Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Antalya'da

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "10 yıl içinde Türkiye bir marka üretti, Türk Hava Yolları. Bugün Avrupa'da üçüncü

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "10 yıl içinde Türkiye bir marka üretti, Türk Hava Yolları. Bugün Avrupa'da üçüncü sıraya yerleşti. 10 yıl önce ise ilk 10'un içinde yoktu. Çalışınca oluyor, gayret edince oluyor" dedi.

Yıldırım, Hollandalı firma IFTC ile Türk firma Gözden Holding işbirliğinde yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında güneş enerjisinin kullanıldığı Uluslararası Uçuş Eğitim Merkezi Antalya simülatörün açılış törenine katıldı.

Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'de son 10 yılda havacılık sektöründe önemli adımlar atıldığını belirterek, göreve başladıklarında pilot eğitimi, pilot eğitim merkezi, simülasyon merkezi, uçuş okulu, havaalanı, pilot teknisyeni, bunların yetiştirilmesi için, pilot olmak için hava kuvvetlerinden ayrılan sivil kaynaklardan gelen insanların bakanlığın kapısında kuyruk oluşturduğunu anlattı.

Reklam
Reklam

Göreve geldiklerinde havacılık sektöründe Türkiye'nin potansiyeline yakışmayan bir tablo ile karşılaştıklarını dile getiren Yıldırım, "Topu topu 32.5 milyon uçuşun gerçekleştiği 75 milyonluk Türkiye'de, sadece 8.5 milyon iç hatlarda uçuş yapıldığı bir Türkiye... Doğrusu bu rakamlar Türkiye'nin hem coğrafi hem nüfus dikkate alındığında hiç ama hiç de hak etmediği, layık olmadığı bir yapıydı" diye konuştu.

Şimdi ise o günlerin geride kaldığını, birçok şeyin değiştiğini vurgulayan Yıldırım, sadece havacılıkta değil, ulaşımın bütün dallarında, iletişimde son 50 yılda yapılması gerekenlerin son 10 yılda yapıldığını işaret etti.

Türkiye'de 5 bin civarında pilotun olduğunu anlatan Yıldırım, "Pilotlarımız kafi gelmiyor, dışarıdan pilot kiralıyoruz. 700 civarında uçaklarımızda uçuş yapan yabancı uyruklu pilotlar var. Avrupa'daki krizde de onlara mütevazi bir katkımız oldu" diye konuştu.

Türkiye'de havacılık sektörünün gerçek anlamda geliştiğini anlatan Yıldırım, "25 faal havaalanından 48'e çıktık. 2023 hedeflerimiz var, 375 milyon yolcuya ulaşılıyor, 120 milyon yolcu kapasiteli havaalanı yapıyoruz İstanbul'a" dedi.

Reklam
Reklam

Yıldırım, 2003 yılında hava sahasında dolaşan, transit geçişler yapan, inen kalkan uçak sayısının günde bir olduğunu ifade ederek, bugün ise Atatürk Havalimanı'na bir günde bin 140 uçağa hareketliliğinin sağlandığını bildirdi.

Ayrıca Türk Hava Yolları'nın da bir marka haline geldiğini vurgulayan Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"10 yıl içinde Türkiye bir marka üretti, Türk Hava Yolları. Bugün Avrupa'da üçüncü sıraya yerleşti. 10 yıl önce ise ilk 10'un içinde yoktu. Çalışınca oluyor, gayret edince oluyor.

Bugün Türkiye'de turizm 3 kat arttıysa, ülkenin milli geliri 3 kat arttıysa, Türkiye'de bölünmüş yol miktarı 3 kat arttıysa, iletişimde Türkiye Afrika seviyelerinden Avrupa'nın ilk 10 ülkesi arasına girdiyse, dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ncı hızlı tren işletme kapasitesine ulaştıysa, ülkede sağlanan güven, istikrar ve kuvvetli bir iradedir. Son 10 yılda AK Parti, milletinden aldığı destekle ülkenin, insanımızın özlem duyduğu bütün biriken sorunları hizmetlere dönüştürüyor. Bununla da kalmıyor Türkiye'yi büyük Atatürk'ün bize işaret ettiği çağdaş uygarlık seviyesine doğru hızla götürmeye devam ediyor."

Reklam
Reklam

Havacılık sektöründe eğitim veren kuruluşların önceden yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Yıldırım, şimdi ise pilot eğitimi veren iki üniversite, ara elaman yetiştiren 10'dan fazla meslek yüksekokulu bulunduğunu kaydetti.

Havacılık sektörüne yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade eden Yıldırım, "Yatırımı bizati biz yapmıyoruz. Havacılığa yatırım yapanlara destek olmaya, onların yolunu açmaya, ufkunu açmaya, semalarda alabildiğince kanat çırpmaları için gereken destek neyse onları vermeye devam edeceğiz" dedi.

-Hollanda-Türk işbirliği-

Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bu yıl 400'üncü senesinin kutladığını belirten Yıldırım, Türkiye'de küresel yatırımcı çekme bakımından Hollanda'nın ilk 3 arasında yer aldığını, Türk yatırımcıların da Hollanda'da yatırım yaptıklarını kaydetti.

Hollanda ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesinde yıllar önce çalışmak için Hollanda'ya giden Türklerin büyük katkısı olduğunu ifade eden Yıldırım, 40-50 yıl önce iş için giden Türk vatandaşlarının bugün Hollanda'da iş güç sahibi olduğunu, Hollanda'nın ekonomisine, istihdamına katkı yaptığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Gözden Holding'in de Hollanda-Türkiye arasındaki ilişkinin gelişmesine önemli katkıda bulunduğunu dile getiren Yıldırım, bu nedenle Gözden Holding ile IFTC firmalarını tebrik etti.

Hollanda ile havacılık alanında, çevre projelerinde, altyapı projelerinde ve gemi inşaat konusunda önemli işbirliği ve projelerin bulunduğunu anlatan Yıldırım, bu projeler gerçekleştiğinde 400 yılı aşkın devam eden Hollanda-Türkiye ilişkilerinin daha da farklı bir boyut kazanacağını bildirdi.

-Havacılık alanındaki yatırımlar-

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Antalya'ya kazandırılan yatırımlardan dolayı Bakan Yıldırım'a ve ilgili kurumlara teşekkür etti. Altıparmak, bu merkezde binlerce insanın eğitim göreceğini ve Antalya'ya katkı sağlayacağını ifade etti.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi de törende, havacılık alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Engelli havaalanı kuruluşuyla engelleri kaldırdıklarını, yeşil havaalanı kuruluşu ile emisyonun azaltılması, katıkların usulüne uygun bertaraf edilmesiyle çevrenin korunmasına katkı sağlayan kuruluşları sertifikalandırıp, ücret tarifelerinde yüzde 30'a varan indirimler sağladıklarını anlatan Ekşi, "Türkiye'de toplam 24 adet uçuş simülatör ve toplam 26 adet uçuş eğitim okulu ile pilot yetiştirme faaliyetlerinde bulunulmaktadır" dedi.

Reklam
Reklam

Ekşi, 2023 yılında 756 adet yolcu uçağı hedefi ile Türkiye'nin her yıl yaklaşık 500 pilot yetiştirmesi gerektiğine işaret ederek, bu hedef doğrultusunda uçuş eğitim okullarının sayısının ve kapasitesinin artırılması, eğitim kalitelerinin üst seviyelere çıkarılması konusunda çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Türkiye'de deniz uçağı ile ticaret taşımacılığı çalışmalarının yanı sıra su üstünde balon operasyonu faaliyetine ağırlık verdiklerini dile getiren Ekşi, "Bu kapsamda müteşebbislerimizin gayretleriyle Isparta'da, belki de İstanbul Boğazı'nda sıcak balon operasyonu yapılabilecektir. Bunun turizm açısından büyük bir atılım olacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Hollanda Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Müsteşarı David Nawes de Türkiye ile Hollanda arasındaki ticari ilişkilerin her geçen yıl arttığını söyledi.

IFTC Genel Müdürü Kaptan Pilot Cengiz Arbaç da Türkiye'nin hassas günlerden geçtiğini, ama bu zorlukları aşacağına inandıklarını kaydetti.

Türkiye'de kısa sürede inanılmaz potansiyelle uçuş ağına ulaşıldığını belirten Arbaç, Türkiye'nin havacılık sektöründe örnek gösterilen bir ülke haline geldiğini belirtti. Türkiye'nin havacılık sektörünün gelişmesinin yanı sıra eğitim sektöründe de çevre ülkelerde ve dünyada bir merkez olmasının hedeflendiğini dile getiren Arbaç, sektör temsilcilerinin de bu hedefe canı gönülden inandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Açılışı gerçekleştiren Bakan Yıldırım, daha sonra simülatöre bindi. Simülatörde İzmir'den Erzincan'a uçuş yapan Yıldırım, uçuşun iyi geçtiğini, herhangi bir sorunun olmadığını söyledi.

Muhabir: Hatice Özdemir

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: