"Ulusal Böbrek Nakli Bekleme Listesi" geliyor

Ankara (AA)- Sağlık Bakanlığının, organ bağışıyla bulunan böbreğin takılacağı hastanın kısa sürede belirlenmesi ve adaletli dağıtımı sağlamak için "Ulusal Böbrek Nakli Bekleme Listesi" hazırlayacağı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ulusal Böbrek Bekleme Listesi ile ilgili hazırlıkların son aşamaya geldiğini, gelecek ay hayata geçirilmesinin planlandığını belirtti.

Hazırlıklar çerçevesinde organ ve doku nakil merkezlerindeki eğitimlerin sürdüğünü kaydeden Odabaş, "Bu eğitim, organ ve doku nakil merkezlerinin bilgisayar kayıtlarının düzenlenmesini içeriyor. Her organ ve doku nakil merkezinin verilerini bu programa aktararak devreye sokacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Alıcıların doku kayıtlarının bulunacağı Ulusal Böbrek Nakli Bekleme Listesiyle doku uyumu, yaş, diyalize girme süresi gibi kriterler belirlendiğini ifade eden Odabaş, donör çıktığında bulunan böbreğin bu kriterler çerçevesinde, süratli bir şekilde en uyumlu 3 alıcının bulunduğu bölgeye gönderileceğini bildirdi.

Odabaş, "Böylece bulunan böbreğin merkez merkez dolaşması engellenirken, adaletli bir dağıtım da sağlanmış olacak" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan da, ülkede organ bağışının yetersizliği nedeniyle canlı vericilerden böbrek naklinin yaygın olduğunu belirtti.

Türkiye'de 13 bin 500 böbrek bekleyen hasta olduğunu, ancak organ ticaretinin önüne geçilmesi amacıyla aile dışındaki bireylerden böbrek naklinin mümkün olmadığını ifade eden İlhan, Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanuna, "Böbrek Kardeşliği" olarak adlandırılan bir düzenlemenin konulabileceğini söyledi.

Almanya'da ve ABD'de benzer uygulamalar olduğunu anlatan İlhan, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"(Çapraz aileler) de denilen bu uygulamayla nakil bekleyen hastası bulunan, ancak doku uyumu olmayan iki aile, yapılacak eşleştirmeyle birbirlerine organlarını bağışlayabilecek. Yani doku uyumu olmadığı için kızına böbreğini veremeyen bir baba, eşleştirme yapılan yine aynı durumdaki bir başka ailenin hastasına böbreğini bağışlarken, bu aileden böbreğini bağışlayan kişinin organı da bu babanın kızına takılabilecek."

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de, Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanuna böyle bir düzenleme konulmasının mümkün olduğunu bildirdi.