"Ulusal enerji politikası anlayışı yok"

ANKARA (İHA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de elektrik fiyatlarının yüksek olmasının uluslararası rekabet gücünü etkilediğini belirterek, bunun nedenin ise ulusal bir enerji politikasının olmayışından kaynaklandığını söyledi.

ASO meclis toplantısında konuşan Çağlayan, yanlış enerji politikaları nedeniyle Türkiye'deki elektrik fiyatlarının yüksek olmasında şikayet etti. Elektrik fiyatlarını yükselten nedenlere değinen Çağlayan, bunların arasında en anlamsız olanın TRT payı olduğunu belirtti. Kaçak elektrik sorunun değinen Çağlayan, "TEDAŞ tüm kaçak ve kayıpların maliyetini sanayici üzerinden çıkarmaya çalışmaktadır. Ben sanayici olarak TEAŞ'ın veya TEDAŞ'ın bakan kadar maaş alan şoförünü, çaycısını niye finanse edeyim. Ben kaybolan ve kullanılan kaçak elektriği niye finanse edeyim" dedi.

Reklam
Reklam

Elektrik piyasasının düzenlemek için oluşturulan Enerji kuruluna sorunları çözmek için büyük görevler düştüğünü belirten Çağlayan, elektrik piyasasının rekabetçi bir ortama kavuşturmak, elektrik enerjisinin arzını güvenilir ve dünya fiyatlarından sağlamanın Enerji Kurulu'nun yapacağı çalışmalara bağlı olduğunu kaydetti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay ise ülke genelinde ve abone grupları bazında tek tip ulusal tarifedeki fiyat yerine, dağıtım bölgelerine ve bu bölgelerde teslimine dek oluşan maliyetlere göre belirlenecek bir tarifenin gerektirdiği fiyatın uygulanacağını belirtti. Günay, fiyatlara hiçbir şekilde dışarıda müdahale edilmeyeceğini verimli işletmecilik teşvik edilirken verimsizliğin faturasını tüketiciye çıkarılmasına izin verilmeyeceği söyledi.

Fiyat yapısı içerisinde elektrik piyasası ile ilgili olmayan unsurların yer almayacağını kaydeden Günay, "Nitekim bu kapsamda yaptığımız TRT'nin payının kaldırılmasına için yaptığımız girişim, sizlerinde desteği ile belli aşamaya gelmiş bulunmaktadır" dedi.
Elektrik piyasası modeliyle yapılacak olan fiyat düzenlemesinde sanayi aboneleri lehine bozulmuş dengeyi yeniden sağlamaya çalışacaklarını ifade etti. Kayıp ve kaçak elektrik konusunda değinen Günay, yapılacak fiyat düzenlemesi çerçevesinde bu durumun düzeltilmesi için önlemler alınması gerektiğini belirterek, "Hem perakende satış, hem de dağıtım şirketlerine ortak bir hedef verilerek kayıp kaçak oranı bu hedef değerinin altında gerçekleşenler teşvik alırken bu değerin üzerine çıkan şirketler gelen mali yüke kendileri katlanma zorunda kalacaktır" diye konuştu. Doğalgaz piyasasını 1 Ekim 2002 tarihinde açmayı hedeflediklerini belirten Günay, bu amaçla Bakanlar Kurulu'na teklifte bulundukları ve kararnamenin tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi.

Reklam
Reklam