Uluslararası doğrudan yatırım 10 ayda yüzde 84 arttı

Uluslararası doğrudan yatırım miktarı 10 ayda yüzde 84 artarak 11,5 milyar dolara yükseldi. Söz konusu...

Uluslararası doğrudan yatırım miktarı 10 ayda yüzde 84 artarak 11,5 milyar dolara yükseldi. Söz konusu dönemde uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin yüzde 86’sı AB üyesi ülkelerden olurken, İspanya ve Avusturya kaynaklı doğrudan yatırım girişi 4,4 milyar doları buldu. Enerji, bankacılık-sigortacılık sektörüne yapılan uluslararası doğrudan yatırım tutarı da 8,1 milyar doları buldu. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, rakamaları değerlendirirken, “Avrupa krizle boğuşurken, Türkiye yatırım çekmeye devam ediyor.” ifadesini kullandı.
Uluslararası Doğrudan Yatırım Girişleri verileri ile ilgili açıklama yapan Bakan Çağlayan, Türkiye ekonomisinin 2011 yılında, ihracatta, üretimde, büyümede gösterdiği performans ile uluslararası doğrudan yatırımcıların gözde yatırım ülkesi olmaya devam ettiğini vurguladı. Çağlayan, "Ekim 2011’de uluslararası doğrudan yatırım girişi 436 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2011 yılının Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre uluslararası doğrudan yatırım girişinin yüzde 84 oranında artış göstermesi bunun kanıtıdır. 2010 yılının 10 ayında gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım tutarı 6,3 milyar dolar iken, 2011 yılının 10 ayında bu rakam 11,5 milyar dolara ulaşmıştır. 10 ayda gerçekleşen uluslar arası doğrudan yatırım girişi, 2010 yılının tamamında gerçekleşen 9,1 milyar dolar yatırımdan 2,4 milyar dolar, 2009 yılının tamamından ise 3 milyar dolar daha fazladır." dedi.
Türkiye'nin 2011'in üçüncü çeyreği itibarıyla gerçekleştirdiği ortalama yüzde 9,6'lık büyüme ile dünyanın yıldız ülkesi olduğunu kanıtladığını aktaran Bakan Çağlayan, şu bilgileri verdi:
"2011 yılının ilk 10 ayında uluslararası doğrudan yatırımlarda 5,4 milyar dolar ile bankacılık ve sigortacılık ilk sırada yer almaktadır. Enerji sektörü 2,7 milyar dolar ile uluslararası yatırımcıların tercih ettiği sektörlerin başında gelmektedir. İmalat sanayi 1,8 milyar dolar ile uluslararası yatırımcıların tercih ettiği diğer sektördür. Enerji, bankacılık ve sigortacılık sektörüne gelen uluslararası doğrudan yatırım miktarı 8,1 milyar dolara ulaşmıştır. İmalat sanayi içerisinde ise 592 milyon dolar ile gıda–içecek sektörü ve 352 milyon dolar ile elektrikli ve optik donanım sektörü ön plana çıkmaktadır.
Ocak-Ekim döneminde 3.218 uluslararası sermayeli şirket faaliyete geçmiştir Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,5’lik artış anlamına gelmektedir. Söz konusu dönemde 2 bin 764 adet uluslararası sermayeli şirket ve şube kuruluşu, 454 adet yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye iştiraki gerçekleşmiştir. 2011 yılı Ekim sonu itibarıyla Türkiye’de 29.166 uluslararası sermayeli şirket faaliyet göstermektedir. Söz konusu dönemde kurulan şirketlerin yüzde 86’sının yeni şirket olması Türkiye’nin, yatırımcılar için en cazip ve güvenli limanlardan biri olduğunun kanıtıdır."
Gerek enerji, gerek bankacılık ve sigortacılık, gerekse imalat sanayinde gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırımların, cari açık meselesinin çözümünde en önemli kalemlerden birisi olduğunu aktaran Çağlayan, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Çalışmalarında son aşamaya geldiğimiz, yeni teşvik sisteminde önceliğimiz cari açık meselesini çözüme kavuşturacak yatırımların teşvik edilmesi olacaktır. Çalışmalarına devam ettiğimiz Özel Ekonomik Bölgeler ile de yabancı yatırım girişlerinin daha da artmasını, Türkiye'nin yüksek teknolojili, yüksek katma değerli üretim imkanlarını artıracak, ülkemizi mal ve hizmet alanlarında üretim ve ihracat üssüne dönüştürecektir. Böylelikle, 2012 ve sonrasında, ülkemize yönelen doğrudan yabancı yatırımların daha da artmasını bekliyoruz. Diğer taraftan Türk şirketlerinin yurtdışında şirket alımlarında da bir hızlanma olduğunu, özellikle Avrupa'da zor durumda olan şirketler başta olmak üzere, ihracat pazarlarımızı çeşitlendirme ve mevcut pazarlara daha fazla nüfuz edebilme açısından yabancı şirket satın almalarının son derece önemli olduğunu özellikle vurgulamak isterim. Bu alanda Ekonomi Bakanlığı olarak şirketlerimize elimizden gelen desteği vermeye devam ediyoruz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz