Ukrayna'nın muhalefet liderleri mitinge katıldı

Münih Güvenlik Konferansı'na katıldıktan sonra Ukrayna'ya dönen muhalefetinin önde gelen isimleri, Kiev'deki Bağımsızlık Medyanı'nda miting düzenledi.

Muhalefet liderlerinden Arseniy Yatsenyuk, Vitaliy Kliçko, Oleg Tyagnibok, muhalif milletvekilleri Sergey Sobolev ve Petr Poroşenko, eski İçişleri Bakanı Yuriy Lutsenko, protesto gösterilerinin aktivistlerinden Andrey Dzindzya, Sergey Poyakov ile iktidardaki Bölgeler Partisi'nden milletvekili Vitaliy Gruşevski'nin bulunduğu mitinge 10 binden fazla gösterici katıldı.

Eski İçişleri Bakanı Lutsenko, mitingdeki konuşmasında, muhalefeti ve kamuoyunu Bölgeler Partisi'nden ayrılmak isteyen milletvekilleriyle görüşmeye davet etti. Lutsenko, gelecek hafta, parlamentoda “hükümet karşıtı çoğunluğun” oluşabileceğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Lutsenko, meydandaki “halk savunması” üyelerini sayısının 10 bini bulduğunu bildirerek, rakamın 50 bine ulaşması gerektiğini ifade etti.

Milletvekili Petr Poroşenko da, salı günü AB'nin Dışişleri ve Güvenlikten Sorumlu Yüksek Komiseri Catherine Ashton'un Kiev'e geleceğini hatırlatarak, “Niye salı günü, çünkü salı günü parlamento oturumu açılacak ve biz 2004 yılı anayasasını geri getirmemiz, bazı üst düzey yöneticilerin yetkililerini geri almamız gerekiyor” diye konuştu.

Poroşenko, gelecek hafta Ukrayna'daki olayları araştıracak bağımsız uluslararası komisyonun kurulmasının öngörüldüğünü kaydederek, bu komisyonda muhalefet temsilcilerinin de yer alacağını vurguladı.

Udar partisi lideri Vitaliy Kliiçko

Udar (Darbe) Partisi Lideri Vitaliy Kliçko da Münih Konferansı'nda, Ukrayna meselesinin en önemli konulardan biri olduğunu dile getirdi.

Kliçko, Münih'teki görüşmesi sırasında BM Genel Sekreteri de dahil birçok Avrupalı ve Amerikalı yetkililerle görüştüğünü, Ukrayna'da olup bitenlerin tüm yetkilileri şoke ettiğine işaret etti.

Reklam
Reklam

Parlamentoda, tutuklanan veya gözaltına alınan protestocuların şartsız salıverilmesini isteyeceklerini anlatan Kliçko, bu kapsamda, kabul edilen af yasasının iptal edilerek yenisinin çıkartılması gerektiğini söyledi.

2004 yılındaki anayasaya dönmek ve yönetimin yetkilerinin yeniden belirlemek olduğuna işaret eden Kliçko, Münih'teki toplantıda, ülkedeki şşiddet ve terörün nasıl durdurulacağı konusunun da tartışıldığını aktardı.

Batkivşçina partisi lideri Arseniy Yatsenyuk

Batkivşçina Partisi Lideri Arseniy Yatsenyuk da Batılı partnerleriyle mali yardım konusunu görüştüklerini ve bununla ilgili mali planlarını sunduklarını söyledi. AB'nin Ukrayna'ya mali yardım yapmaya hazır olduğunu bildiren Yatsenyuk, halen cezaevlerinde protesto gösterilerinde tutuklanan 116 aktivistin bulunduğunu ve bu aktivistlerin tamamının serbest bırakılması gerektiğini savundu. Yaksenyuk, son günlerde 112 aktivistin serbest bırakıldığını da sözlerine kledi.

Svoboda Partisi Lideri Oleg Tyagnibok, Rusya'nın ülkedeki siyasi istikrarsızlıktan istifade etmek için fırsat beklediğini ve ülkenin toprak bütünlüğünü bozmak istediğini ileri sürdü.

Reklam
Reklam

Hükumet karşıtı baskıların artırılmasını ve tüm illerindeki hükumet karşıtı cephelerin genişletilmesini isteyen Tyagnibok, bütün taleplerinin yerine getirilinceye kadar karşı durmaları gerektiğini savundu.

Muhalefetin düzenlediği mitinge, hükumetteki Bölgeler Partisinden milletvekili seçilen Vitaliy Gruşevski de katılarak bir konuşma yaptı.

Kamu alanlarının 15 gün içinde boşaltılmasını öngören yasa yürürlüğe girdi

Öte yandan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç tarafından imzalandıktan sonra resmi nitelikteki "Golos Ukraini" gazetesinde yayımlanan ve gösterilerde tutuklanan eylemcilerin affını öngören yasa, bugün yürürlüğe girdi.

Af yasası, kamu binaları, cadde ve alanların göstericiler tarafından boşaltılması halinde, cinayet hariç söz konusu protestolara katılan, tutuklu ve hakkında mahkumiyet kararı bulunanların serbest bırakılmasını öngörüyor.

Yasaya göre, protestocuların salıverilmesi için 15 gün içerisinde kamu binaları, cadde ve alanların boşaltılması gerekiyor.

Göstericilerin herhangi bir şart olmaksınız affedilmesini isteyen muhalefet liderleri, söz konusu yasayı “rehinler yasası” olarak nitelendirmişti.

Reklam
Reklam

Aktivist Bulatov'un tedavi için yurt dışına çıkmasına izin verildi

Bu arada, Ukrayna mahkemesi, hükümet karşıtı protestoların önde gelen isimlerinden olan ve geçen hafta kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce kaçırıldıktan sonra darbedilmiş halde bulunan Dmitriy Bulatov'un tedavi için yurt dışına gitmesine izin verdi.

Kitlesel kargaşa çıkardığı gerekçesiyle hakkında tutuklama kararı bulunan Bulatov, geçen günlerde kaçırılmış ve ormanlık alanda darbedilmiş halde bulunmuştu.

Bulatov, halen hastanede tedavi görüyor.

(AA)