"Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları"

ŞANLIURFA (A.A) - Başbakanlık Danışmanı ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, medeniyet kavramının önceki yıllarda

ŞANLIURFA (A.A) - Başbakanlık Danışmanı ve Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Komitesi Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, medeniyet kavramının önceki yıllarda sadece Avrupa'ya ait gibi algılatıldığını belirterek, "Medeniyet, kimsenin malı değil, bütün insanlığın ortak malıdır" dedi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) basın sponsorluğunda devam eden "Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları" kapsamında Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi'nde, "Batıya Doğru Akan Nehir" fotoğraf sergisi açıldı.

Vali Celalettin Güvenç, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ile Prof. Dr. Bekir Karlığa yaptı. Karlığa, sergide yer alan fotoğraflara ilişkin katılımcılara bilgi vererek, medeniyetleri bir nehre benzettikleri için sergiye "Batıya Doğru Akan Nehir" adını verdiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Etkinlik daha sonra, Prof. Dr. Karlığa başkanlığında, "Uluslararası Halil İbrahim Buluşmaları" paneliyle devam etti.

-Medeniyet kavramı

Panelde konuşan Karlığa, Avrupa'nın, karanlık çağını bütün dünyanın karanlık çağı olarak kabul ettiğini söyledi.

Avrupalıların medeniyetlerle ilgili yaptıkları belgesel çekimlerini bin 200 yıl öncesine dayandırdığını, kendi yaptıkları "Batıya Doğru Akan Nehir" belgeseliyle Avrupa'nın bütün tezlerini çürüterek 3 bin 500 yıl geriye gittiklerini anlatan Karlığa, şunları kaydetti:

"Yapılan bu çalışmayla dünya kamuoyunun dikkatini, uygarlığın gerçek doğum yeri olan Orta Doğu'daki iki nehrin arasına, Mezopotamya'ya çevirmeyi amaçladık. Medeniyet, kavramı önceki yıllarda sadece Avrupa'ya ait gibi algılatıldı. Medeniyet, kimsenin malı değil, bütün insanlığın ortak malıdır. Bu medeniyet, bizim de büyük katkılarımızla oluşmuştur. Medeniyet nehri, akmaya devam edecektir. Medeniyet nehri, 11 bin yıldır doğudan akmış, 600 yıldır da batıdan akmaya başlamıştır. Ancak bu hep böyle devam etmeyecektir."

Reklam
Reklam

-"Batıya Doğru Akan Nehir" belgeseli

Katılımcılar, panelin ardından "Batıya Doğru Akan Nehir" belgeselini izlendi. Belgeselin Yapımcısı ve Koordinatörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Karlığa, dünyanın farklı yerlerinden belgesel için çekim yaparak, çok sayıda siyasetçinin görüşünü aldıklarını belirtti.

Karlığa, söz konusu belgeselin, dünyada medeniyet konusunda çekilen en uzun belgesel olma özelliğini taşıdığını vurguladı.

Etkinliği, yerli ve yabancı çok sayıda davetli izledi.

Muhabir: Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: