Ulaşıma zamma yargı yolu

ANKARA (İHA) - Vatandaş Hakları Koruma Derneği, Ankara'da kent içi toplu ulaşım ücretlerine yapılan zammı durdurmak için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Dernek Başkanı Necati Güngör imzasıyla yapılan başvuru dilekçesinde, toplu taşıma yapılan yüzde 33'lük zammın, Devlet İstatistik Enstitüsü'nce (DİE) ilan edilen enflasyon oranları ve 2005 enflasyon beklentisinin çok üstünde olduğu gerekçe gösterildi.

Vatandaş Hakları Koruma Derneği Başkanı Necati Güngör yaptığı yazılı açıklamada, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "Kent içi ulaşıma 31 aydır zam yapmıyoruz" beyanının doğru olmadığını belirterek, belediyenin seçim öncesindeki uygulamalarının faturasını halkın sırtına vurma gayreti içinde olduğunu, bunun büyükçe bir bölümünü de toplu taşıma ücretlerine yaptığı zamla karşılamak istediğini ileri sürdü. Güngör, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin biri 2002 yılının Mayıs ayında, diğeri 2004 yılının Ocak ayında olmak üzere 2 defa zam yaptığını belirterek şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Mayıs 2002'de yürürlüğe giren zamla 600 bin lira olan taşıma bedeli 750 bin liraya, 450 bin lira olan öğrenci taşıma bedeli de 600 bin liraya çıkarılmıştır. 1 Ocak 2004'ten itibaren yürürlüğe giren ikinci zamla da tam biletler 900 bin liraya yükseltilirken, öğrenci biletleri 600 bin lirada bırakılmıştır. 1 Ocak 2005'te yürürlüğe giren son zamlaysa mavi ve yeşil halk otobüslerinde tam bilet 1 milyon 200 bin liraya, öğrenci bileti de 800 bin liraya yükseltilmiş, 20'lik ve 30'luk kart kontörü de 1 milyon lira olarak belirlenmiştir. Büyükşehir Belediye başkanının kent içi ulaşım ücretlerine zam yapılmadığı yolundaki beyanları aldatmacadan ibarettir. Yapılan iş keyfiliktir ve hukuka aykırıdır. Bu keyfiliğe ve hukuksuzluğa dur demek için mahkemeye başvurduk."