UİB Koordinatörü Şankaya: Cari açık artışının yavaşlaması umut verici

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, ithalat artış hızının alınan tedbirler doğrultusunda yavaşladığını...

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, ithalat artış hızının alınan tedbirler doğrultusunda yavaşladığını söyledi. Şankaya, ihracatta ise özellikle AB’den kaynaklanan dış talepteki zayıf seyre rağmen kademeli olarak yükselişin sürdüğünü belirtti.

Şenol Şankaya, UİB’in gerçekleştirdiği nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Şankaya’nın verdiği bilgilere göre, UİB ihracatı nisan ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 düşüşle 1 milyar 743 milyon 828 bin dolar oldu. 2012 yılı ilk 4 aylık döneminde bir önceki yıla oranla ihracatta pek bir değişim yaşanmazken 7 milyar 199 milyon 368 bin dolara ulaşıldı.

Reklam
Reklam

UİB’e bağlı 5 ihracatçı birliği tarafından 1 Mayıs 2011 ile 30 Nisan 2012 dönemindeki bir yıllık ihracat ise bir önceki yıl verileri ile kıyaslandığında yüzde 10 artarak 21 milyar 393 milyon 519 bin dolara yükseldi.

İş dünyasının yeni teşvik paketi ve 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek Yeni Türk Ticaret Kanunu’nu beklediğini kaydeden Şankaya, “Yeni kanunun Türk sanayisinin ihtiyaç duyduğu kurumsallaşmayı tetikleyeceğini düşünüyoruz. 1956 yılında yapılmış bir kanunla Türk ticaret ve iş hayatının dünyayla entegre halde ilerlemesi mümkün değildi. Türkiye’nin daha profesyonel bir iş yaşamına geçişinde yeni sistemin önemli bir etken olacağını inanıyoruz.” dedi.

“ENERJİDEKİ ZAMLAR ENFLASYONDA YÜKSELİŞİ TETİKLEYECEKTİR”

Şankaya, son dönemde açıklanan verilerde ithalat artış hızının alınan tedbirler doğrultusunda yavaşladığını, ihracatta ise özellikle AB’den kaynaklanan dış talepteki zayıf seyre rağmen kademeli olarak yükselişin sürdüğünü vurguladı. Şankaya, cari açıkta kasım ayında başlayan iyileşmenin bu aylarda kendisini daha da belirgin olarak hissettirdiğini ve bunun da memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Doğalgaz ve elektriğe yapılan zamların enflasyonu bir miktar yukarılara çekebileceğini belirten Şankaya, “Ancak enflasyonist riskler yılın üçüncü çeyreğinden itibaren düzeltilecektir. Önümüzdeki dönemde yurt içi talebin de büyüme eğilimine gireceği beklentisi hakim.” diye konuştu.

“AVRUPA’DAKİ KIRILGANLIK DEVAM EDİYOR”

Geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3 büyüyen ABD ekonomisinin, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 2,2 büyüme kaydettiğini hatırlatan Şankaya, Avrupa’daki zayıf ekonomik görünüm ve finansman koşullarında devam eden belirsizliğin de kısa zaman içinde rayına oturacağına inandıklarını söyledi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart & Poors’un İspanya’nın kredi notunu iki kademe indirerek A’dan BBB+’ya düşürdüğünü ve görünümünü negatif olarak açıkladığını hatırlatan Şankaya, firmalara olası risk faktörlerine karşı dikkatli olmaları önerisinde bulundu.

Son açıklanan verilere göre 772,3 milyar dolarlık GSYH ile Türkiye’nin 2011’deki başarılı büyüme performansına rağmen dünya sıralamasında bir basamak düşerek 18’inciliğe gerilediğini hatırlatan Şankaya, bunun 2023 hedefleri için bir engel teşkil etmeyeceğini dile getirdi. IMF’nin Türkiye’nin bu yıl yüzde 2,3, 2013’te de yüzde 3,2 büyüme kaydedeceğine ilişkin yorumunu değerlendiren Şankaya, girişimci ve başarılı işadamlarının özverili çalışmalarıyla bu oranın daha yukarılara çıkarılacağına inandığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: