UİB’in ihracatı yüzde 6 arttı

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, yeni yılın ilk ayında geçen yıla göre...

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, yeni yılın ilk ayında geçen yıla göre yüzde 6’lık bir artışla 1 milyar 647 bin dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Şankaya, 2012 yılı Ocak ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendiren Şenol Şankaya, 2011 yılı itibariyle Türkiye’nin tarihindeki en yüksek dış ticaret açığını verdiğini kaydederek, “Dış açık 105,9 milyar dolar oldu. Geçen yıl ihracat yüzde 18,5 artarken, ithalat yüzde 29,8 arttı. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 56 ile 2000 yılından bu yana en düşük orana geriledi. Oysa bu oran 2008 yılında yüzde 65,4’e kadar çıkmıştı.” dedi.

Reklam
Reklam

“DOLARDA İDEAL SEVİYEDEYİZ”

Buna karşılık yeni yılla birlikte piyasalarda pozitif bir havanın oluştuğunu, yılbaşından beri İMKB’nin yüzde 13, TL’nin de dolar karşısında yüzde 6 değerlendiğini kaydeden Şankaya, Amerika Merkez Bankası (FED)’nın parasal genişleme paketlerinin de bu olumlu rüzgarda önemli rol oynadığını söyledi.

Merkez Bankası’nın piyasayı yakından takip ettiğini ve piyasa yapıcılara yerinde ve etkili mesajlar verdiğini dile getiren Şankaya, 2011 yılının son iki ayında dolar merkezli dövizde yaşanan dalgalanmanın durulduğunu ve TL paritesinin 1.75-180 aralığına geldiğini söyledi. Bu seviyenin sürdürülebilir üretim ve ihracat için uygun olduğunu kaydeden Şankaya, doların bu seviyelerde ufak hareketliliklerle istikrar kazanmasının önemli olduğunu ifade etti. Şankaya, aşağı yönlü sert bir hareketin ihracata büyük bir darbe vuracağını, bu gelişmenin geçen yıl büyük bir patlama yaşayan ithalatı daha da kamçılayacağını ve 100 milyar doları aşan dış ticaret açığının daha da artmasına yol açacağını söyledi.

Reklam
Reklam

“AVRUPA KRİZİNE KARŞI İLAÇ YENİ PAZAR”

AB bölgesindeki bu gelişmeye karşılık, 2010 ve 2011’de Türkiye’nin ihracatta başlattığı yeni bölgelere açılma politikasının derinleşerek sürdürülmesi gerektiğini anlatan Şankaya, “Türk ihracatçısı, Afrika, Asya ve hatta Amerika kıtasına açılmaya devam etmeli. Avrupa uçurumun kıyısından dönse dahi toparlanma uzun yıllar alacağı için Türkiye hızlı büyümesini destekleyecek yeni ihracat pazarları bulmak zorunda.” diye konuştu.

Hükümet’in yeni teşvik sistemi üzerinde çalıştığını hatırlatan Şankaya, yeni kanunu heyecanla beklediklerini ifade etti.

Şankaya, UİB yeni yılın ilk ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6’lık bir ihracat artışı gerçekleştirdiğini dile getirdi. UİB ihracatının bu yılın Ocak ayında 1 milyar 647 milyon 620 bin dolara ulaştığını vurguladı.

Yıllık bazda ise UİB yüzde 15’lik bir ihracat artışı başarısı göstererek 21 milyar 495 milyon 207 bin dolar seviyesine tırmandığını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz