Uludağ'ın Biyolojik Çeşitliliği

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Kaynak, Uludağ'da doğa ile arkadaş yapılar inşa edilmesi, 5

Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Kaynak, Uludağ'da doğa ile arkadaş yapılar inşa edilmesi, 5 bin kişilik oteller yerine doğaya zarar vermeyen küçük butik oteller yapılması gerektiğini bildirdi.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü dolayısıyla, Bursa Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi Konferans Salonu'nda etkinlik düzenlendi.

Ana teması "Uludağ'ın Biyolojik Çeşitliliği, Önemi ve Yerli Gen Kaynaklarının Korunması" olarak belirlenen etkinlikte, liseli gençlere Uludağ'daki biyolojik çeşitlilik hakkında bilgiler verildi.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Kaynak, programda, dünyada sadece Uludağ'a özgü 33 endemik bitki türü belirlendiğini ifade ederek, Türkiye'ye özgü de 170 bitki türünün Uludağ'da bulunduğunu bildirdi.

Uludağ'daki bilinçsiz ve plansız yapılaşmanın endemik bitki türlerine zarar verdiğini dile getiren Kaynak, şöyle devam etti:

"Doğa ile arkadaş olacak yapılar yapılmalı. 5 bin kişilik oteller yerine doğaya zarar vermeyen küçük butik oteller yapılmalı. En önemlisi de otellerin Uludağ'ı sahiplenmesi gerekir. Bugüne kadar bunu pek göremedik. Kışın bütün çirkinlikler, kar örtüsü altında kalıyor. Ama kar eridiği zaman sadece inşaat artıkları ve çöpler görünüyor. Uludağ var olduğu sürece oradan para kazandıklarını unutmamalılar."

-"Uludağ'da 10 kurbağa ve 29 sürüngen türü tespit ettik"-

Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail H. Uğurtaş da Uludağ'da yaşayan hayvan türleri hakkında bilgiler vererek, "Uludağ'da 10 kurbağa ve 29 sürüngen türü tespit ettik. Uludağ'ın yapısı itibarıyla bu canlı türleri çok geniş bir alana yayılmış durumda. Bu nedenle Uludağ'da yapılaşma ve çeşitli etkinlikler yapılırken, burada hayvanların da yaşadığı unutulmamalı. Onların yaşam alanlarını kısıtlayan çalışmalardan uzak durulmalı" dedi.

Reklam
Reklam

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Şenocak ise Uludağ'ın sadece Bursa için değil Türkiye için önemli bir merkez olduğunu belirterek, bazı değerler elden gidince değerinin bilinmesinin bir anlamı olmadığını vurguladı.

Bu nedenle gençlere önemli görevler düştüğünü dile getiren Şenocak, "Bilgi sorumluluk demektir. Sizler öğrendiğiniz bu bilgileri hayata geçirmekle yükümlü olacaksınız" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: