Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Hiçbir şey yapmayanların yaptığı en güzel iş başkasını tenkit etmektir. Önemli olan iş yapıp, ortaya bir eser koymaktır. Biz eser yaparak geliyoruz. Arkada dağ gibi sorunları, dağ gibi eserlere dönüştürerek geliyoruz" dedi.
Bakan Yıldırım, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi çalışmalarını incelemek üzere Bilecik'in Osmaneli ilçesine geldi.
Bakan Yıldırım'ı, Osmaneli ilçesi yerleşkesinde bulunan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren şantiyesinde, Vali Halil İbrahim Akpınar, MHP Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Osmaneli Kaymakamı Ali Ada, İl Emniyet Müdürü Emir Gökpınar, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve AK Parti İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş ile diğer ilgililer karşıladı.
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'dan ve yüklenici firma yetkililerinden brifing alan Bakan Yıldırım, yaptığı konuşmada, İnegöl-Köseköy arasındaki toplam 154 kilometrelik kesimde inşaatın gidişatını ve ilerleme durumunu görmek, yüklenicilerden, mühendislerden güncel bilgileri almak için geldiğini söyledi.
Bu kesimin Türkiye ve Çinli şirketlerin oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından yapıldığını anlatan Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:
"Esas itibariyle üst tarafını The China Railway Construction Corporation (CRCC) yapıyor. Alt kısımları da Türk firmaları olan Aysi ve Cengiz tarafından yapılıyor. Bu hat, Ankara-İstanbul demiryolları içinde coğrafyası en zor bölüm olan bölüm. Seyahat içinde yarısından fazlasını gün ışığı görmeden geçecek ve arazi yapısı da çok gevşek. Tünellerin açılmasında, viyadüklerin konulmasında sıvılaşma riski, heyelanlaşma riski fazla olduğu için bizi biraz oyalıyor. Ama elimizdeki coğrafya bu. Bu coğrafyayı değiştiremeyeceğimize göre, coğrafyayı fazla örselemeden, onunla zıtlaşmadan paralel giderek bu işi bitirmek. Bugün gelirken Eskişehir'den bu yana tek tek tünelleri, viyadükleri ve diğer sanat yapılarını havadan inceleme fırsatı bulduk. Bu bilgiler ışığı altında yüklenicilerle idarecilerin yani demiryollarının birlikte hazırladığı bir program var, bir takvim var. Bunu Ramazan ayının başında kararlaştırmıştık, bitiş tarihine endeksli olarak... Şimdi o takvimi gözden geçireceğiz. Geçen bir ay içinde nereye gidilmiş, gecikmemiz var mı, erken bitirdiğimiz iş var mı- Alınması gereken tedbirler nedir- Bunları değerlendireceğiz."
Bu değerlendirmenin kendisinin de katılacağı şantiyedeki toplantılarla devam edeceğini aktaran Yıldırım, şunları kaydetti:
"Bazen bu şantiyede, bazen başka bir şantiyede. Ama her ay düzenli olarak son cuma toplanma kararı aldık. Bugünkü bir istisna. Ama bundan sonra her son cuma toplanıp değerlendirme yapacağız. Önümüzdeki takvim sıkışıyor. Yaklaşık 14 ay var. 14 ay içinde hiçbir gecikme ve aksaklık, tolere edecek bir zamanımız yok. Üst yapıcıya alt yapıcının işlerini vaktinde teslim etmesi önemli, üst yapı gerekli zaman içinde işini bitirip testler için yeterince zaman kalması önemli. Bunların hepsini belirli bir plan dahilinde koordine ederek, birbirleriyle bugün bu çalışma gerçekleştirilebilirse, idare yüklenici proje firması zannediyorum bir sorun yaşamayacağız. Özetle projenin bundan sonraki sürecin dinamik takibi, zamanında bitirilmesi için hayati öneme sahip. Onun için bu çalışma yöntemini bundan sonra uygulayacağız. Bundan sonra tabii Köseköy-Gebze bölümü var. O da 54 kilometredir. O şantiyeye de gideceğiz. İnönü-Eskişehir 30 kilometre. O bitti, orası hazır. Şimdi çalıştığım kesim İnönü'den Gebze'ye kadar. Bu kesimin tamamında çalışıyoruz. Buradaki çalışmaları da, önümüzdeki nisan ayı içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz."
-"Bu vadiye tarihin hiçbir döneminde bu kadar yatırım yapılmadı"-
Bakan Yıldırım, tren çalışmalarında aksama olduğu yönünde iddiaların bulunduğu sözleri üzerine, aksama olmaması için tedbirler aldıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
"Arazinin şartlarını ele aldığımızda, mesela bir tane tünelimiz var. O tünelde belirli bir noktaya geldik. Artık yürüyemiyoruz. Çünkü çok fazla sığlaşma var. Emniyet problemi çıktı. Ona tedbir almamız lazım. Başka bir by-pass yolu yapmaya karar verdik. Öngöremediğimiz konular olabilir diye artık toplantıları, değerlendirmeleri ve şantiyedeki işin başındaki çalışmalara daha ağırlık verdik. Elimizde böyle rahat bir zaman yok. Onun için biraz daha vardiyaları artıracağız, ekip sayısını artıracağız. Biraz daha süreci hızlandıracağız. Biter ama bitmesi yetmiyor. Hizmete girmesi için belirli bir süre yolcusuz çalışması lazım. Aksaklıkları görmemiz lazım. Sinyalde mi problem var, elektrifikasyonda mı sorun var- Altyapıda herhangi bir çalışma olacak mı- Bunlardan emin olmamız için en az bir altı ay trenlerin boş gidip gelmesi lazım. Hattın sıkıntısız çalıştığından emin olmamız lazım. Bu yönden takvim sıkışık, onu ifade etmek istiyorum."
Bir gazetecinin Bozüyük ile Bilecik arasındaki çalışmaların durduğu şeklindeki iddiası üzerine Yıldırım, "Bugün niye toplandık- Bu iddialar varsa, siz de gündeme getirdiniz. Biz de yüklenicilere bunu sorarız. Benim gördüğüm, çalışmalarda bir durma yok. Çalışma devam ediyor. Havadan durma şeklinde bir şey gözükmüyor. Ama şunu söylerseniz katılırım, 'Daha hızlı olabilir'. Mesela viyadüklerde ekip sayısını artırarak hızlandırabiliriz. Onların hepsini görüşeceğiz, bugün" ifadelerini kullandı.
Bozüyük Mekece planlamasının merak edildiğini ve nasıl olacağı şeklindeki soruyu yanıtlayan Bakan Yıldırım, "Bu vadiye tarihin hiçbir döneminde bu kadar yatırım yapılmadı. Gidin vadiyi boydan boya gezin. Ellenmedik dağ yok. Bütün dağların altını üstüne getirdik. Vadileri viyadükle geçtik. Bir yandan demiryolu bir yandan karayolu. Herhalde hiçbir ülkede böyle bir sanat yapıtı göremezsiniz. Buranın evvelki halini de biliyoruz. Kamyonların arkasında düşüp, ölüm rampalarında insanların neler yaşadığını burada gören vardır. Ben de bunu yaşayanlardan biriyim. Bir şoför, kamyoncu, artık işi bırakmış, Eskişehir'de geldi, boynuma sarıldı, ağlıyor hüngür hüngür. 'Bakanım 20 sene önce neredeydiniz- Biz bu yolların çilesini çektik. Bugünleri de gördük' diye heyecanını, duygularını saklayamaz durumdaydı. Kim derdi, Sapanca'dan gireceksin Bozüyük'ten 1,5 saatte çıkacaksın ve sollama ihtiyacı duymayacaksın" diye konuştu.
-"Hiçbir şey yapmayanların yaptığı en güzel iş başkasını eleştirmektir"-
Bir gazetecinin, "Tüneller çöktü diye haberler yapıldı, Siz 'çökmedi çatlaklar var' dediniz" şeklindeki sorusuna, Bakan Yıldırım, "Arkadaşlar tüneller çöktü demek ne demek. Böyle götürü usulü haber olur mu- Burada kaç tane tünel var- 36 tane tünel var. En küçüğü 600 metre en büyüğü 6 kilometre. Yani böyle bir toptancı, moral bozucu bir bakış açısı olabilir mi- Bir tünelde sorun vardı. O tüneldeki sorunun aşılması için gayret edildi. Ama daha büyük risk oluşacağı tehdidi teknik adamlarca tespit edildiği için bırakıldı. Alternatif geçiş yolu planlandı. Olay budur. O da gayet doğaldır. Dağın altında su var akıyor, insanları bile bile tehlikeye atma lüksü var mı-" yanıtını verdi.
Başka bir gazetecinin "Ahmetpınarı köyü yakınlarındaki tünelin çöktüğü ve Bilecik eski milletvekillerinden Mehmet Seven'in böyle bir çöküntünün olabileceğini önceden söyledi" sözleri üzerine Yıldırım, şunları kaydetti:
"Nasıl biliyormuş, rüyasında mı görmüş- İstihareye mi yatmış- Geçin bunları. Bunlar teknik konular. Yapılan işi tenkit etmek en kolay iştir. Hiçbir şey yapmayanların yaptığı en güzel iş başkasını tenkit etmektir. Önemli olan iş yapıp, ortaya bir eser koymaktır. Biz eser yaparak geliyoruz. Arkada dağ gibi sorunları, dağ gibi eserlere dönüştürerek geliyoruz. Biz öyle karavana iş yapmıyoruz. Hiçbir şey yapmazsak ne 'tünel çöktü' dersiniz, ne 'iş gecikti' dersiniz, ne de 'tren kaza yaptı' dersiniz. Hiçbir şey demezsiniz. Böyle mi yapalım- Böyle bir şey yapmayı kimse bizden beklemesin. Biz hizmet yapacağız. Vatandaşın hayatını kolaylaştıracağız. Zaman zaman sorunlar yaşanabilir. İş yapıyorsanız sıkıntılar da yaşarsınız. Önemli olan sorunları çözerek iş yapmaya devam etmektir. Biz bunu yapıyoruz."
Muhabir: Mehmet Candikmen / Muhsin Arlan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz