Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl "İnsanlık El Ele" temasıyla düzenlenen 10. Türkçe Olimpiyatları'nın Bursa organizasyonu, büyük bir şölene sahne oldu. Bursa Atatürk Stadı'nda düzenlenen töreni, yaklaşık 30 bin Bursalı izledi.
10'uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları'na 135 ülkeden bin 500 öğrenci katıldı. Bursa'ya gelen 25 ülkeden 65 öğrenci, Atatürk Stadı'nda Bursalılarla buluştu. Sunuculuğunu Kadir Çöpdemir ile Arnavutluk'tan gelen öğrenci Jorda'nın yaptığı 10. Türkçe Olimpiyatları'nın Bursa ayağı, muhteşem gösterilere sahne oldu. Tören öncesi gerçekleştirilen ışık gösterileri yoğun alkış aldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan Türkçe Şöleni'nde, dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler şarkı, şiir, halk oyunlarında becerilerini sergiledi. Kosovalı öğrencilerin sergiledikleri halk oyunları gösterisi büyük bir ilgi ile takip edildi. Öğrencilerin seslendirdiği şiir ve şarkılarda zaman zaman duygulu anlar yaşanırken zaman zamanda şiir ve şarkılar izleyenleri coşturdu. Mehmet Akif Ersoy'un şiirini okuyan Gürcistanlı öğrenci ile şiiri şarkı halinde okuyan Nahcivanlı öğrenci, duygulu anların yaşanmasına sebep oldu. Zülfü Livaneli'nin bestesini yaptığı Nazım Hikmet'in şiiri, "Karlı kayın ormanında yürüyorum geceleyin" şarkısını seslendiren Ukraynalı öğrenci, büyük alkış aldı. Marslı Cumuksi'nin gösterisi Bursalıları kahkahalara boğdu. Romanya'dan katılan Marslı Cumuksi, dünyaya dair anlattıkları ve Marstan verdiği haberler ayakta alkışlandı. Somali'den gelen Abdurrezzak'ın söylediği "Yaz dostum" şarkısına stadı dolduran birlerce izleyici eşli etti. Mali ve Kosovalı öğrencilerin halk oyunları sırasında bir de sürpriz yaşandı. Sahneye çıkan iki öğrenci yağlı güreş yaptı. İzleyenlerin ayakta alkışladığı gösteri, beğeni ile takip edildi.
ARINÇ, GÜRCÜ DİLİNDE TEŞEKKÜR ETTİ
Törende konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkçe olimpiyatlarının 10. Yıl dönümünde Bursa'da muhteşem bir gece yaşandığını belirtti. Dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerin Türkiye'nin 41 ilinde ayrı programlar yaptıklarına dikkat çeken Arınç, "Bakınız nereden nereye geldik. 18. Yılında olduğumuzu gösteriyor. Yani dünyada Türkçe eğitimin başladığı, okullarımızın açıldığı, üniversitelerimizin kurulduğu yıllar 20 yıl öncesine dayanıyor. 20 yıl önce dünyada Türkçe eğitim veren okullarımız yoktu. Bu hizmetle bu güne kadar 300 binden fazla kişi Türkçe öğrendi. Bu muhteşem bir olaydır. 10 ülke ile başladığımız olimpiyatlarda bugün geldiğimiz nokta 135 ülkeden bin 500 öğrencidir" dedi.
Şarkılar söyleyen öğrencilere dikkat çeken Arınç, "Biraz önce şarkıları söyleyen öğrencileri dinledik. Gözünüzü kapatsaydınız bunarlı söyleyen çocukları Türkiye'nin herhangi bir yerinden gelen çocuklar söylüyor sanırdınız. Geldiğimiz nokta müthiştir. Dünyada 140 ülkede Türkiye'yi tanıtan, marşını, bayrağını o ülkelere anlatan okullarımız bulunuyor. Bu okulların 135'i Türkiye'de. BM'ye kayıtlı 197 ülke var. Biz 140 ülkedeyiz şuanda. Bu 4,5 milyar insanı temsil ediyor. Bu akşam ve bu yıl "İnsanlık el ele, bayram o bayram ola" diye hepimizi hüzünlendiren ve yeri geldiğinde coşturan bu başarıyı görmezden gelemeyiz. Ne mutlu bu çocuklarımıza onlarla gurur duyuyoruz. Perşembe ve Cuma günü Gürcistan'a ziyaretlerde bulundum. Oradaki arkadaşlarımızla görüştüm. Bugün Gürcistan'da 17 yıl önce kurulmuş Uluslar arası Karadeniz üniversitesi var. Gürcistan'ın 9 şehrinde 9 lisemiz var. Öğrenciler Türkçe konuşuyor. Tiflis'ten de Batum'dan da size selam getirdim" diye konuştu.
"Didi Makloba" diye Gürcü dilinde teşekkür eden Arınç, Gürcistan'a selam gönderdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz