Ukrayna'nın doğusunda altı asker öldürüldü

Ukrayna'nın doğusunda pusuya düşürülen askeri birliğin altı üyesinin öldüğü belirtildi. Kiev'e giden Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier yuvarlak masa toplantılarının yarın başlayacağını söyledi. Ukrayna hükümeti ise "Teröristlerle görüşmeyiz" diyor.

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde ayrılıkçı eylemcilerle çıkan çatışmada sekiz askerin öldüğü belirtiliyor.

Savunma Bakanlığı, Kramatorsk kenti yakınında 30 civarındaki eylemcinin bir askeri birliği pusuya düşürdüğünü açıkladı.

Ukrayna ordusunun doğu bölgelerindeki Rusya yanlısı eylemcilere yönelik operasyonlar sırasındaki en büyük kaybını yaşadığına dikkat çekiliyor.

Donetsk, Ukrayna'dan ayrılık için referandum düzenlenen iki bölgeden biri. Bu referandum Kiev'deki merkezi hükümet, ABD ve AB tarafından yasadışı olarak tanımlanıyor.

Reklam
Reklam

Rusya'ya çağrıUkrayna Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, bir askeri araca yönelik roket saldırısında en az sekiz asker öldü, çok sayıda asker yaralandı.

Rusya yanlısı ayrılıkçılar, referandumun ardından Donetsk'teki Ukrayna birliklerinin "işgal gücü" olarak görüleceğini açıklamıştı.

Ayrılıkçı eylemcilerin liderlerinden Denis Puşilin ise Rusya'ya Donetsk bölgesini "içine alma" çağrısı yaptı.

Puş0ilin, 25 Mayıs'ta yapılacak Devlet Başkanlığı seçimlerinin Donetsk'te gerçekleşmeyeceğini çünkü "Donetsk'in artık bağımsız olduğunu" belirtti.

Pazar günü düzenlenen referandum sırasında oy kullanma merkezlerinde bulunan BBC muhabirleri buralarda kargaşa yaşandığını, kabin ya da seçmen kütüğü bulunmadığını aktarmıştı. İnsanların gelip bir kağıda isimlerini yazarak oy kullanabildiğini aktaran muhabirler, bir kadını mükerrer oy kullanırken videoya kaydetti.

Rusya yanlıları bir hafta sonra ikinci bir referandum düzenleyerek halka Rusya'ya katılıp katılmama sorusunu yöneltecek.

Bu arada, Komşu bölge Luhansk'ta ilan edilen "Halk Cumhuriyeti" adına yapılan açıklamada, vali ilan edilen Valeri Bolotov'un vurulduğunu ve büyük miktarda kan kaybına rağmen hayatta olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

Yuvarlak masa toplantılarıUkrayna'nın 25 Mayıs'ta düzenleyeceği başkanlık seçimleri öncesinde Kiev'e giden Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise, krizi aşmak için yuvarlak masa toplantılarının başlayacağını söyledi.

Toplantılara ülkenin önde gelen siyasi liderlerinin ve sivil örgütlerin katılacağı belirtiliyor. İlk yuvarlak masa toplantısının yarın düzenlenmesi bekleniyor.

Steinmeier, "Ukrayna'da anayasal reformlar ve yetki dağılımı gibi önemli konuların görüşülmesi için ulusal diyalog şart" dedi.

Steinmeier'in açıklamaları, Doğu Ukrayna'daki Rus yanlısı ayrılıkçıların geçen pazar günü özerklik referandumu düzenlemesinin ardından geldi. Ayrılıkçılar, referandumda yaklaşık yüzde 90 oy ile ayrılma kararının çıktığını söylemiş ve özerklik ilan etmişlerdi.

Yuvarlak masa toplantılarına hangi siyasilerin ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı açıklanmazken, geçici Ukrayna hükümetinin Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, "Teröristler görüşmelere katılamaz" diyerek Rus yanlısı ayrılıkçılara müzakere kapısını kapadı.

Reklam
Reklam

Moskova'dan yapılan yazılı açıklamada ise, planlanan diplomatik temasların Kiev ve Doğu Ukrayna arasında doğrudan temas sağlamaması durumunda başarısızlığa ulaşacağı uyarısı yapıldı.

'Almanya, Putin'in yol haritasını destekliyor'Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier'in ziyareti, AB ülkelerinin Rusya üzerinde yaptırımları artırdıkları bir döneme denk gelmesiyle dikkat çekiyor.

Steinmeier, Kiev'deki açıklamalarında, Ukrayna'da atılan adımların "işgal edilen bölgelerin geri alınmasını, silahlı grupların adım adım silahsızlandırılmasını ve devlet otoritesinin yeniden tesis edilmesini" sağlayacağını söyledi.

Alman Dışişleri Bakanı, Doğu Ukrayna'da gerçekleştirilen özerklik referandumlarını "yasa dışı" olduğunu söyledi ve "Bunları ciddiye alamayız, almamalıyız" diye konuştu.

Steinmeier'in basın sözcüsü Martin Schaefer, bakanın Kiev ziyaretinin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) himayesinde gerçekleştiğini kaydetti.

AGİT daha sonra yaptığı bir açıklamada Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki krizi çözmek için oluşturdukları yol haritası konusunda "destekleyici" olduğunu da söyledi.

Reklam
Reklam

Steinmeier'ın ülkedeki krizi çözmek için aylardır diplomasi yürütüyordu.

AB yaptırımları genişlettiAvrupa Birliği ülkeleri Ukrayna'da süren krizdeki rolü gerekçesiyle Rusya üzerinde uygulanan yaptırımları genişletti. Yaptırım listesine iki Kırım şirketi ve 13 kişi daha eklendi.

Listeye yeni eklenen isimler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcılarından Rusya Devlet Başkanlığı Dairesi 1. Başkan Yardımcısı Vyacheslav Volodin de var.

Yaptırımları seyahat yasağını ve hesapları dondurmayı içeriyor.

AB bakanları ayrıca Rusya ekonomisi üzerinde etkili olabilecek daha geniş bir paketi de tartışıyor, ancak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yaptırımların daha da sertleştirilmesi öngörülmüyor.

AB'nin yeni yaptırım kararını kınayan Moskova, Brüksel'in bu kararla "bir ortak olarak güvenilirliğini sarstığını ve Ukrayna'daki kriz konusunda objektif olduğu iddialarına şüphe düşürdüğünü" açıkladı.