Uğruna şiir yazdıran çiğ böreğin tahtını sallayacak iştah açan şarkılar!

Türk milleti olarak yemek yemeyi seviyoruz. Yemek yemek adeta hayat damarlarımızın bir tanesi. Hal böyle olunca sofra keyiflerimiz geniş yemek kültürünün dışında hemen hemen her alanda etkisini gösteriyor. Yemekle ilgili atalarımızın deyimleri, atasözleri ve özdeyişleri belleğimizdeki tazeliğini koruyor. Malumun ilamı Türkler’in kalbine giden yol midesinden geçer. Adına şiir yazılan çiğ börek olur da yemek isimleriyle şarkı olmaz mı? İşte yemekli şarkılar...

‘Müzik ruhun gıdasıdır’ diye boşuna dememişler. Müziğin her deva deva olduğunu bilen sevgili müzisyenlerimiz şarkılarında lezzetli yiyecekleri konu almayı çekinmedi. Kimileri yemek tarifi verdi, kimileri yalnızca eğlence amacıyla kullandı, kimileri ise yiyecekler üzerinden ince ince mesajlar vermeyi tercih etti. Sizler için adında yiyecek isimleri geçen şarkıları derledik.

1.BARIŞ MANÇO-DOMATES BİBER PATLICAN

İştah açan şarkılar listesinde ilk akla gelen şüphesiz ki usta isim Barış Manço’ya ait ‘Domates Biber Patlıcan’ şarkısı olacaktı. Yaz mevsiminin sevilen sebzeleri domates, biber ve patlıcanı şarkısında konu olan Barış Manço karnıyarık tarifine biraz göz kırpmıyor mu? Barış Manço’nun 10 Eylül 1989 yılında yayınladığı Darısı Başına albümde yer alan bu şarkı kısa sürede 80’lerin hiti haline geldi. Hayal kırıklığına oldukça farklı bir bakış açısıyla yaklaşan şarkı, eğlenceli nakaratının aksine hüzünlü bir hikaye anlatır.

Reklam
Reklam

2.MİRKELAM- KOKOREÇ

2001 yılında Unutulmaz albümünde Kokoreç şarkısına yer veren Mirkelam, sakatattan nefret edenlere savaş açtı. Şarkısında ‘Kokoreç sensiz olmaz’ diyerek gönülleri fetheden Mirkelam, 2001 yılında kokoreç satışlarına zirve yaptırdı.

3.NİL KARAİBRAHİMGİL-KEK

Şarkı sözlerini kendisi yazmasıyla dikkatleri çeken Nil Karaibrahimgil, 2002 yılında piyasaya çıkartığı “Nil Dünyası” albümünde kek tarifi verdi. Aklınıza gelebilecek her türlü malzemeyle yapılabilecek kek için Nil Karaibrahimgil portakalı tercih etti. O dönemde Nil Karaibrahimgil’in izinden giden genç kızlar sevgililerine aşklarını itiraf etmek için portakallı kek yapmaya başladı.

4.ATİLLA TAŞ- HAM ÇÖKELEK

1998 yılında müzik piyayasına “Kırmızılımé albümüyle giriş yapan Atilla Taş, çökeleği tüm Türkiye’ye tanıttı. Sütten yapılan ve hafif ekşimsi bir tada sahip olan peynir ürünü çökelek, 100 gramında 54 gram protein içeren mucizevi bir yiyecekti. Protein hazinesi olan çökeleği Atilla, sevgisine karşılık bulamayan platonik aşıklar için seslendirdi.

Reklam
Reklam

5.TARIK MENGÜÇ- ŞAKŞUKA

2000’li yılların ortasında Tarık Mengüç sayesinde Şakşuka furyası esti. Platin rengi sarı saçlarıyla ünlenen Mengüç, Roman havalarına yeni bir tarz kazandırmayı başardı. Alkol masalarının sevilen mezesi Şakşuka, düğünlerin vazgeçilmez şarkısı haline dönüştü.

6.IŞIN KARACA-MANDALİNALAR

2006 yılında çıkan Başka 33/3 albümünün ilk klip çalışması olan Mandalinalar şarkısı, Fettah Can imzası taşıyor. Mandalina kokusunu dinleyenlere hissettiren şarkı kışın tatlı esintilerini de taşıyor. C vitamini deposu mandalinadan esinlenerek hazırlanan şarkı ümitsiz bir aşkın özlemini anlatıyor.

7.DUMAN-BAL

Bal şarkısı adının aksine arkasında trajik bir aşk hikayesi barındırıyor. Bu aşkın kahramanları ise Duman Grubu’nun solisti Kaan Tangöze ve 1995 yılında Türkiye Güzeli seçilen Ahu Paşakay oluşturuyor. Güzelliğiyle bir döneme damga vuran Ahu Paşakay ve Kaan Tangöze’in inişli çıkışlı aşkında Bal şarkısı önemli bir yere sahip. Çünkü Ahu Paşakay, annesinin bir sevgilisi ve babasının bir metresi olduğu dönemlerde Duman’ın solisti Kaan Tangöze Bal şarkısıyla ortalığı kasıp kavuruyordu. Kaan Tangöze pek çok şarkısını bu güzel için yazmıştı. İkilinin trajik öyküsü grubun ikinci albümünü Belki Alışmam Lazım’ı çıkarttığı yıllara dayanıyor. Kaan Tangöze ve grubu ikinci albümünün tanıtım konserlerini düzenlediği sırada Ahu Paşakay ve ünlü santçı kavga ediyor. Tüm gece Kaan Tangöze sevgilisinin gönlünü almak için ona yazdığı tüm şarkıları peşi sıra seslendiriyor. Ahu Paşakay o gece Kaan Tangöze’nin Bal şarkısını seslendirdiği sırada dolabın demirlerine kendini bağlayarak intihar etti.

Reklam
Reklam

8.BARIŞ MANÇO- NANE LİMON KABUĞU

Barış Manço’nun Nane Limon Kabuğu şarkısı, ‘Barış Abi’ lakabının hakkını verdiği bir şarkı olarak karşımıza çıkıyor. Hepimiz hasta olduğumuzda Barış Manço’nun nane, limon ve zencefille verdiği çay tarifinin tadına bakmışızdır.

9.BABA ZULA-PIRASA

Baba Zula kendine has müzik tarzıyla hayran kitlesini kemikleştirmeyi başaran gruplar arasında yerini alıyor. Baba Zula’nın herkes tarafından çok sevilmese de pırasaya özel olarak yazdıkları bir şarkıları bulunuyor.

10.SERDAR ORTAÇ-KARABİBERİM

90’lı yıllara damga vuran Karabiberim şarkısı klibiyle de ses getirdi. Büyük sükse yaratan şarkının klibinde Serdar Ortaç’ın İlker Soydaş’ın göbeğinden zeytin yediği sahne tüm Türkiye’yi hayrete düşürdü. Klipte göbekten zeytin yeme sahnesinin dışında Serdar Ortaç’ın imajı ve taktığı takke görenleri şaşkınlığa sürekledi.

11.AJDAR- NANE ŞEKERİ

Popstar yarışmasından sonra ünlenen Ajdar, müzik dünyasına bambaşka bir akım başlattı. Dillere dolanan şarkılarıyla pek çok kişiyi gülümsetmeyi başaran Ajdar’ın Nane Şekeri parçası birçok kesim tarafından tam olarak anılamadı. Şarkıda da geçtiği gibi; Ajdar the worl hyper star,yes cnm”

Reklam
Reklam

12.AJDAR- ÇİKİTA MUZ

Muza yeni bir anlam kazandıran Çikita Muz şarkısı, müzikseverlerin üzerinde şok etkisi yarattı. Bir bölüm ise şarkıya oldukça sahip çıkarak dillerinden düşürmedi. Şarkının sözlerinin yanında klibi de magazin gündemine damga vurdu.

13.BARIŞ MANÇO-CACIK

Barış Manço ‘Bugünlerde kendilerini hıyar gibi hissediyorum’ diyenlere özel bir şarkı yazdı. Barış Abi bu sefer de ancak cacık olabileceklere seslendi. Görünüşe göre usta isim aşk acısının tarifini yıllar öncesinden yapmış.

14.TARIK MENGÜÇ-LAKERDA

Palamut balığını daha uzun ömürlü saklamak isteyenler için benzersiz bir fırsat olan Lakerda, Tarık Mengüç’ün bir diğer hiti olarak karşımıza çıktı. Roman havasının ritmik dokunuşunu içerisinde barındıran Lakerda şarkısı insanda tamamen dans etme isteği uyandırıyor.

15.ATA DEMİRER- BU FASULYE YEDİ BUÇUK LİRA

Anonim bir türkü olan ‘Bu Fasulye Yedi Buçuk Lira’ Ata Demirer’in sesinden yeniden hayat buldu. Başrollerini Ata Demirer ve Demet Akbağ’ın paylaştığı Eyvah Eyvah filminde bu türkü bir kez daha kulakların pasını sildi.

Reklam
Reklam

BONUS: İSMAİL OTAR’IN ÇİĞ BÖREK ŞİİRİ

Atalardan kalan bize:Etli, yağlı, hamuraş
Köbeteyle katlama, erişte, yantık, mantı
Sar burma, kalakay, kavurma börek, uğmaç,
Şilter, salma, irimçik, tabak börek, bazlamaç...
Hurma yemiş, kesmece, öküz börek, kıygaça...
Saysan bitiremezsin adalarını yıllarca!
En başından bunların gelir kutlu çibörek
Yüzyıllardan bu yana bunlarla katmış kemik,
Beynimize işlemiş göbek böyle kesilmiş,
Kan bunlarla koyurmu,hep bunlarla büyünmüş...
Buğdayı biz bulmuşuz:Hamuraş baş aşımız.
Yedikçe de bunları yetişiyor gençlerimiz;
Çoluk çocuk, halkımız sağlam, akıllı oluyor,
Ne kadar çalışsa da yorulmuyor, gene güçlü kalıyor...
Ne taraftan gelse oğlum bir çibörek kokusu,
Oralarda yaşıyordur bir Kırım ailesi.
(Kırımlı) ile (Çibörek) ayrılmaz birbirinden,
Kırımlılıktan çıkar ayrılsa çibörekten.
Hangi kız bilmiyorsa çibörek pişirmeyi,
İstemiyor, almıyor analar oğullarına.
Geçse çibörek sözü, göz o yana çevrilir;
Mide çalışmaya başlar, ağız hemen sulanır...