Ulaştırma Bakanı Yıldırım ‘ılgaz Dağı Tüneli Temel Atma Töreni’ne Katıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ilgaz Tüneli'nin Çankırı ile Kastamonu’yu komşu kapısı haline...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Ilgaz Tüneli'nin Çankırı ile Kastamonu’yu komşu kapısı haline getirdiğini belirterek, “Tüneller bittiğinde Kastamonulular bir saatte, Çankırılılar bir saatten daha az bir sürede havaalanına gidecek. Hem Esenboğa’yı hem de Kastamonu Havaalanı’nı kullanacaklar” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çankırı’da ‘Ilgaz Dağı Tüneli Temel Atma Töreni’ne katıldı. Törene Bakan Yıldırım’ın yanı sıra Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan, Çankırı Milletvekili İdris Şahin, Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yıldırım, yaptığı konuşmada, “Ilgaz’ın dibinde bir tarihi günü yaşıyoruz. Yıllardan beri hayal olan Ilgaz Tüneli’ne ilk kazmayı vuruyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Artık Ilgaz’ın Kastamonu ile Çankırı arasına girmesinin önüne geçildiğini belirten Yıldırım, Ilgaz’ın ne Kastamonu ne de Çankırı’ya hiçbir zarar vermeyeceğini, her ikisine de bereket ve hareket getireceğini söyledi. Tünellerin Çankırı ile Kastamonu’yu komşu kapısı haline getirdiğini anlatan Yıldırım, “Tüneller bittiğinde Kastamonulular bir saatte, Çankırılılar bir saatten daha az bir sürede havaalanına gidecek. Hem Esenboğa’yı hem de Kastamonu Havaalanı’nı kullanacaklar” şeklinde konuştu.

Kurban Bayramı’nda Gerede, Merzifon, Amasya, Erzincan’ın trafik miktarının 4 kat artığını anlatan Yıldırım, “Allah’a şükür bir vatandaşımızın bile burnu kanamadı. Onun için diyoruz ki, yolları bölüyoruz, hayatları birleştiriyoruz” dedi.

Türkiye’de son 10 yılda yapılan tünel miktarının 200 kilometreye yaklaştığına dikkati çeken Yıldırım, hayallerin gerçeğe döndüğünü ifade etti. Türkiye’yi hayallerle vaatlerle bugünlere getirenlerin artık hayal tacirliğinin para etmediğini anladığını söyleyen Yıldırım, çünkü Anadolu’nun her tarafından hizmetlerin dağ gibi yükseldiğini ve Türkiye’nin baştan başa bölünmüş yollarla donatıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

“TÜNEL 275 MİLYONA MAL OLUYOR”

Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“En gelişmiş ülkede ne varsa, Türkiye’de de o olacak dedik. Hızlı tren niye Almanya’da, Fransa’da olsun da Türkiye’de olmasın. Bizim neyimiz eksik’ dedik. 40 senelik rüyayı da biz gerçekleştirdik. Kuzey Tetek Yolu’nu otoyol haline getirdik. Bu yolun yapılmasıyla ne olacak, bir kere yaz-kış 24 saat 365 gün boyunca kesintisiz bir seyahate kazanacağız. Öyle Ilgaz’da yolda kalmak yok. Bu tünelden girecek 5 buçuk kilometre bu dağı aşıp Kastamonu’ya ya da Ilgaz’a vatandaşlarımız rahatça ulaşacaklar. Bu tünel ve buradan Çankırı’ya uzanan sıcak asfaltlı bölünmüş yol yaklaşık olarak 275 milyona mal oluyor.”

“BU DAĞLARI AŞMAK İÇİN YAKTIĞIMIZ YAKITIN YILLIK DEĞERİ 40 MİLYON LİRA”

Yıldırım, “Bu yolda bir yıl içerisinde bu dağları aşmak için kaybettiğimiz zaman ve fazladan yaktığımız yakıtın yıllık değeri 40 milyon lira. Çevreye verdiğimiz o yanmış egzoz gazları da cabası” dedi.

Ilgaz Tüneli’yle birlikte her yıl 40 milyon lira tasarruf sağlanacağına işaret eden Yıldırım, 7 yılda bu yolun kendini amorti edeceğini ifade etti. Bakan Yıldırım, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in not artırımına gitmesine ilişkin, “Değerlendirme kuruluşları uzun yıllar direndiler. Türkiye’nin notunu artırmamak için ayak sürüdüler. Ama sonunda dayanamadılar. ‘Notu yükseltiyoruz’ dediler. Bir hakkı gecikmiş de olsa teslim ediyoruz dediler” dedi.

Reklam
Reklam

Bölücü terör örgütünün tüm gayretlere rağmen bölgeye hizmetlerin gitmemesi için elinden geleni yaptığını anlatan Yıldırım, bölge insanını sömürmek için hiçbir fırsatı kaçırmadıklarını belirtti.

Ilgaz tünelini eğemedikleri için Ilgaz Dağı'nı delerek geçtiklerini bildiren Yıldırım, tünelin ülkenin iki ilinin kardeşliğine, dostluğuna büyük katkılar sağlayacağına inandığını dile getirdi. Tünelin bitiş tarihinin 4 Kasım 2014 olduğunu ifade eden Yıldırım, yüklenici firmadan tarihi biraz daha öne almasını istedi.

Yüklenici firma olan Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, tüneli 2014 yılı Mayıs ayında hizmete açma sözü vermesi üzerine Yıldırım, “Kısa günün ticareti, bir kış kurtardı” dedi.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan da Ilgaz Dağı Tüneli ile Çankırı'dan Ilgaz Tüneli'ne kadar uzanan kesimde bölünmüş yol çalışmalarının bitirilerek yolun trafiğe açılmasıyla bölgede güvenli ulaşımın yanı sıra 2-2,5 saat olan Kastamonu-Çankırı yolunda, seyahat süresinin 1,5-2 saate ineceğini bildirdi. Turan, mevcut yola göre 5,4 kilometre kısalacak olan Ilgaz Tüneli ile Ilgaz Tüneli-Çankırı yolunun BSK üstyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından bu kesimdeki seyahat süresinin de 1-1,5 saate, 1-1,5 saat süren Kastamonu-Ilgaz arası ise 30 dakikaya ineceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Bakan Yıldırım, daha sonra temel atma işleminin başlaması için butona bastı. Kürsüden temel atma sahasında çalışan işçilere seslenen Yıldırım, asıl emekçilerin çalışanlar olduğunu belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz