Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde verilen tıp eğitimi, YÖK tarafından ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınmış olan Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu (UTEAK)'nca akredite edildi.
UTEAK Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güllülü’ye akreditasyon belgesini, Rektörlük A Salonu'nda düzenlenen törende verdi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin, 2010-2011 döneminde yaptığı başvuruyu değerlendiren Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu (UTEAK), eğitim programının, Türkiye Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Ulusal Standartları'nı karşıladığını saptadı ve programın üç yıl sonra yapılacak ara değerlendirmede ulusal standartların sürdürülmesi kaydıyla, 2018 yılına kadar akredite etti. UTEAK’ın akreditasyon kararı, derneğin yönetim kurulunda da onaylandı.
Ulusal Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği ve UTEAK Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, Türkiye'deki tıp eğitiminin niteliğini artırmaya yönelik çalışmaları dolayısıyla Dekan Prof. Dr. Mustafa Güllülü’yü kutlayarak başarılar diledi.
Rektörlük A Salonu'nda düzenlenen törende konuşan Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, 2000’li yıllardan bu yana sadece tıp fakültesinin değil, üniversitenin bir bütün olarak yönünü kaliteye, iyileştirmeye, güzelleştirmeye döndüğünü söyledi. Dilek, bu sürecin meyvelerini de toplamaya başladıklarını belirtti. Tıp eğitiminin akredite olmasının mutluluk verici olduğunu dile getiren Dilek, “2000’li yıllardan bu yana çok alanda emekler var. Bu emek verenler içerisinde şahsen bulundum. 12 yıl bu kalite çalışmalarının mutfağında yer aldım. Dolayısıyla bu mutfakta büyük gayretlerim var. Bu süreç içerisinde yer almaktan dolayı da kendimi çok bahtiyar hissediyorum.” dedi.
Tıp Fakültesi'nin yanı sıra diğer bölümlerde de akredite çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek, “Var gücümüzle eğitimde bütün alanlarda kaliteyi hedefliyoruz. Mühendislik fakültemiz bunu başaracak. Bugünlerde fen-edebiyat fakültemiz bununla ilgili girişimlerde bulunuyor. Veteriner fakültemiz zaten uluslararası eğitim ve hizmet akreditasyonuna sahip durumda. Ziraat fakültemiz, pek çok alanda müracaat edecekler. Onlar bir hazırlık içindeler. Yani bizim yönetim olarak varlık sebebimiz, eğitim alanındaki bu bütün faaliyetleri var gücümüzle desteklemek.” diye konuştu.
Ulusal Tıp Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği ve UTEAK Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek ise akreditasyon süreçlerinin kısa dönemdeki en büyük katkısının, öğrencilerin tıp eğitiminde özne olduğunu kanıtlaması olduğunu söyledi. Türk tıp eğitimi alanında yıllar sonra 2010 yılının bir kilometre taşı olarak hatırlanacağına dikkat çeken Sayek, “Türkiye’de Uludağ Üniversitesi’nde olduğu gibi 2000’li yılların başından bugüne değin çok önemli çalışmalar yapılmıştır. Bunların sonuncusu ve bence en önemli bölümü eşyetkilendirme noktasına gelinmiş olmasıdır. Eşyetkilendirmenin en önemli amaçlarından biri, eğitim kurumlarının niteliklerinin değerlendirilmesi ve eğitim niteliğinin güvence altına alınmasıdır.” şeklinde konuştu.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güllülü, fakültenin 37. Dönem mezunlarını vermeye hazırlandığı bu dönemde eğitim alanında henüz ‘biz olduk’ diyemediklerini belirterek, eğitimin sürekli geliştirilmesi, iyileştirilmesi gereken bir süreç olduğuna işaret etti. Tıp Fakültesinin kalite belgesi almaya hak kazanmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Güllülü, şunları söyledi: “Amacımız, Türkiye’nin sağlık sorunlarını bilen, bunların üstesinden gelebilecek bilgi ve beceriyle donanımlı, araştırmacı, sorgulayıcı, kendisini yenileyip, geliştiren, bu arada meslek etik ve ilkelerini de göz ardı etmeyen, eğitimi uluslararası standartlarda kabul gören pratisyen hekimler yetiştirmektir.”
Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Ahmet Emin Özkul ise kalite çalışmaları sürecinde öğretim üyeleri ile öğrencilerin aktif bir şekilde rol oynadığını belirterek, “Bu kalite belgesi yeni bir başlangıç. Sağlam adımlarla yolumuza devam etmeliyiz.” dedi.
UTEAK’ın akreditasyon kriterleri arasında tıp fakültesine öğrenci seçimi, alımı ve sayısı konusunda izlenen politikalar, mezundan beklenen bilgi, beceri ve tutum, eğitim programına toplumun öncelikleri doğrultusunda yön verme, eğitimin bir kısmını toplumun içinde gerçekleştirme, öğrencilerin sosyal, kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımını sağlama, akademik kadro yapısı, klinik eğitim ortamı, sürekli yenilenme ve gelişim gibi birçok konu başlığı bulunuyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz