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşların tatlıya olan talebinin de arttığını dile getirdi.

Vatandaşların tatlı konusunda baklavayı daha çok tercih ettiğini ifade eden Dinç, "Ancak vatandaşlarımız baklava alırken mutlaka fiyatına ve aldıkları yere dikkat etmeliler. Ucuza satılan baklavalarda yüzde 100 sahtekarlık olduğunun vatandaşlarca mutlaka idrak edilmesi gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-Fıstık yerine bezelye, ceviz yerine leblebi tozu-

Bazı merdiven altı imalatçıların, ürettikleri baklavayı çok ucuza piyasaya sürdüğünü ve vatandaşların bu tür ürünlere rağbet gösterdiğini aktaran Dinç, şunları kaydetti:

"Bu tür imalatçılar, mevzuatta buldukları boşlukları değerlendirerek üretim yapıyor. Normalde baklava için kullanılan malzemelere bakıldığında kilosunun en az 20-25 lira civarında olması gerekirken, 5-6 liraya baklava satılıyor. Bu tür ürünlerin imalatında mutlaka sahte ürünler kullanılıyor. Kilosu 5-6 lira olan baklavalarda tereyağı yerine margarin, fıstık yerine öğütülmüş bezelye, ceviz yerine de leblebi tozu kullanılıyor. Fıstıklı denilen baklavanın içine fıstık gibi yeşil olan bezelye öğütülüp konuluyor. Cevizli baklavaya ise ceviz yerine leblebi tozu katılıyor. Tereyağı kullanılmayıp, margarin kullanılıyor. Şeker yerine ise mısır şurubu kullanıldığını biliyoruz. Bu açıkça vatandaşı kandırmaktır."

Bunun sadece baklava için geçerli bir durum olmadığını, kilosu 3,5 liraya dondurma, 4 liraya sucuk satıldığını anlatan Dinç, "Ham madde fiyatlarına bakıldığında bir sahtekarlık olduğu barizce görülüyor. Biz 'pahalı ürün iyidir' demiyoruz ama aşırı ucuz üründe yüzde 100 sahtekarlık vardır diyoruz. Bu tür ürünlerin üzerinde nelerden imal edildiği açıkça yazılmalı" dedi.

Reklam
Reklam

Gıdada denetimin öncelikle vatandaşlar tarafından yapılması gerektiğini anlatan Dinç, "Öncelikle tüketici bu konuda uyanık olmalı. Ucuz satılan ürünün içinde sahtekarlık olduğunu bilmeli. Ürünün kalite ve fiyat oranına bakmalı ve kararı ona göre vermelidir" ifadelerini kullandı.

Dinç, tüketicilerin gıda konusunda dikkatli olmalarının denetimi de beraberinde getireceğini belirterek, "Eğer vatandaşımız denetimi kendi yaparsa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve belediyeler mutlaka harekete geçer" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: