Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AB uyumu konusunda ciddi ilerleme sağlandığını belirterek, "Ama işimiz bitmiş değil. Bundan sonra

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, AB uyumu konusunda ciddi ilerleme sağlandığını belirterek, "Ama işimiz bitmiş değil. Bundan sonra da daha bir çok uyumla ilgili mevzuat düzenlemesi yapmış olacağız" dedi.

Bakan Yıldırım, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Siim Kallas'la birlikte helikopterle Karabük'teki Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı'na geldi.

Vali İzzettin Küçük ile makamında bir süre basına kapalı görüşen bakan Yıldırım ile beraberindeki heyet valilik toplantı salonundaki bölgesel, ulaşım, işbirliği ve heyetler arası görüşmeler toplantısına katıldı.

Reklam
Reklam

Yıldırım, toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında, genellikle AB-Türkiye ilişkilerinin görüşüldüğü yerin Ankara olduğunu ve ancak bir değişiklik yaparak AB ile Türkiye arasında ulaştırma bakanlığının bir projesi ile birleştirerek toplantıyı Karabük'te yaptıklarını söyledi.

Irmak-Karabük-Zonguldak Demiryolu hattının yenilenmesi ve sinyalizasyonu için AB Katılım Öncesi Mali Yardım fonu (IPA) yardım fonundan destekleme projesinin başladığını ifade eden Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bu önemli projede AB-Türkiye ilişkilerinde önemli ve anlamlı işbirliğinin gerçekleşmesine vesile olunmuştur. AB-Türkiye ilişkileri zaman zaman inişli çıkışlı süreçler göstermekle beraber uzun vadede ilerleyen, gelişen bir seyir izlemektedir. Ulaştırma faslında bakanlığımız bugüne kadar birçok mevzuatı gözden geçirmiş, 6 kanun, 59 adet tüzük, yönetmelik, tüzük ve genelge çıkartmak suretiyle AB uyumu konusunda ciddi bir ilerleme sağlanmıştır. Ama işimiz bitmiş değil. Bundan sonra da daha bir çok uyumla ilgili mevzuat düzenlemesi yapmış olacağız. Bugün bu ziyaret vesilesiyle AB-Türkiye ulaştırma konularını da konuşma ve değerlendirme fırsatı bulduk. Bunlar arasında karayolları, havacılık, denizcilik, Avrupa Birliği ulaşım ağlarının birlik dışındaki sınırlarla entegrasyonu, karbon emisyonu, çevrenin korunması ve iklim değişikliği gibi konuları da etraflıca görüşme fırsatı oldu. Bu konuda işbirliğin düzeyinin tatmin edici bir seviyede seyrettiğine bir kez daha şahit olduk."

Reklam
Reklam

Bakan Yıldırım, havacılıkla ilgili müşterek çalışmalar olacağına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Demiryollarında kapsamlı işbirliğinin devam etmesinin gerekli olduğuna ortak kanaatimiz var. Ayrıca özellikle taşımacılığın serbestleştirilmesi ve her türlü doğrudan dolaylı engellerin kaldırılması yönünde de müşterek gayretlerimizin devam etmesi gereğini bir kez daha ifade ettik. Çok veremli ve faydalı görüşme olduğunu düşünüyorum. Neredeyse yarım trilyon Türk Lirasına mal olacak bir demiryolu projesinin başlangıcını yapıyoruz. 70 yıl önce yapılan ve o günden bugüne bir yenileme yapılmamış olan demiryolu hattı yük taşımacılığı açısından çok önemli. Burası demir cevherinin işlendiği bir şehir. Dolayısıyla buraya hem hammadde, hem işlenen mamullerin limanlara taşınması bu hatla gerçekleştiriliyor. Bu bakımdan hattın yenilenmesiyle hem trafik biraz hızlanacak, hem taşıma maliyete azalacak ve hemde taşınan yük miktarı artmış olacak."

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Siim Kallas da, ulaştırmanın küresel bir konu olduğunu belirterek, haritalara bakmanın Türkiye'nin ne kadar önemli bir yerde olduğunu anlamak için yeterli olacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

"Türkiye'nin yeri ve konumu gereği bizim partnerimiz olması açısından büyük önem taşımakta..." diyen Kallas, ziyaretin en önemli etkilerinden birinin, ulaştırma konusunda yüksek düzeyde bir diyalog formatının belirlenmesi ve bu çerçevede de gündemde olan konulara ve problemlere çözüm amaçlandığını kaydetti.

Daha sonra Vali Küçük'ün makamına geçen Bakan Yıldırım ile Kallas bir süre görüştü. Görüşmeye Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin de katıldı.

Görüşme sonunda Karabük Valisi Küçük, konuklarına Safranbolu manzaralı tablo ve içerisinde yöresel ürünlerin bulunduğu armağan paketi verdi.

Bakan Yıldırım, daha sonra Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Kallas'la Safranbolu'ya hareket etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz