UEFA Kış Hakem Kursu'nda Collina tecrübelerini paylaştı

Antalya'da Mardan Palace'da düzenlenen UEFA Kış Hakem Semineri devam ediyor. UEFA Kış Hakem Kursu'nda...

Antalya'da Mardan Palace'da düzenlenen UEFA Kış Hakem Semineri devam ediyor.

UEFA Kış Hakem Kursu'nda Avrupa'nın yeni hakemleri, kariyeri boyunca Avrupa'nın en önemli maçlarında görev almış bir isim olan Pierluigi Collina tarafından verilen tavsiyeleri dinledi. Collina, bu hafta Antalya'da düzenlenen UEFA Kış Hakem Kursu kapsamındaki 21. Yeni FIFA Hakemleri Hazırlık Kursu'da 28 ülkeden gelen 43 yeni FIFA hakemine eğitim verdi.

''Üst düzey futbol üst düzey hakem gerektirir.'' diyen Collina, yeni FIFA kokartı takmış hakemlere, bu kokartı takmanın bir onur olduğunu, onların artık dünyanın sayılı hakemleri arasında yer aldıklarını ve bunun da büyük bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

KARARINIZ NE KADAR KRİTİKSE, SONUÇLARI DA O KADAR BÜYÜK OLACAKTIR

Collina yeni hakemlere "Çok önemli kararları yarım saniye gibi çok kısa bir sürede baskı altında vermeniz gerekiyor. Bu yüzden sorumluluk almaya hazır olmalısınız. Kararınız ne kadar kritikse sonuçları da o kadar büyük olacaktır. Kararlarınız tartışılacak ve eleştirilecek. Bu nedenle baskı ve krizler ile başa çıkmaya hazır olmanız gerekiyor." dedi.

Collina, FIFA kokartı takacak hakemlere sürekli gelişim içinde olmaları ve güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olmaları gerektiğini de öğütledi. İtalyan hakem sözlerine "Her zaman öğrenebilirsiniz. Sürekli gelişime açık olun ve değişmekten korkmayın. Hakemler başarılarını yoğun hazırlık ve çalışma ile kendileri yaratırlar. Eğer hazırlık yapmıyorsanız, başarısızlığa hazır olun." diyerek devam etti.

İyi bir hakemin maçı okuyabilmesi gerektiğini vurgulayan Collina "Bu hazırlık kapsamında hakemler maç öncesinde takımlar hakkında öğrenebildikleri kadar çok şeyi, oyuncuların karakterleri, takım taktikleri ve belli durumlarda nasıl oynadıklarına gibi bilgileri bilmelidir. Bir takımın nasıl oynayacağına hazırlanarak, maçın nasıl gelişeceğini anlamak önemlidir." diye ekledi.

Reklam
Reklam

Collina ayrıca hakemlerin oyuncuları ciddi faullerden, kendilerini de oyuncuların sözlü tacizlerinden korumaları gerektiğini belirtti.

YORGUNKEN BİLE KONSANTRASYONUNUZU KAYBETMEYİN

Tecrübeli eski hakem konuşmasında fitness ve konsantrasyon konularına da özel bir vurgu yaptı. Collina kendi yönettiği Manchester United ve Bayern Münih arasındaki 1999 Şampiyonlar Ligi finalini örnek gösterdi. "Bazen maç sonuna kadar her şey yolunda gider ve tam o sırada bir hata yaparsınız. Ama bir hakem maç sonuna kadar diri kalmalı ve konsantrasyonu yitirmemelidir. Yorgunken bile karar alabilecek dirençte olmak gerekir." diyerek konsantrasyonun önemini vurguladı.

Collina hakemlerin kişisel imajlarına dikkat etmesi gerektiğinin de altını çizdi. "Insanlara ilham vermeniz gerekir" diyen Collina, "Başkalarının sizi örnek alarak hakem olması başına gelebilecek en güzel şeydir. Ülkenizdeki genç hakemlerin rol modelisiniz ve herkes sizi izliyor. Sizler de sporcusunuz ve sporcu gibi görünmek için kendinize dikkat etmelisiniz." dedi.

Reklam
Reklam

Bir hakemin en üst hedefinin kabul görmek olduğunu belirten Collina, "Antrenörler ve oyuncular yanlış karar verdiğiniz zaman bile size güvenebilmeliler. Bu; kişiliğiniz, inandırıcılığınız ve çalışmanızla başarabileceğiniz bir şey. Hatalarınızdan ders alın ve kendinizi eleştirin. Kendinizi her zaman geliştirebilirsiniz. Hata yaparsanız, ileriye bakın, toparlayın ve daha güçlü geri dönün." diyerek yeni hakemlere sağlam durmaları gerektiğini öğütledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz