Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Hazırlandı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilgi Güvenliği Derneği, Türkiye’nin Ulusal kapsamda Siber Güvenliğine yönelik...

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilgi Güvenliği Derneği, Türkiye’nin Ulusal kapsamda Siber Güvenliğine yönelik ilkelerini, stratejik hedeflerini, bu hedeflere ulaşmak için ele alması gereken temel uygulamaları ve ilk planda atması gereken somut adımları içeren Ulusal Siber Güvenlik Stratejisini hazırladı.

Strateji belgesinin, Türkiye’nin bilişim sektörüne ve siber güvenlikle ilgili kamu ve özel sektör tarafından yapılacak tüm çalışmalara bir yol haritası niteliğinde olması planlanıyor. Hazırlanan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi’nde, Türkiye'nin dönüşümünün, vatandaş, devlet, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği ile başarılı olabileceği vurgulanıyor. Ulusal Siber Güvenlik Stratejisine göre bilgi toplumu olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye'de de devletin öncülüğünde gerekli adımların atılarak; siber uzayın güvenliğinin artırılması, siber saldırılara karşı kritik altyapıların dayanıklılığının ve koruma sürekliliğinin temin edilmesi, kurumsal ve kişisel verilerin güvenliğinin sağlanması temel hedeflerinin yerine getirilmesi gerekiyor.

Reklam
Reklam

Siber Güvenlik Stratejisi Belgesi’nde ülkenin kritik altyapılarının hassasiyetine saldırılara karşı önleyici tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekilirken ayrıca siber saldırılara karşı yasal bir çerçeve oluşturmak, konuyla ilgili uluslararası ve kurumsal işbirliklerini geliştirmek, kamu bilinci ve araştırma programlarını oluşturmak için bir çerçeve hazırlanması önerisinde bulunuluyor. Siber güvenlik stratejisi ile bireylerin, şirketlerin ve kamu kuruluşlarının iş ve hizmetlerinde kullandıkları sistem ve altyapıların güvenliğini artırıp sağlamlaştırılması hedeflenirken, strateji ile bilgisayar ve iletişim ağı altyapıları yasal ve teknolojik açılardan korunurken, toplumsal ve ekonomik düzen de koruma altına alınacak.

Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi’ne göre stratejik hedeflere yönelik atılabilecek somut adımlar şöyle:

"Ulusal Siber Güvenlik Kurulu Oluşturulması, Siber Güvenlik Farkındalığının Arttırılması, Siber Güvenlik Kültürünün Yaygınlaştırılması, Kişisel ve Kurumsal Bilginin Korunmasına Yönelik Daha Sıkı Tedbirler Alınması, Uluslararası İşbirliğinin Güçlendirilmesi, Ulusal Siber Güvenlik Ar-Ge Politikasının Oluşturulması ve Milli Teknolojilerin Geliştirilmesinin Özendirilmesi, Üniversitelerde Bilimsel Çalışmaların Arttırılmasına Yönelik Çalışmalar Yapılması, İnsan Kaynakları Yetiştirilmesine ve Mevcutların Geliştirilmesine Yönelik Çalışmalar Yapılması, Kurumsal Siber Güvenlik Yeteneklerin Arttırılmasına Yönelik Çalışmalar Yapılması, Kurumlara Siber Güvenlik Sızma Testleri Yapan Bağımsız Merkezlerin Kurulması, Yasal Mevzuatın Düzenlenmesi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: