Uluabat Hidroelektrik Santrali hizmete açıldı

Bursa’nın Nilüfer ilçesi Akçalar mevkiinde yer alan Uluabat HES, 150 milyon dolarlık yatırımla hayata geçti....

Bursa’nın Nilüfer ilçesi Akçalar mevkiinde yer alan Uluabat HES, 150 milyon dolarlık yatırımla hayata geçti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara Atatürk Spor Salonu’ndan yaptığı sembolik törenle açılışı yapılan 111 tesisten biri de Uluabat Hidroelektrik Santrali oldu. Uluabat, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 2005 yılında özel sektöre açılan ilk HES ihalesinde, 33,8 milyon TL bedelle en yüksek teklifi vererek 49 yıl boyunca işletmeye hak kazanan Akenerji’nin, bugüne kadar üretime geçen ve inşaat süreci devam etmekte olan hidroelektrik santral projeleri arasında en büyüğü olma özelliğini taşıyor. Akenerji, 100 MW kurulu güce sahip bulunan Uluabat HES’te yılda 422.627 GWh elektrik enerjisi üretecek.

Reklam
Reklam

Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, Uluabat’ta gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada sürdürülebilir bir enerji geleceği ve daha temiz bir dünya için üretimde kaynak çeşitliliğini hedeflediklerini, bu doğrultuda yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiklerini söyledi. Danışman, “2006 yılında Uluabat HES ile başlattığımız yatırım atağımızın meyvelerini birbiri ardına alıyoruz. Uluabat HES ile birlikte yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim kapasitemiz toplam 301 MW’a ulaştı. Bugün itibariyle üretim portföyümüzün yüzde 46’sı yenilenebilir kaynaklıdır. 2012’de devreye alacağımız 3 yeni hidroelektrik santrali ile birlikte toplam üretim kapasitemiz 746 MW’a çıkacak. Ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğini aydınlatacak daha nice başarılı projeye imza atmak kararlılığındayız.” diye konuştu.

Uluabat HES’in 11 kilometre uzunluğundaki kuvvet tüneli, Türkiye’nin tek taraftan açılan en uzun kuvvet tüneli olma özelliğini taşıyor. Yapımına 2006 yılında başlanan ve 53 ay boyunca inşaat çalışması süren ve elektromekanik işlerinde ayda ortalama 300 kişinin görev aldığı Uluabat Kuvvet Tüneli ve HES’te, Akenerji tarafından satın alınan 120 metre uzunluğunda ve 4 metre çapındaki özel yapım Tünel Delme Makinesi (TDM) kullanıldı. Coğrafi yapının ortaya koyduğu tüm zorluklara rağmen önemli başarı sağlandı. Brüt düşüşü 322,4 metre ve 2x50 MW kurulu gücündeki Uluabat HES’te; Çınarcık Barajı’ndan temin edilecek su, 11.461 metrelik kuvvet tüneli ve 1.182 metrelik açıkta cebri boruyla hidroelektrik santraline ulaştırılacak ve elektrik enerjisi üretildikten sonra 1.170 metrelik kanalla Uluabat Gölü’ne bırakılacak.

Reklam
Reklam

Resmi açılışı gerçekleştirilen Uluabat HES ile birlikte Akenerji’nin yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim kapasitesi toplam 301 MW’a çıktı. Akenerji, 2012 yılında kademeli olarak faaliyete geçirmeyi planladığı 3 hidroelektrik santrali ile birlikte yenilenebilir kaynaklı enerji üretim kapasitesini 388 MW’a, toplam üretim kapasitesini de 746 MW’a çıkaracak.

Tüm yenilenebilir enerji projeleri için Gönüllü Karbon Piyasası’nda (Voluntary Emission Reduction-VER) sertifika başvurularını tamamlayan Akenerji, Uluabat HES için de karbon sertifikalandırma sürecini sonlandırdı. Uluabat, Türkiye’nin bugün itibariyle Gönüllü Karbon Standardı (VCS)’na göre tescil edilmiş barajlı en büyük hidroelektrik santrali olma özelliğine sahip. Sadece Uluabat HES’in üretim kapasitesiyle yılda 221.020 ton karbondioksit (CO2) salınımı engellenecek, bir başka deyişle HES, yaklaşık 12,3 milyon ağacın sağladığı temiz havaya eşdeğer bir katkıda bulunacak.
Akenerji, tüm yenilenebilir kaynaklı santralleri devreye girdiğinde yılda yaklaşık 1 milyon tonu aşan karbondioksit (CO2) salımını engelleme sözünü de yerine getirmiş olacak.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz