Ulucan: Arabamıza gösterdiğimiz özeni vücudumuza göstermiyoruz

Dünyada her yıl 12.7 milyon insana kanser tanısı koyulduğu ve 7.6 milyon insanın da kanserden...

Dünyada her yıl 12.7 milyon insana kanser tanısı koyulduğu ve 7.6 milyon insanın da kanserden öldüğü günümüzde, insanlar kanserle yüz yüze gelmekten çekiniyor. Kanserle Yaşam Derneği Başkanı İnci Ulucan, insanların, kendilerine kanser teşhisi konulmasını istemedikleri için doktora gitmediğini belirti. Bunun daha sonra kötü sonuçlar ortaya çıkardığını söyleyen Ulucan, "Kanser derler diye gitmezsen o zaman biraz geç kalmış oluyor. Geç kalmış olunca tedavisi de ona göre sonuçlanıyor ve sonunda beklenen sonuç oluyor.” dedi.

Reklam
Reklam

4 Şubat, dünyada kanser günü olarak biliniyor. Yapılan araştırmalarda, kansere önlem alınmadığı takdirde dünya genelinde kanser yükünün artarak, 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasının ortaya çıkacağı planlanıyor. Bunun sonuncunda da 17 milyon insanın hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor. Kansere neden olan etkenlerin başında ise tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite ile ilişkili kanserlerle etkileşim olarak görülüyor.

İnsanların, kendilerinin kanser olduğunu öğrendiğinde büyük bir boşluğun içine düştüğünü belirten Kanserle Yaşam Derneği Başkanı İnci Ulucan, insanın aklına öncelikle ölüm korkusunun yerleştiğini söyledi. Kendisi de meme kanseri olan Başkan Ulucan, kanser olduğunu ilk duyduğunda, hayatının bir film gibi gözünün önünden geçtiğini ifade etti. "İlk anda o şoku herkes yaşıyor. Daha sonra tedavi aşamasındaysa ameliyatsız, kemoterapi ile olacak bir şeyse tedavi sürecini kabullenmek ‘bu ilaçlar benim yararım için’ diyerek, psikolojik olarak da kabul etmek gerekir.” diyen Ulucan, kanserin üstesinden gelecek en büyük motivasyonun umut olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

KETEM ERKEN TEŞHİSTE GEÇ KALIYOR

Kanserle Yaşam Derneği Başkanı İnci Ulucan, Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Tedavi Eğitim Merkezi (KETEM)’nin, kanser türleri hakkında vatandaşlara her konuda bilgi aktardığını ifade etti. Ulucan, "KETEM’e giden bir bayana bir meme muayenesinin nasıl yapıldığını ayrıntılı olarak gösteriyorlar. Hem muayeneni yapıyorlar, gerekirse ultrason ile incelemeleri yapıyorlar hem de kendi kendine nasıl muayene edebilirsin, bunun eğitimini veriyorlar.” dedi.

KETEM’in erken teşhiste geç kaldığını belirten Ulucan,” KETEM’in tek olumsuz yanı 50 yaş üzerine hizmet veriyor. Ama bizim derneğimizde ne kadar üyemiz varsa hepsi 40 ila 45 yaş arası. Bu nedenle KETEM erken tanıda geç kalıyor. Bence erken tanıda yetersiz. Bu yaşın düşürülmesi lazım. Yaş, en az 40’a inmeli. 50 yaştan sonra biraz geç kalabiliyoruz.” diye konuştu.

Kanserin, diğer hastalıklar gibi belirti ile ortaya çıkmadığını belirten Ulucan, bu hastalığın ne zaman ve nereden patlak vereceğinin belli olmadığını söyledi. Ulucan, konuşmasını şöyle özetledi: "Arabamıza gösterdiğimiz özeni ne olur kendinize de gösterin. Kanserin kesin çözümü var, erken tanı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz