Ucuz, Lezzetli Ve Sadece Ülkemizde Bulunan Sokak Tatları!

Çocukluğumuzdan beri sokakta görüp yemek istediğimiz ve annelerimizin her seferinde 'ben sana aynısından evde yaparım!' dediği sokak lezzetleri dünyanın en iyi mutfaklarında yapılan ve pahalıya satılan yiyeceklerden bile güzel değil mi? Her ülkenin kendisine ait sokak yiyecekleri var ama bizim sokaklarımızda satılanlar hepsine beş basar!

Türkiye'nin hemen hemen her şehrinin kendine has sokak lezzetleri vardır. Belki daha sonraki yazılarımızda onlara da değiniriz ama genel olarak satılan ve tadı damağınızda kalan yiyecekler burada!


Susamla kaplanmış yuvarlak ekmek çeşidi simit aslında bizim için her şeydir. Çocukluğumuzdur, açlıktan bayılmak üzereyken can kurtaranımızdır. Parasız günlerimizin en iyi dostudur..

Şanslıysak fırından yeni çıkmış, çok taze ve sıcacık olanlarına rastlarız. Pek mümkün değildir bu durum aslında ama olur da denk gelirsek o mis gibi kokusu bizi büyüler. Denk gelmesek bile bir sokağa girdiğimizde orada bir yerlerde simit satıldığını yine kokusundan anlamaz mıyız? Yanında ufak bir karper peynir ya da ayran... Sabah kahvaltılarının aranılanı ve çaysız olmayanı simit mayanın ılık suda eritilmesi ve kabarması için en az 2 saat beklemesi gereken bir yiyecektir.

Reklam
Reklam

Pek kimse bilmez ama simit yapılırken içerisine 1 su bardağı ılık su ile 2 kaşık pekmezi karıştırılır. Un, hamur yoğurma kabına alınır. Ortası havuz gibi açıp eritilmiş maya ve tuz ilave edilir. Pekmezli su azar azar eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur. Sonra bolca susama batırılarak fırınlanır. İşte o enfes tat, unutulmaz koku bu yüzden bizi büyüler.


Elbette en güzeli İstanbul boğazından taze çıkarılan balıklarla olur... Yanında halka halka kesilmiş ve pul biber eklenmiş soğan ve damak zevkinize göre limon suyu... Karşınızda balık ekmek!

Bereketli denizlerimizden çıkan balıklar ayak üstü ızgaralarda pişirilir. Ekmeğin arasına bol yeşillik doldurularak koyulur. Özellikle İstanbul'da denize yakın bölgelerde en çok rastlanan sokak yiyeceklerindendir. Uygun fiyatı ve gerçekten damakta iz bırakan tadıyla durup dururken aklınıza gelir. Kokusu adeta sizi yakalar ve çeker. Eminönün'de teknelerden aldığınız ve eşsiz boğaz manzarasına karşı yiyebileceğiniz filoto edilmiş balıklar turşu suyu ile sizi başka dünyalara götürür.

Reklam
Reklam

Şimdiye kadar okuduklarınızdan ağzınız sulandıysa sıkı durun! Listemiz daha çok uzun. Tane tane pirinçler arasında yumuşacık nohutlar ve üzerine didiklenmiş tavuklar! Nohut- pilavın muhteşem uyumu

Cam tezgahlar içerisinde satılan gerçekten dillere destan nohut-pilavı her gün yese bile bıkmayacak insanlar biliyoruz. Anında doyuran ve lezzet üstü bir sokak yiyeceği olan pilavların üzerine isteğe göre tavuk ekletilir. Karabiber ve hatta ketçapla süper uyum yakalanır. İçecek olarak yine ev yapımı ekşi ayran bu tezgahlarda satılmaktadır. İstanbul'un en ünlü pilavcısı, önünde sabah akşam kuyruk olan IMC çarşısının önündedir.


Hadi biraz tuzlu yiyeceklere ara verelim! İşte karşınızda güzeller güzeli tadımlık ve göz alıcı pamuk şeker! Özellikle çocukların ve çocuk kalanların sevdiği sokak lezzetlerindendir.

Çocukluğumuzun belki de en güzel hatırası.. Yerken saçlarımıza, burnumuza ve ellerimize bulanan. Tek suçu pembe izler bırakması. Çok sevdiğiniz bir çocuğa ya da kadına ellerinizde pamuk şekerle giderseniz mutluluğuna şahit olabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Kış mevsiminin en sevilen tatlarındandır turşu. Evde annelerimizin özenle kurduğu gibi de olmaz. Daha lezzetlidir, çeşitli semtlerde sokaklar ya da küçük dükkanlarda, plastik bardaklar içinde satılır.

Türk halkıyla özdeşleşmiş, bazen acılı kimi zaman bol tuzlu, sirkeyle mi yoksa limonla mı kurulunca daha lezzetli olur tartışmalarına konu olan turşuyu kim sevmez ki? Her damağa uygun birbirinden farklı sebzelerle kurulan turşuların evde yapılanlardan ya da markette satılanlarının dışında sokakta küçük arabalar içinde satılanları her zaman en lezzetli olanlardır. Turşular limon tuzu, defne yaprağı, sarımsak, maydanoz, dereotu, karabiber ve sirke ile cam kavanozlara kuruluyor. Kış akşamlarında içtiğiniz bu turşu suyu ve yediğiniz acı turşular sizi kış boyunca tüm hastalıklardan da koruyor.


Arkadaşlarla çok eğlendiğimiz bir gecenin sonu ya da balık yediğimiz bir gün... Bugünlerin içine saklanmış en güzel lezzet ise midye dolma değil de nedir?

Nerede, hangi şartlarda yapıldığına bakılmadan karşımıza çıktığı her an sorgusuz sualsiz yiyebileceğimiz ender tatlardan değil midir mide dolma? ''10 tane açar mısın?'' ile başlarız yemeye ve ''50 tane daha alalım biz'' ile devam ederiz. Limonunu bol bol sıkarız ki daha çok lezzetlensin. Daha da güzelleşsin. Balık restoranlarında satılanlardan bile daha güzel olur sokak midyeleri. Kim bilir belki evde yapılsa dönüp bakmazsınız bile. Nezih olmayan şartlarda en ucuzundan domates soğan ve yağ birleşimi garip bir şekilde mükemmel sonuca dönüşüyor.

Reklam
Reklam

Kestane pişirmek neredeyse bir gelenek haline gelmiştir. Sokaklara kestane kokusu yayılmışsa havalar soğumuş, kış kapıda demek değil de nedir?

Kese kağıdına doldurulan, kabuklarını çıkarırken ellerinizi yakan, kokusuyla sizi hüzünlendiren nefis sokak atıştırmalıklarındandır kestane. Eskiden sobalı evlerimizde yaşarken pişirirdik. Şimdiler de ise sokak satıcılarından tadımlık alarak eski günleri yad ediyoruz. Kış geldiği zaman en az bir kere yemezsek bir şeyleri kaçırdığımızı düşünürüz. E ne demişler? ''Kestane kebap yemesi sevap''


Halk arasında başka bir isimle kendine yer edinmiş olsa da bu tatlının ismi aslında halka tatlıdır. Günün her saati yenmeye müsaittir. Tazesi çıtır çıtır ağızda dağılırken siz de mest olursunuz.

Sokak Sanatını Ciddi Anlamda Abartan Adam: Edgar Mueller