Uluabat Gölü ile Marmara Denizi arasındaki kanal ilgi odağı oldu

Bursa'nın 'çılgın projesi' olarak adlandırılan Uluabat Gölü-Marmara denizi bağlantı kanalı düzenleme çalışması ve bölgesel Ekolojik...

Bursa'nın 'çılgın projesi' olarak adlandırılan Uluabat Gölü-Marmara denizi bağlantı kanalı düzenleme çalışması ve bölgesel Ekolojik Turizm Parkı projesi yoğun ilgi görüyor.
Projeyi incelemek üzere bölgeye gelen yayıncı kuruluşlar, yaklaşık yüz yıl aradan sonra ilk kez, Uluabat kanalını nehir üzerinden geçerek Marmara Denizi’ne ulaştı. Teknik incelemelerde kullanılmak üzere Amerika’dan getirttiği Airbot ile kanalı baştanbaşa geçen ekipler, bölgedeki turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Şahin’in danışmanlığında, bölgeyi turizm, arkeoloji ve biyolojik çeşitlilik açısından inceleyen yayıncı kuruluşlar, önümüzdeki aylarda hava çekimleri ve sualtı çekimleri de yaparak, üç bölümlük belgesel yapmayı hedefliyor. TRT’nin çekimlerine katılarak bölgedeki arkeolojik kalıntıları değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Şahin, ayakları ve kemerleri günümüze kadar kalabilen Roma dönemi köprüsü ile geç Roma döneminden kalma küçük bir liman olduğu tahmin edilen kalıntıların, bölgenin yüzyıllar önce ulaşım anlamında yoğun olarak kullanıldığını gösterdiğini söyledi. II. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kalıntılarla ilgili kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şahin, bugünkü Hara yakınlarında kurulmuş olan ve Efes’teki antik liman kayıtlarına göre döneminin en büyük liman kentlerinden biri olan Miletopolis’in büyük olasılıkla bu kanal üzerinden Marmara Denizi ve açık denizlere ulaştığını söyledi. Prof. Dr. Şahin, “Uluabat’taki kalıntılar, Efes’teki liman kayıtlarının doğru olduğunu da göstermiş oldu. İleride yapılacak ayrıntılı çalışmalar, o dönemle ilgili daha kapsamlı bilgilere ulaşmamızı sağlayacak.” dedi.
Uluabat Gölü-Marmara Denizi bağlantı kanalının tekrar işler hale getirilmesiyle göl üzerindeki adaların ve göle kıyı köylerin de turizme kazandırılacağını ifade eden Prof. Dr. Mustafa Şahin şu bilgileri verdi: “Göl üzerindeki adalarda bulunan kültür varlıklarının turizme kazandırılması çok önemli. Bu suyolunun tekrar işler hale gelmesiyle, bu varlıkların turizme kazandırılmasının önü açılmış olacak. Örneğin, göldeki adalardan birinde bulunan ve antik dünyanın en önemli kehanet merkezlerinden biri olan Apollon Tapınağı başta olmak üzere pek çok tarihi değer, bu güzergahın ileride kültür turizmine dönüşmesinin önünü açacaktır.”
Bölgeyle ilgili projenin açıklanmasıyla birlikte gelen tepkileri değerlendiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise yaklaşık 4 milyon metrekare alan üzerinde yapılması planlanan Ekolojik Park projesi ve Uluabat Gölü-Marmara Denizi bağlantı kanalı düzenleme çalışmasının Bursa’nın vizyon projesi olduğunu ifade etti. Projenin açıklanmasıyla birlikte çok sayıda kişi ve kurumun bölgeyi incelemeye geldiğini ifade eden Başkan Altepe sözlerini şöyle sürdürdü: “Yakın zamanda Türkiye Kano Federasyonu Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri de bölgeyi ziyaret ederek, kanalın su sporlarına uygunluğunu kontrol ettiler. Önümüzdeki aylarda bir şampiyona düzenlemeyi planlıyorlar. Başka kişi ve kurumlar da benzer hazırlıklar içerisinde. Bu da, bölgede çok yoğun bir turizm potansiyeli bulunduğunu ve bunun harekete geçirilmesi gerektiğini bize gösteriyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz