Ultrasona Dikkat Edin!

Gebelikte ultrasonla takibin etkileri tartışılıyor.

9.Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi'nde gebelikte ultrasonla takibinetkileri masaya yatırıldı. Ultrasonla takibin zararları konusunda netbir bilimsel veri olmasa da Türkiye'deki ultrason takibi sayısınınhamilelerde dünya standartları üzerinde olduğuna dikkat çekildi.

Kongrede ayrıca, gebelikte "Omega-3 kullanımının erken doğum riskiniazalttığı ve bebeğin zeka gelişimi üzerinde olumlu etkileri olduğubildirildi. Obezitenin kısırlığa yol açabildiği ve tüp bebek tedavisindebaşarıyı düşürdüğü açıklandı.

Reklam
Reklam

Jinekolojive Obstetrik Kongresi'nin 9. Antalya'da düzenlendi. Dernek 2. BaşkanıProf. Dr. Bülent Tıraş, basın toplantısında yaptığı açıklamada, aşırışişmanlık ve obezitenin sağlıklı yaşamı tehdit eden önemli bir sorunolduğunu belirterek, özellikle kadınların menopoz döneminden sonra kiloalma eğiliminde olduğunu ve kalp hastalıkları riskinin neredeyseerkeklerle aynı düzeye ulaştığını söyledi.

Hormonaldüzensizliklerin kadınların kilo vermelerinin önündeki en büyük engelolduğunu vurgulayan Tıraş, menopoz dönemindeki kadınlarda diyetedirencin çok yüksek olduğunu ifade etti. Tıraş, kadınların bu dönemdezayıflama planı uygulanmadan önce mutlaka hormon dengelerini sağlamalarıgerekliliğine dikkati çekti.

Genç yaştaki kadınları kilo vermektenve çocuk sahibi olmaktan alıkoyan Polikistik Over Sendromu ile ilgili debilgi veren Tıraş, bunun her beş kadından birini etkilediğini,nedeninin tam olarak bilinemediğini; tedavinin ise belirtilere yönelikolarak planladığını anlattı.

"Bu sorunun, şişmanlığa mı, yoksaşişmanlığın mı bu soruna yol açtığı” tartışmaları yapıldığını ifade edenTıraş, "Bu hastalık, hem dünyada ve hem de Türkiye'de artıyor. Türkkadınlarının yüzde 20-25'inde bu hastalık görülüyor. Böyle olunca daşişmanlık ya da bunun neden olduğu üreme sorunları, fazla kilo, elmatipi şişmanlık gibi sorunlar da ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tıraş, yumurtlama bozukluğunun, adet görememe ya da geç adet görme gibi sorunları da beraberinde getirdiğini vurguladı.

Gebelikte ultrasona takip başlatıldı

Türkiye'de gebelikdöneminde ultrasonla, bebeğin gelişiminin her evresinin izlendiğini dilegetiren Demir, ABD'de sadece gebelik döneminde üç kez ultrasonlayapılan muayenenin ödendiğini bildirdi. Bu ülkede 11-14. haftada ensekalınlığına, 18-22. haftada anatomik gelişime ve gebeliğin son dönemindede bebeğin ters gelip gelmediğine bakıldığını anlatan Demir, şunlarıkaydetti:

"Hastalarımız, bizlere bu kadar sık ultrasona girmenin birzararı olup olmadığını soruyor. ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerdeanne karnındaki bebeğin ultrasonla takibi sınırlı sayıda yapılıyor.Ultrasonun gebelikte olumsuz etkileri olduğuna dair bir bilimsel kanıtbulunmamakla birlikte, Türkiye'de ise ultrasonla yapılan kontrollerinsayısı dünya standartlarının üzerinde. Ses dalgası olduğu içinultrasonun bilinen bir zararı yok. Bizi asıl ilgilendiren konu, incelemesırasındaki ısı artışıdır. Ultrason incelemesi sırasındaki ısıartışının hangi dönemlerde hangi biyolojik etkilere neden olabileceğikonusu ise kesin değil.

Reklam
Reklam

Domuzlarda yapılan bir çalışmada iki dakikadanuzun süreli bir uygulamanın olumsuz etkileri olabileceği görülmüştür.Genel yaklaşım, 1.5 derecelik ısı artışının, zararı olmayacağıyönündedir. Beş dakika süreyle 4 derece artıştan fazlasının zararlıolabileceği bildirilmiştir.”

Demir, ultrason ile takibin uzun süreli bir inceleme yapılmadan gerçekleştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

"OMEGA-3 Zeka gelişimini artırıyor”

ABD'dekiPenn State Milto S. Hershey Medical Center Direktörü Prof. Dr. SerdarUral da gebelikte omega 3 kullanımının anne ve bebek üzerindeki olumluetkilerine dikkati çekti.

ABD'de yapılan çalışmalarda, gebelereverilen vitamin destekleri içinde Omega-3'ün de bulunmasının büyükyararlar sağladığı ve bebeğin zihinsel gelişimini olumlu yöndearttırdığının belirlendiğini vurgulayan Ural, bir soru üzerine planlıhamileliklerde Omega-3'e gebelik öncesinde başlanması ve emzirmedöneminde de devam edilmesi gerektiğini bildirdi.

Ural,Omega-3'ün gebelik döneminde ilk 5 ayda 1 kapsül, daha sonraki aylardada 2'şer kapsül içilmesinin uygun olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Sezaryanla doğumların düşürülmesi

Dernek Başkanı Prof.Dr. İsmail Mete İtil de kongrede sezeryanla doğum oranlarınındüşürülmesine yönelik çalışmaların da gündeme geldiğini bildirdi.

Bukonuda kadınların bilinçlendirilmesinin, gebe okullarınınyaygınlaştırılmasının ve okullarda cinsel eğitim derslerininverilmesinin büyük önem taşıdığını kaydeden İtil, şöyle konuştu:"Hekimlere, bununla ilgili meslek içi eğitim verilmeli. Ayrıca, alt yapıve sağlık ekibinin güçlendirilmesi gerekli.

Doğum salonları yerine, doğum odaları olmalı. Ağrıyla baş etmek içinanestezi uzmanları görevlendirilmeli. Hatta anestezi teknisyenleri doğumsırasında ağrının azaltılması için daha fazla etkin olmalı. Anesteziuygulamasının mümkün olmadığı durumlarda ağrı kesiciler devreyesokulmalı. Ülkemizde artık ağrısız doğum daha fazla yapılıyor amayeterli değil. Anestezi uzmanlarının sayısının artması, sezaryenledoğumların azalmasında etkili olur.”

İtil, ayrıca kongrede kadınayönelik şiddetin de ele alındığını, bu konuda jinekologların da bununönlenmesinde diğer unsurlarla birlikte görev alabileceğini sözlerineekledi.

Reklam
Reklam