Ülkeler faiz oranlarını yükseltiyor

Bangkok/Tokyo/Londra - Küresel faiz oranları yükseliyor. Kanada'dan sonra, Tayland Merkez Bankası da, faiz oranlarını çeyrek puan artırarak, yüzde 4,5'e çıkarttı.

Tayland Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde 4,5'e yükselterek, enflasyon hedeflemesinin başladığı 2000 yılından bu yana olan en yüksek faiz oranını benimsemiş oldu.

Analistler, gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerin, küresel likidite imkanını ülkelerinde korumak amacıyla faiz oranlarını yükseltiğini, Tayland'ın da, gerek enflasyonla mücadele, gerekse küresel faiz artırımından geri kalmamak amacıyla faiz artırımına gittiğini kaydediyorlar.

Reklam
Reklam

Kanada Merkez Bankası, önceki gün faiz oranlarını yüzde 3,75'e yükseltmişti. Öte yandan, İsveç Merkez Bankası Yönetim Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarının çeyrek puan artırılarak yüzde 2'ye çıkarılmasını oybirliği ile kabul etti. Japonya Merkez Bankası'nın da yarın faiz oranlarını yükseltme ihtimali olduğu belirtilirken, küresel trende uyan ABD Merkez Bankası FED'in de, Haziran ayına kadar, faiz oranlarını yüzde 5'e çırakabileceği belirtiliyor.