Ulu Cami'de Ramazan hatimlerle bereketleniyor

Bursa Ulu Cami, Ramazan ayı ile birlikte her gün okunan onlarca hatimle bereketleniyor. Türk-İslam mimarisinin...

Bursa Ulu Cami, Ramazan ayı ile birlikte her gün okunan onlarca hatimle bereketleniyor. Türk-İslam mimarisinin en önemli eserlerinden Bursa Ulu Cami`de Ramazan aylarında yapılan onlarca hatim bu mübarek aya ayrı bir renk katıyor. Ramazan dolayısıyla ziyaretçi akınına uğrayan tarihi Ulu Cami, Cuma, teravih namazları başta olmak üzere vakit namazlarında da dolup taşıyor.

Ramazanda tarihi camiyi dolduran vatandaşlar, sıcak havada cami içinde bulunan şadırvanda abdestini alıp ibadetini yapma imkanı buluyor. Ramazan'ı, Ulu Cami’nin uhrevi havasında yaşayan vatandaşlar, ayrıca okudukları onlarca hatimlerle de tarihi yapıyı bereketlendiriyor.
Ulu Cami’de, başta İsmail Hakkı ve Üftade Hazretleri Kur’an kursları olmak üzere çeşitli eğitim kurumlarından gelen hafızların yanında, vatandaşlar da okudukları hatimlerle Ramazan’a ayrı bir renk katıyor. Özellikle Kur’an kurslarından gelen hafızlar her gün okudukları hatm-i şeriflerle Ramazan ayının manevi havasının daha da derinden yaşanmasına vesile oluyor. Osmanlı'nın bu mukaddes mekanlarından Ulu Cami’de bülbülleri kıskandıran güzel sesleri ile Kur'an-ı Kerim okuyan hafızlar, unutamayacakları bir Ramazan yaşamanın hazzını duyuyor.
Bursa Müftüsü Mahmut Gündüz, Ramazan ayının kentte her şeyi ile tam anlamıyla yaşandığını belirterek, Müftülük olarak bütün birimleri ile mübarek aya hazırlıklı girdiklerini anlattı. Şehir genelindeki bin 600 civarındaki caminin tamamında din görevlisi bulunduğunu anlatan Müftü Mahmut Gündüz, “Ramazan boyunca teravih namazı ve hatimlerin aksamaması için gerekli hazırlıkları yaptık. Ulu Cami başta olmak üzere bütün camilerde Ramazan dolayısıyla hatimler okunuyor. Ramazan ayı özellikle Ulu Cami’de bir başka yaşanıyor. Burada günde onlarca hatim indiriliyor. Ayrıca, hatimle teravih kılınan camilerimiz de var. Bunların başında Orhan Camii, Zeyniler Camii ve Nilüfer olmak üzere toplam 19 camide teravih namazları hatimle kılınıyor.” dedi.
Ramazan ayının, Bursa’da uhrevi bir havada geçtiğine dikkat çeken Müftü Mahmut Gündüz, vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu: “Vatandaşlarımız, bu mübarek ayın kıymetini bilip değerlendirsinler. Bir dahaki Ramazan'a ulaşır mıyız? ulaşmaz mıyız? bilemiyoruz. Ayrıca, herkes kalben kendini hesaba çeksin, günahlar ve haramlar konusunda, kul hakkı konusunda herkes kendini sorgulasın. Anne babamız başta olmak üzere, büyüklerin gönlünü hoş etmeli. Yardıma muhtaçlara el uzatıp, huzurevi ve çocuk yuvaları gibi yerler ihmal edilmemeli.”

Reklam
Reklam

ULU CAMİ’NİN TARİHİ
Bursanın en görkemli camisi ve en önemli tarihî yapılarından olan Ulu Cami, Osmanlı Devletinin dördüncü hükümdarı Yıldırım Bayezıd tarafından mimar Ali Neccar`a 1396-1399 yılları arasında yaptırıldı. 1396 yılında Niğbolu Zaferi sonrası büyük bir cami yaptırmak isteyen Yıldırım Bayezıd, caminin yerini Emir Sultan Hazretleri’nin gördüğü rüya üzerine belirler. Söz konusu arsa üzerinde evi, bahçesi olanlara başka yerden muadili yerler verilir. Ancak yaşlı bir kadın evini satmak istemez. Kadın evini satmak istemeyince zorla alınacağı söylenir. Daha sonra kadın yerini satmaya razı olursa da ‘gönül rızası olmadan alınan yerde namaz kılınmaz’ gerekçesiyle evin alanına düşen kısımda şadırvan yaptırıldığı rivayet edilmektedir. Bu nedenle Ulucami’nin ortadaki kubbesinin altında havuzlu, 18 köşeli bir şadırvan bulunuyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz