Türkiye'nin 50 ilinde toplam 4 bin 473 aktif üyesi bulunan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, “UİB olarak mart ayı ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,01 oranında artışla 2 milyar 52 milyon 242 bin dolar seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğini olumlu olarak geride bıraktık. Yılın ilk üç aylık döneminde ihracatımızı yüzde 2,39 oranında artırarak, 5 milyar 568 milyon 526 bin dolar seviyesine ulaştık.” dedi.
Mart ayı ihracat rakamlarını açıklayan UİB Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türk ekonomisinin 2012’de yüzde 4 büyüme hedefini yakalayamadığını, büyümenin yüzde 2.2’de kaldığını belirten Gençoğlu, “2010’da yüzde 9.2, 2011’de yüzde 8.8 büyüyen ekonomimiz 2012’de büyümede frene basmış oldu. Umarız, 2013’den itibaren yüksek oranlı büyüme rakamlarını tekrar gerçekleştirmeye başlarız.” dedi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's’un Türkiye'nin kredi notunu artırması konusuna da değinen Gençoğlu, şunları söyledi: “Standard & Poor's’un Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu BB'den BB+'ya yükseltmesi ihracatçılar için de önem taşıyor. Standard & Poor's, önümüzdeki yıllarda iç talebin ve ihracatın artışını yansıtacak şekilde ekonomik büyümenin hızlanmasının beklendiğini açıkladı. Her ne kadar bu not artışını yeterli görmesek de Türk ihracatçısının başarı grafiğini mutlaka yükseltecek, ihracat artışı sağlayacak ve bu bağlamda Türkiye’nin ihracattaki çıkışı sürecektir.”
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın Gümrük Birliği konusunda dile getirdiği sıkıntıları yıllardır yoğun bir şekilde yaşadıklarını belirten Gençoğlu, “Haksız rekabete neden olan ve Türkiye'nin ithalatını körükleyen bu durum nedeniyle, yerli sanayimiz güç durumda kalıyor. Cari açığımız artarken, dış ticaret açığımız yüksek seviyelere ulaşıyor. Haksız rekabete neden olan bu durum, ülkemizin ekonomik kırılganlığını artırıyor.” şeklinde konuştu.
Açıklamasında, Avrupa Birliği’nin silkinerek yavaş yavaş toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Gençoğlu, “AB'ye ihracat, Mart ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 67,5 artarak 1 milyar 386 milyon 228 bin 825 dolar seviyesinde gerçekleşti. Önümüzdeki aylarda toparlanan AB Pazarı ve alternatif pazarlara yaptığımız ihracatlar ile ülke olarak ihracatımızın iyi bir artış ivmesi yakalayacağını umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Alternatif pazarlarda, Türkiye'nin yükselişinin devam ettiğini ifade eden Gençoğlu, “Güney Amerika, Ortadoğu, Uzak Doğu gibi bölgelere ihracat artışı, AB’nin zor günler geçirdiği zamanlarda Türkiye’nin can simidi oldu. Bu bölgelerdeki istikrarımızın yanında AB’ye ihracatın geçmiş dönemlerde rakamlara ulaşması ihracat rakamlarımıza olumlu yansıyacaktır.” dedi.
2023 HEDEFLERİ İNOVASYON VE AR-GE’DEN GEÇİYOR
2023 hedeflerine başarılı bir şekilde ulaşılmasının yolunun Ar-Ge, inovasyon ve tasarımdan geçtiğine dikkat çeken Gençoğlu, şunları kaydetti: “Tasarım, sadece bir ürünü kaliteli kılmak anlamına gelmez. Tasarım, inovasyon ve Ar-Ge ile yükte hafif, pahada ağır ürünler üretmeliyiz. Marka olgusu, 2023 vizyonunun olmazsa olmazıdır. Katma değerli ürünleri ihraç etmek istiyorsak, markaları ön plana çıkartarak ihracatımızı artırmalıyız.”
Türkiye’nin eski ihracat kuralları ile bugüne kadar geldiğinin; ancak bundan sonra bu yöntemlerle daha fazla yol kat edemeyeceğinin altını çizen Gençoğlu, “Mutlaka üretim sistemlerimizle teknolojiyi entegre eden, teknoloji ihraç eden, markalara sahip bir ülke konumuna gelmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.
YILIN İLK ÇEYREĞİNDE İHRACAAT 1,88 ARTTI
UİB bünyesinde faaliyet gösteren birliklerden olan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre 1.88 oranında artış göstererek 4 milyar 622 milyon 375 bin dolar olarak gerçekleşti. OİB’in mart ayı ihracatı ise 0,02 oranında artırarak 1 milyar 684 milyon 823 bin dolar seviyesine yükseldi.
Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ise mart ayında yüzde 6,78’lik artışla ihracattaki istikrarlı yükselişini sürdürdü. UTİB, Mart’ta 124 milyon 526 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk üç aylık ihracat rakamını yüzde 10,93 oranında yükselten UTİB, yılın ilk çeyreğinde 339 milyon 130 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı. 1 Nisan 2012 tarihi itibariyle bir yıllık ihracatını yüzde 8,03 oranında artıran UTİB, 1 milyar 243 milyon 630 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.
Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (UHKİB) de yılın ilk çeyreğinde ihracatı yüzde 13,89 gibi önemli bir oranda arttırarak 139 milyon 75 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Yıllık ihracatını ise 0,70 oranında arttıran UHKİB, 512 milyon 177 bin dolar rakamına ulaştı.
MEYVE SEBZE İHRACATI ARTTI
Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), mart ayı ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,86’lık bir artış sergileyerek 15 milyon 246 bin dolar rakamına ulaştı. Yılın ilk 3 ayında da yükseliş gösteren UMSMİB, yüzde 5,96 oranında artış ile 42 milyon 943 bin dolar ihracat gerçekleştirdi.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) ihracatı da mart ayı ihracatında artış sergileyerek, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17,14’lük bir artış göstererek 7 milyon 398 bin dolar olarak gerçekleşti. Mart ayındaki artışla birlikte yılın ilk çeyreğinde yükseliş gösteren yaş ve sebze ihracatı, ilk üç aylık dönemde 10,85 oranında artış sağlayarak 18 milyon 471 bin dolar seviyesine yükseldi.
UİB Genel Sekreterliği üzerinden ihracat kaydı yapılan ve “diğer” başlığı altında listelenen sektörlerin toplam ihracatı ise 2013 yılı mart ayında yüzde 6,40’lık artışla 174 milyon 412 bin dolar olarak gerçekleşti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz