UİB'in Ağustos Ihracatı Geçen Yıla Göre Yüzde 14 Düştü

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, “UİB olarak, ağustos ayında 1 milyar 177...

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, “UİB olarak, ağustos ayında 1 milyar 177 milyon 639 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Ağustos ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14 düşüş gösterdi." dedi. Yılın ilk 8 ayında da toplam ihracatın yüzde 5’lik gerilemeyle 13 milyar 478 milyon 144 bin dolar seviyesinde olduğunu belirten Gençoğlu, geriye dönük bir yıllık ihracatın ise 20 milyar 666 milyon 398 bin dolarda kaldığını açıkladı.

Ağustos ayı ihracat rakamlarını açıklayan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gençoğlu şunları söyledi: "Ekonomiden sorumlu Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan’ın ‘İkinci ve üçüncü çeyreklerde Türkiye ekonomisi ihracatla büyüyecek’ şeklindeki açıklaması elbette memnuniyet verici. Bizler için de büyük moral olmaktadır. Sayın Bakanımızın ‘İhracatçılarımızla pazar çeşitliliği yaratarak adeta tekeden süt çıkarırcasına ihracatımızı artırıyoruz’ ifadelerine bizler de gönülden katılıyoruz. Çünkü o ihracatı yapan bizleriz. AB ekonomisindeki durum, paritedeki gerileme, Ortadoğu'daki gelişmelere rağmen Türk ihracatçıları olarak ülkemize daha fazla döviz kazandırma çabası içerisindeyiz."

Reklam
Reklam

Çin Başbakanı’nın ‘Küresel mali kriz ve Avrupa'daki borç krizinin etkileri gittikçe derinleşiyor. 2008'deki küresel krizden bu yana en derin ekonomik düşüşler yaşanmaya başladı’ açıklamalarını hatırlatan Gençoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Moral ve motivasyonumuz elbette yüksek olmalı, ancak global ortamda etkileşim de bir gerçek. Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin’in Başbakanı, küresel ekonomik krizin etkilerinin daha da kötüleşmekte olduğunu belirtti ve Avrupa'ya harekete geçme çağrısında bulundu. Bu çağrıyı gözardı edemeyiz.”

Orhan Gençoğlu, Euro Bölgesi'ndeki belirsizliklerin, enflasyonun ve işsizliğin artmasına sebep olduğunu ve bölgedeki ekonomik güven verilerinin 2009 yılının seviyelerine kadar gerilediğini kaydetti. Avrupa’nın en büyük ekonomisi konumunda olan Almanya’daki perakende satışlarında görünen beklenmedik düşüşe de değinen Gençoğlu, “Bu durum ihracatının büyük bölümünü Avrupa ülkelerine yapan bizleri elbette etkiliyor. İhracatta temel sektörlerimiz başta olmak üzere son iki ayda ihracat rakamlarında önemli bir gerileme olduğunu görüyoruz. Ekonomistler, küresel finansal krizin mutasyona uğramaya devam ettiğine ve politik risklerin ekonomik risklerden hala daha yüksek olduğuna dikkat çekiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Avrupa’daki ekonomik zayıflamaların daha birkaç yıl süreceğinin öngörüldüğünü belirten Gençoğlu, “Bu noktada, TİM Başkanımızın da ifade ettiği gibi, Türkiye, Avrupa’daki ekonomik zayıflamanın birkaç yıl daha devam edeceği varsayımıyla yeni pozisyonlar almalıdır. Burada en önemli faktör, rekabetçi, dengeli ve istikrarlı bir kur politikasına ihtiyaç olduğudur.” görüşüne yer verdi.

OTOMOTİV İHRACATI DA DÜŞTÜ

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Ağustos ayında 913 milyon 351 bin dolarlık ihracata imza attı. OİB’in ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,5 oranında değer kaybetti. OİB’in yılın ilk 8 ayında da kaybı yüzde 9,15’i buldu ve 8 aylık ihracat toplamı 11 milyar 45 milyon 851 bin dolara ulaştı. 1 Eylül 2011’den bu yana yıllık bazda OİB ihracatı da 17 milyar 127 milyon 725 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin (UTİB) Ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre mevcut düzeyini korurken UTİB’in aylık ihracatı, 85 milyon 764 bin dolar olarak gerçekleşti. UTİB’in yılın ilk 8 ayında toplam ihracatı da 2011 yılına oranla yüzde 7,19 artarak 807 milyon 243 bin dolara yükseldi. UTİB’in yıllık bazdaki toplam artışı da yüzde 7,34 olurken 12 aylık ihracat toplamı 1 milyar 169 milyon 320 bin dolara yükseldi.

Reklam
Reklam

Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği(UHKİB)’nin ihracatı ise Ağustos ayında bir önceki yılın eşdönemine göre yüzde 21,46’lık kayıpla 36 milyon 713 bin 373 dolar oldu. UİB’e bağlı birlikler arasında, Ağustos ayında ihracatını en fazla artıran birlik Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) oldu. UMSMİB ihracatı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,78 oranında artırarak, 19 milyon 595 bin 752 dolara ulaştı.

Ağustos ayında ihracatını yüzde 16,27 oranında artıran Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ise 7 milyon 172 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. UİB üzerinden ihracat kaydı yapılan ve "diğer" başlığı altında listelenen sektörlerin ihracatı ise Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17’lik yükselişle 115 milyon dolar oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: