Uluslararası Göç Zirvesi'nde Ikinci Gün

Ömer PINAR/ŞANLIURFA, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı "2011 yılından bu yana bölgemizde yaşanan

Ömer PINAR/ŞANLIURFA, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı "2011 yılından bu yana bölgemizde yaşanan çatışma hali bölge halkını kendi coğrafyasından kopartarak göç etmeye zorlamıştır. Ancak savaşlar, iç karışıklıklar sadece o ülkeyi, halkını ve çevre ülkeleri değil, elbette bütün dünyayı da etkilemektedir. Bu bağlamda değerlendirdiğimizde göç, küresel sorunlar arasındadır. Küresel sorunlara yerel odaklı çözümler üretilmesi ve bölgesel işbirliklerinin kurulması, büyük önem arz etmektedir. Ancak bu sorunun çözümünde hareket noktası küresel kardeşlik olmalıdır. Biz ülke olarak bu husustaki samimiyetimizi net bir duruşla gösterdik. Ülkemiz özellikle Nisan 2011'den itibaren uyguladığı açık kapı politikasıyla çok sayıda Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı ülkemize sığınmaya başlamıştır. Bunun yanında ülkemizdeki siyasi, ekonomik istikrar ve olumlu gelişmeler de elbette bir çekim unsuru oluşturmaktadır. Bu hususta Şanlıurfa Valiliği olarak yüreğimizi ortaya koyduk. Gönül kapılarımız göçmen kardeşlerimize ebediyen açıktır."
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Suriye'deki göç dalgasıyla birlikte Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş, Hatay ve Mersin'in ortak sorunları olduğunu ifade ederek, "Biz bu bölgede bir kaderin parçalarıyız ve ortak sorunlarımız var. Bunun için ortak çözüm üretmek için de bugün Ortadoğu'nun ve Batı Asya'nın yerel yöneticileri ile bir aradayız. Gördüğümüz bir gerçek var ki İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük sorunla karşı karşıyayız. Suriyeli kardeşlerimizin sorunlarına baktığımız zaman ne kadar büyük bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu bize gösteriyor. 15 Temmuz hain girişimi eğer yapılmış olsaydı, bizi de Suriyelileştirme noktasında başarılı olunmuş olsaydı, bugün Suriyeli kardeşlerimizin yaşadığı bu büyük sorunu bizler de yaşıyor olacaktık" diye konuştu.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de Suriye'de yaşanan göçün ardından yeni bir göç sözleşmesi hazırlanması gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: