Ucuz kalp kapakçıklarına yasak

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerden getirilen ucuz ve standartlara uygun olmayan kalp kapakçıklarının kullanılmasının engellenmesi için geniş çaplı çalışma başlattıklarını bildirdi.

Brezilya'dan ithal TRI marka kalp kapakçıklarının takıldığı hastalarda ölümlerin meydana geldiği yönünde medyada çıkan haberler üzerine inceleme başlatıldığını belirten Akdağ, "ABD Standartlık Belgesi'ne (FDA) sahip olmayan söz konusu kapakçıkların Türkiye'de kalp nakli yapan merkezlerin büyük bir çoğunluğunda kullanılmadığı belirlendi. 2002 tarihinde yapılan Kalp-Akciğer-Kalp Kapağı Nakilleri Bilim Kurulu'nda ise kapak hakkında yeterli bilgi ve uluslararası yayın olmadığı gerekçesiyle kullanılmaması yönünde karar alındı" dedi.

Reklam
Reklam

Anavatan Partisi Grup Başkan Vekili ve Hatay Milletvekili Dr. Züheyir Amber, bazı hastalara ucuz kalp kapakçığı takıldığı iddiaları üzerine Bakan Akdağ'a yazılı soru önergesi verdi. Amber, ucuz olduğu gerekçesiyle Hindistan, Brezilya gibi ülkelerden getirilen ve hastalara bilgi verilmeden takılan bu kapakçıklar kaç hastaya takıldığını sordu. Bakan Akdağ, ise soru önergesine verdiği yazılı cevapta, bazı gazetelerde "Kapakçık Skandalı" başlığı ile yer alan ve Brezilya'dan ithal TRI marka kalp kapakçıklarının takıldığı hastalarda ölümlerin meydana geldiği yönündeki haberler üzerine inceleme başlatıldığını kaydetti. Söz konusu kalp kapakçıklarının İspanya ve İtalya'da hastalara takılmasının yasaklandığını hatırlatan Akdağ, bu kapakçıkların Türkiye'de de 500'den fazla hastaya takıldığı ile ilgili yazıların da incelemeye alındığını vurguladı. Akdağ, yazılı cevabında şunları kaydetti:

"Adı geçen kapakçıklar ile ilgili olarak kalp nakli yapan merkezlere görüş sorulmuş, bu kapakçıkların nakil merkezlerinin büyük bir çoğunluğunda kullanılmadığı, ABD Standartlık Belgesinin (FDA) olmadığı anlaşılmış olup, 06.06.2002 tarihinde yapılan Kalp-Akciğer-Kalp Kapağı Nakilleri Bilim Kurulu'nda kapak hakkında yeterli bilgi ve uluslararası yayın olmadığı gerekçesiyle kullanılmaması yönünde karar alınmıştır. TRl marka kalp kapakçıklarının kullanılmaması hususu 26.07.2002 tarih ve 16102 sayılı yazımız ile kalp nakli yapan merkezlere bildirilmiştir. Söz konusu TRI kalp kapakçıkları ülkemizde toplam 227 hastaya takılmış olup. operasyon öncesi hastalar bilgilendirilmiştir. 01.08.1998 tarih ve 23420 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Hasta Hakları Yönetmeliği hükümlerine göre yapılacak tıbbi işlem hususunda hastalar bilgilendirilerek rıza ve izin alınmaktadır. Bunun dışında 1998-2006 yıllarında Bursa İli Devlet Hastaneleri ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde biyolojik kalp kapağı nakli yapılmamış olup, Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1998-2000 yılları arasında toplam 299 adet biyoprotez kalp kapakçığı takılmış, 2001 yılından itibaren ise mekanik-metal kalp kapağı kullanılmaya başlanmıştır".

Reklam
Reklam

Akdağ, tıbbi endikasyon nedeniyle kalp kapakçığı takılması gereken hastaların işlemin yapılacağı hastanede bulunan Kardiyovasküler Cerrahi-Kardiyoloji Konseyinde hekimler kurulu tarafından değerlendirildikten ve bu hastalardan yapılacak işlem hususunda Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Hasta Haklan Yönetmeliği" uyarınca bilgilendirilerek, izin alındıktan sonra operasyonun gerçekleştirildiğini ifade etti.