Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin Temmuz ayı ihracatı yüzde 31 arttı

Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya yılın ilk 7 aylık döneminde gerçekleştirilen ihracat rakamlarını...

Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya yılın ilk 7 aylık döneminde gerçekleştirilen ihracat rakamlarını açıkladı. Şankaya, "Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) olarak Temmuz ayında 1 milyar 999 milyon 923 bin dolar ihracat yaptık. Bu rakam bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31’lik gibi büyük artış demek." dedi.
UİB Merkez binasında düzenlenen ve 5 ihracatçı birlik başkanının da hazır bulunduğu basın toplantısında ileriye yönelik olumlu mesajlar verildi. Basın toplantısına katılan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orman Sabuncu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Gençoğlu, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı, birliklerinin ihracat rakamları ve faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.
Koordinatör Başkan Şenol Şankaya, hem UİB yılın ilk 7 ayında gerçekleştirdiği ihracat rakamlarını paylaştı, hem de Türkiye ihracatı ve ekonomik gelişmesine ilişkin görüş ve beklentilerini değerlendirdi.
12 Haziran seçimlerinin ardından, siyasi istikrarın sürmesinin kendileri için çok önemli olduğuna dikkat çeken Şankaya, önümüzdeki dönemin de siyasi açıdan sorunsuz geçmesini umut ettiklerini söyledi.
Üretim ve ihracatta önemli başarılara imza attıklarını anlatan Şenol Şankaya, "Ne mutlu bize ki, komşumuz Yunanistan yanarken, ABD büyük bir sancı yaşarken, AB’nin birçok ülkesi her an derin bir krize yuvarlanma endişesi taşırken Türkiye bir süredir ‘kriz’ sözcüğünü unutmuş vaziyette." ifadesini kullandı.
Küresel krizin oluşturduğu belirsizlikler ve risklerin profesyonelce yönetilmesinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Şankaya, şunları söyledi: “Türkiye, tarihsel olarak büyük bir fırsat yakalamış durumda. Türkiye’nin bu fırsatı değerlendirip değerlendiremeyeceği bu dönemde atılacak adımlara ve alınacak stratejik kararlara bağlı.”

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE HER YIL YÜZDE 7 İLE 10 ARASINDA BÜYÜME ORANINI YAKALAMALI"
Türkiye’nin 2023 yılına yıldız bir ülke ve küresel ağırlığı artmış bir güce dönüştürülebileceğine değinen Şenol Şankaya, "Ama bunu başarmanın koşulları da var kuşkusuz. Türkiye her yıl yüzde 7 ile 10 arasında bir büyüme oranını yakalamalı. Bunu kendi iç piyasamızla başarmamız mümkün değil. Bunu ancak üretim ve ihracatla başarabiliriz. Rekabet avantajı ve üstünlüğü olmadan büyüyemeyiz. Hepimiz şunu artık açık ve net olarak biliyoruz: Teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon Türkiye’yi yıldız bir ülke yapacaktır." şeklinde konuştu.
Kendileri için en büyük kabusun, ithalattaki artışın kontrolden çıkması olduğuna işaret eden Şankaya, şunları kaydetti: "Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı son rakamlar bizlerin zihninde “nereye gidiyoruz” sorusunu daha güçlü biçimde yankılandırmıştır. TÜİK’in verdiği rakamlara göre, dış ticaret açığı Haziran ayında 10.2 milyar dolar oldu. Beklenti 9.5 milyar dolar seviyesindeydi. Ayrıca, açık ilk 6 ayda yüzde 88.2 artarak 54 milyar dolar oldu. İhracat altı ayda 65.6 milyar dolar, ithalat ise 119.6 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı da ilk 6 ayda yüzde 65.6'dan yüzde 54.9'a geriledi.”
Bir süredir ihracattaki artışa karşın ithalatta da büyük bir artış trendi yaşandığını anlatan Şankaya, “Hatta bu artış trendi bizler için bir uyarı mekanizmasından çıkmış alarm zili çalmamızı zorunlu kılacak bir merhaleye ulaşmış durumdadır." diye konuştu.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE REEL BÜYÜME İVMESİ YAKALAMALI"
Türkiye’de artık para ve maliye politikalarının “üretim” ve “ihracat” odaklı oluşturulması gerektiğinin altını çizen Başkan Şankaya, şöyle devam etti: “Ülkemizin “reel büyüme” ivmesini yakalaması için bu şart. Bu kapsamda yapılacak her türlü çalışmaya da sonuna kadar destek vereceğiz. Özellikle de yüksek katma değerli ürünler ülkemizin sanayi ve ekonomik büyümesi için en kritik faktörlerden biri olduğundan, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi için yapılacak yatırımları “özel yatırımlar teşviki” düzenlemesi ile teşvik edilmesinin son derece faydalı olacağı kanısındayız.”
Türkiye’nin ihracata odaklanmasıyla birlikte birçok soruna hızlı bir şekilde çözüm bulacağını anlatan Şankaya, önerilerinin dikkate alınmasını istedi.

"İHRACAT YÜZDE 31 ARTTI"
Uludağ İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Şenol Şankaya, Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin Temmuz ayı, yılın ilk 7 ayı ve yıllık ihracat rakamlarını açıkladı. Buna göre, UİB, Temmuz ayında 1 milyar 999 milyon 923 bin dolar ihracat rakamıyla bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31’lik gibi büyük artış gösterdi. Böylelikle UİB Temmuz ayında 2 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşmayı başardı. Yılın ilk 7 ayındaki toplam ihracat ise 12 milyar 852 milyon 694 bin dolara yükseldi ki bu da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17’lik artışa denk geliyor. UİB’in 1 Ağustos 2010-31 Temmuz 2011 arasındaki yıllık ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artış göstererek 20 milyar 389 milyon 31 bin dolara yükseldi.
Şenol Şankaya, ayrıca başkanlığını da yaptığı Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Temmuz ayında 48 milyon 221 bin liralık ihracatla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5’lik bir artış gerçekleştirdiğini, yılın ilk 7 ayında ise 318 milyon 771 bin dolarlık bir ihracat geçekleştiğini aktardı.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) verilerine göre otomotiv ihracatı, Temmuz ayında yüzde 40 artışla 1 milyar 741 milyon 896 bin dolara ulaşarak, ülke sektör ihracatının yüzde 87'si gerçekleşti. OİB'in Ocak-Temmuz dönemi ihracatı yüzde 19 artış göstererek, 11 milyar 76 milyon dolara çıktı.
7 aylık dönemde mal grubu bazında ihracatına bakıldığında, en fazla artış yüzde 33 ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlarda yaşandı. Otomotiv yan sanayide yükseliş yüzde 30 olarak olurken, binek otomobillerin ihracatı yüzde 4 olarak gerçekleşti. Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatının yüzde 24 arttığı Ocak-Temmuz döneminde, ihracatın en fazla arttığı ülke ise yüzde 70 ile Rusya Federasyonu oldu. Bu ülkeyi yüzde 67 ile Belçika, yüzde 44 ile Almanya izledi. Ayrıca OİB olarak 7 aylık dönemde Yunanistan'a yapılan otomotiv ihracatı yüzde 35, Portekiz'e yüzde 23, Fransa'ya yüzde 9, İtalya'ya yapılan ihracat ise yüzde 2 azaldı.
Diğer yandan Temmuz ayında diğer birliklerin ihracat rakamlarında, tekstil yüzde 20, yaş meyve sebze yüzde 29 artarken, meyve sebze mamulleri yüzde 17 azaldı. 7 aylık dönemde tekstil ihracatı yüzde 25 artışla 666 milyon dolara olurken, en fazla ihracat 365 milyon dolarla Avrupa Birliği ülkelerine yaşandı. AB'ye yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 artış gösterdi. Temmuz ayında azalan meyve sebze mamulleri ihracatı, 7 aylık dönemde yüzde 9 arttı ve 99 milyon dolar oldu. En fazla ihracat ise yüzde 68,8 ile Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı. Ayrıca 7 ayda en fazla ihracat artışı yüzde 223 oranıyla eski doğu bloğu ülkelerinde yapıldı. Yaş meyve sebzenin 7 aylık dönemdeki ihracatı ise yüzde 0,52'lik yükselişle 57 milyon 76 bin dolara çıktı. Yine bu dönemde en fazla ihracat yüzde 124 ile Afrika ülkelerinde gerçekleştirildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz