Gülseli KENARLI-İdris TİFTİKCİ/İSTANBUL, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maslak Kampüsü'nde “Kent İçi Ulaşım Çalıştayı" gerçekleştirildi. Çalıştaya Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu da katıldı. Çalıştayın açılışında Bakan Bilgin bir konuşma yaptı.
"METRO HATTI İÇİNDE PROJE ÇALIŞMALARIMIZI BAŞLATMIŞ BULUNMAKTAYIZ"
Bakan Feridun Bilgin, İstanbul'da yapı tamamlanan Levent-Hisarüstü Metrosunun yakında açılışının yapılacağını bildirerek, “3. havalimanını Gayrettepe'ye bağlayacak metro hattı içinde proje çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. Yenikapı-İncirli, İncirli-Sefaköy metro hatlarının da yapım işlerini üstlenmiş bulunmaktayız" dedi.
Bakan Bilgin, konuşmasında akıllı ulaşım sistemlerine dikkat çekerek, “Akıllı ulaşım sistemleri denilince; sistematik ve standardizasyon ilkelerinin pratiğe yansımasında önemli bir rol oynayacak, trafik sıkışıklığını ve karmaşasını direk çözümü olacak uygulamalar bütününden bahsediyoruz. Bakanlığımız bu konuda ki ihtiyacı görerek, geniş katılımlı bir çalışma yapmış bulunmakta. Ülkemizin bu aladan ki temel yol haritası olan akıllı ulaşım sistemleri strateji belgesi ve eylem planı sizlerin de çok değerli katılım ve katkılarıyla hazırlanmış bulunmakta" dedi. Feridun Bilgin, “Trafik ışık ve işaretlerinin, trafik akış ve verimliliğini geliştirecek şekilde düzenlenmesi kapsamında eylem planı döneminde, kent merkezlerinde en az bir koridorda adaptif yeşil alan uygulamasına geçiş sağlanmasını planlıyoruz. 2023 yılına kadar bütün büyük şehirlerimiz de kent içi ulaşımı etkileyecek trafik yönetim merkezlerinin oluşturulması. Bu alanda çok başarılı belediyelerimiz var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Trafik Kontrol Merkezi kurulduğu günden bu yana önemli ve mükemmel gelişmeler gösterdi" şeklinde konuştu.
ÜLKE İÇİNDE TEK ÖDEME SİSTEMİ
Bakan Bilgin, “Kent içi ulaşımı ülke genelinde etkileyecek bir başka eylem ülke içinde ulaşımda geçerli olacak tek ödeme sisteminin geliştirilmesi. Bu proje için bakanlığımızca bir fizibilite çalışması hazırlandı. Tek ödeme sisteminin temelini de bir mahsuplaşma merkezinin kurulması oluşturmakta. 2016 yılına kadar bir taraftan mahsuplaşma merkezinin kurulmasını, bir taraftan da bir pilot uygulama yapmayı öngörüyoruz" dedi.
AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ
Feridun Bilgin, toplu taşımacılıkta akıllı ulaşım sistemleri uygulamalarının artırılmasına yönelik olarak 2016 yılına kadar tüm büyükşehirleri en az bir güzergah üzerindeki durakların akıllı hale getirilmesini öngördüklerini dile getirerek, “Bu konuda oldukça başarılı uygulamaları olan belediyelerimizin olduğu bilinmekte. Ancak bizler tüm büyük şehirlerimizin merkez ilçelerindeki birer güzergahta bu uygulamayı görmeyi hedefliyoruz. Yine büyük şehirlerde eylem planı döneminde yerel mobil yolcu bilgi sistemi uygulamalarının geliştirilmesi de bir başka eylem. Vatandaşımız evden çıkmadan önce kullanacağı güzergaha dair trafik yoğunluğu, trafik kazası, yol onarımı bakımı ve hava durumu gibi bilgileri çeşitli web tabanlı uygulamaları ile öğrenebilecek" diye konuştu.
(FOTOĞRAF)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz