Kurum, doğalgazda serbest tüketici sınırını 800 bin metreküpten 700 bin metreküpe indirdi. Serbest tüketici olan toplu konutlar, doğalgaz satışı yapan şirketlerle pazarlığa oturabilecek.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), toplu konutlarda, talep birleştirme yoluyla yüzde 20’ye varan oranlarda ucuz doğalgaz kullanmanın önünü açtı. EPDK, geçen hafta doğalgaz piyasasıyla ilgili önemli bir karar aldı. Kurum, doğalgaz piyasasında serbest tüketici sınırını, yıllık 800 bin metreküpten 700 bin metreküpe indirdi. Gerek doğalgazda, gerekse de elektrikte serbest tüketiciler, ihtiyaçları olan doğalgazı veya elektriği istedikleri tedarikçiden karşılama olanağına sahip oluyor. Bu da pazarlıkla alımın önünü açıyor. 2010 yılında bazı doğalgaz dağıtım bölgelerinde serbest tüketiciler, yüzde 15’e varan oranda daha ucuza doğalgaz kullanmıştı.
ORGANİZE SANAYİLER DE SERBEST TÜKETİCİ
EPDK’nın aldığı bir başka kararla da Türkiye’nin sanayi üsleri kabul edilen ve enerji maliyetlerinin düşüklüğü rekabet gücü açısından büyük önem taşıyan organize sanayi bölgelerinin tüketim miktarlarına bakılmaksızın serbest tüketici kabul edilmesi sağlandı. EPDK kaynakları, bu yolla organize sanayinin de daha ucuza doğalgaz temin etmesine imkân sunulduğunu söyledi. EPDK, elektrik ve doğalgazda serbest tüketici sınırını, yıllar içinde sıfırlamayı hedefliyor. Böylece, elektrik ve doğalgaz aboneleri, istedikleri kaynaktan pazarlık yoluyla ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Toplu konut ve sitelere ucuz gaz müjdesi geldi
"LİMİTİ HER YIL DÜŞÜRÜP UCUZLAŞTIRIYORUZ"
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, elektrikte serbest tüketici limitlerini her yıl düşürerek tüketicilerin yüzde 20'lere varan oranlarda daha ucuza elektrik kullanmasına olanak sağladıklarını belirterek, "Doğalgazda da tüketicinin zaman içinde daha ucuza bu kaynağı kullanabilmesini amaçlıyoruz. Bu yıl serbest tüketici limitini 100 bin metreküp azaltarak rekabet imkânını genişletmeyi tüm sektörün de bu oranın her geçen yıl azalacağını dikkate alarak pozisyonunu almasını istiyoruz. Bu oranlar indikçe zaman içinde tüketiciler belli fiyat avantajları elde edebilecektir" diye konuştu. Enerji Verimliliği Yasası kapsamında 2 bin metrekarenin üzerinde yeni binalarda merkezi sistem kurulması zorunluluğu getirildiğini anımsatan Köktaş, "Bu tür düzenlemeler merkezi sistem ile ısınmayı da teşvik edecektir" dedi.