Ufukta Gap Kapanış Seviyeleri Gözüktü!


Yukarıdaki yazılarımızda da 31 Mayıs Gap kapanışının heyecanını o günlerde de yaşamış ve BIST için o tarihlerdeki stratejilerimizi yazmıştık. İşte yeniden aynı heyecana kapılmış durumdayız. Bu sefer bu gap'in kapanma ihtimali yukarıdaki yazıları yazdığım günlerden çok daha yüksek. Çünkü o tarihlerde petrol fiyatlarının lehimize yarattığı bu ortam yoktu. Ayrıca o tarihte FED tarafından olası faiz artışı söylemleri yapılmaya başlanmıştı. Şimdi ise bugün Viyana'da yapılacak olan OPEC toplantısı öncesinde yapılan açıklamalara göre OPEC üyelerinin üretimin kısılmasını düşünmediklerini duyuyoruz. Eğer bugünkü toplantıdan bir üretim kısılması kararı çıkmazsa, petrolün varil fiyatında yeni dipler görebiliriz ki, dünkü beklenti yazımda bu konudaki olası teknik fiyatları yazmıştım.

Reklam
Reklam

Gap'in kapanması beklentisinin güçlü olmasının en önemli diğer bir sebebi de, FED tarafından uzun süredir gelen faiz artışı sürecinin başlaması ile ilgili söylemlerde geri adımların atılması oldu! FED başkanlarından, ABD verileri iyi gelmesine rağmen faiz artışı sürecinin Haziran 2015 sonrasına sarkacağı görüşlerini duyar olduk. Ama dediğim gibi; ABD verileri tam tersine iyi geldiği bir dönemde bu geri adım yine de ilginç. İşte bence borsaların güçlenmesindeki en önemli etken FED'in faiz artışının ötelenmesi konusudur diye düşünüyorum.

FED'den faizde geri adım varken, petrol fiyatları da düşerken ECB'de dün 392 Milyar Euro'ya çıkabilecek 3 yıllık bir canlandırma paketini tanıttı. Tüm bunlar dünya genelinde yeni bir düşük faiz süreci yaşatıyor. Yeniden faiz indirimleri kararları duyuyoruz. Bu gelişme TCMB'nın da önümüzdeki günlerde faiz indirimi yapacağı beklentisini artırmış durumda. Bu ortam sürer ve TCMB da faiz indirim kararı alırsa, dolayısı ile banka karları olumlu etkileneceği için, banka hisselerindeki kuvvetli alımların sürdüğüne şahit olabiliriz.

Reklam
Reklam

Kısacası tüm bu etkenleri birleştirdiğimiz zaman, bu sefer gap'in kapandığını görebiliriz diye düşünmeye başladım. Aslında yıl bitmeden bu gap'in kapanmasını beklediğimi bir çok yazımda zaten yazmıştım. Hatta, yukarıdaki linkini paylaştığım yazılarımda dediğim gibi, o tarihlerde olumsuz görüşleri sıralayanların gün gelince nasıl da değiştiğine ve benden daha çok yükseliş savunucusu olacağına şahit olacaksınız diyordum. Eğer yapılan yorumlara ve açıklanan beklentilere bakarsanız tam da bu dediklerimin olduğunu, felaket tablolarını savunanların, benden daha güçlü güvercin olup, çok daha yüksek ufukları işaret ettiklerini görüyoruz. Ne güzel işte, yeter ki savunucular artsın ve BIST yükselişini sürdürsün. Kimin savunduğunun bir önemi yok. Önemli olan yatırımcıların yüzünün gülmeye başlamasıdır.

Ancak ne üzücüdür ki, bu günleri göreceğimizi ısrarla savunan ben, dokuz aylık bilançolar sonrasında beklediğim düzeltme korkusu nedeniyle yanılmış oldum. 77.200 ile sınırlı bir düzeltme çok çabuk yerini yeniden yükselişlere bıraktı. Yaşanan realizeler de seans içinde yaşanıp yeniden yükselişe yerini bıraktı. Bir de bu dönemi tam görebilseydim çok güzel olacaktı. Ne yapalım olmayınca olmuyor işte.

Reklam
Reklam

Borsaları Ne Bozar?
Petrol fiyatları ve faiz düşüşü sürdüğü müddetçe, ECB kaynaklarının likidite imkanlarını da artırmasıyla BIST'e olan iştah sürebilir. Ama aslında iyi gelen ABD verileri nedeniyle, bir gün ansızın FED'den yine faiz artışı söylemleri başlarsa, başta gelişmekte olan borsalar olmak üzere BIST'in o dönem için bundan olumsuz etkilendiğini görürüz. Üç hafta evveline kadar her şey için karamsar tablolar çizilirken, bir anda görüşler nasıl pozitife dönebildiyse, önümüzdeki günlerde aynı şekilde bu havanın da en azından düzeltmelere sebep olacak şekilde geri dönüşlere neden olabileceğini unutmayınız!

Fakat 20/12/2012 tarihinde yazdığım strateji yazımda işlediğim ana görüşüm; dünyanın uzun soluklu büyüme sürecinin başlamak üzere olduğudur. Bu görüşümü günü geldğinde yapılacak olan FED faiz artışları da bozmayacaktır inancındayım.

NOT: Yazı 27/11 09:08'de borsaanalizci.com'da yayınlanmıştır!

Saygılarımla

Aydın Eroğlu
Stratejist
Finans Yazarı

Twitter;@_Stratejist_

Reklam
Reklam