Ukrayna'da parlamento seçimleri

Ukrayna'da düzenlenen parlamento seçimlerinin ardından tartışmalar sürüyor.

28 ekimdeki seçim ardından, oy sayım işlemi hala sonuçlanmadı. Tutuklu bulunan eski Ukrayna başbakanı Yuliya Timoşenko'nun Vatan partisinin de içinde bulunduğu Birleşik Muhalefet Koalisyonu, Özgürlük partisi ve Reform için Demokratik Ukrayna Platformu (UDAR) 13 bölgede seçimlerin tekrarlanması talebiyle mahkemeye başvurdu.

Ukrayna Parlamentosu ise akşam üzeri yaptığı açıklamada, Merkez Seçim Kurulu'na beş bölgede seçimlerin tekrar edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Ancak Merkez Seçim Kurulu üyelerinden Andrey Magera tarafından yapılan açıklamada, şu an seçimlerin tekrarlanması için gerekli şartların oluşmadığı bildirildi.

Reklam
Reklam

Magera, "Bu konuda yasal bir karar olması gerekir. Merkez Seçim Kurulu 12 Kasım'dan önce seçim sonuçlarını açıklamak zorunda. Bu tarihe kadar zamanı var" değerlendirmesinde bulundu.

- Oy sayma işlemi hala tamamlanmadı -

Ukrayna'da düzenlenen parlamento seçimlerinin ardından oy sayma işlemi hala sonuçlanmadı.

Ukrayna Merkez Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre, 28 ekimde düzenlenen parlamento seçimlerinin ardından oy sayım işleminin yüzde 99.95'i tamamlandı. Bazı bölgelerde teknik sorun yaşanması nedeniyle oyların gecikmeli geldiği ve oy sayım işlemine ara verildiği açıklandı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, iktidardaki Bölgeler Partisi yüzde 30'luk oy oranıyla seçimlerden birinci parti olarak çıkmak üzere.

Timoşenko'nun Vatan partisinin de aralarında buluduğu Birleşik Muhalefet Koalisyonu ise yüzde 25.53'lik oranla seçimlerden ikinci sırada yer alıyor.

Ünlü boksör Vitaliy Kliçko'nun Reform içi Ukrayna Demokratik Platformu (UDAR) yüzde 13.96'lük oranla üçüncü, Komünist parti ise yüzde 13.18'lik oy oranıyla dördüncü sırada bulunuyor.

Reklam
Reklam

Parlamento'ya girmeye hak kazanan son partinin ise yüzde 10.44'lik oranla aşırı sağcı - milliyetçi Özgürlük partisi olacağı görünüyor.

Muhtemel sandalye dağılımı

450 milletvekilinden oluşan Ukrayna parlamentosunda 225 milletvekili parti listelerinden, 225 milletvekili ise tek koltuklu seçim bölgelerinden seçiliyor.

Tek koltuklu seçim bölgelerinde partiler kendi adaylarını gösterebiliyor ancak yalnızca bir aday parlamentoya girmeye hak kazanıyor.

Ayrıca tek koltuklu bölgelerden bağımsız adaylar da seçimlere katılabiliyor.

Bu sonuçlara göre Bölgeler Partisi'nin parti listesinden 73, tek koltuklu seçim bölgelerinden ise 114 olmak üzere toplam 187 milletvekili ile parlamentoda temsil edilmesi bekleniyor.

Birleşik Muhalefet Koalisyonu'nun elde edeceği sandalye sayısı ise parti listesinden 61, tek koltuklu seçim bölgelerinden ise 42 olmak üzere 103 olarak gösteriliyor.

Üçüncü sıradaki UDAR'ın parti listesinden 34, tek koltuklu seçim bölgelerinde ise elde edeceği 6 sandalye ile 40 milletvekili tarafından temsil edileceği görünüyor.

Reklam
Reklam

Aşırı sağcı - milliyetçi Özgürlük partisinin son sırada bulunmasına rağmen, tek koltuklu seçim bölgelerinden elde ettiği 12 milletvekiliyle toplamda 37 sandalye elde etmesi ve dördüncü sıradaki Komünist Parti'den daha fazla temsil hakkı kazanması bekleniyor.

Milletvekili sayısında son sırada ise parti listelerinden elde ettiği 32 sandalyeyle ile Komünist parti yer alıyor.

44 milletvekilinin de bağımsız olarak parlamentoya gireceği tahmin ediliyor.

(A.A)

Anahtar Kelimeler: