Uluslararası Nakliyatçılar Hatay’da Toplandı

Suriye’de yaşanan iç karışıklık dolayısıyla Suriye üzerinden diğer Ortadoğu ülkelerine gidilememesi ve nakliye sektörünün bundan...

Suriye’de yaşanan iç karışıklık dolayısıyla Suriye üzerinden diğer Ortadoğu ülkelerine gidilememesi ve nakliye sektörünün bundan olumsuz etkilenmesi, Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da gerçekleştirilen toplantıda masaya yatırıldı.

Savon Hotel’de düzenlenen toplantıya Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Genel Başkanı Ruhi Engin Özmen ile Uluslar arası RO-RO taşımacılığı yetkilileri, UND yöneticileri ile Hataylı nakliyeciler katıldı. Nakliye sektörüne en büyük darbenin Suriye’deki olaylar nedeniyle geldiğini söyleyen UND Genel Başkanı Ruhi Engin Özmen, Suriye’de yaşanan olayların başta Antakya’daki nakliyeciler olmak üzere tüm Türkiye’deki nakliyecilere ciddi sıkıntılar yaşattığını belirtti.

Reklam
Reklam

Hatay’ın sadece Türkiye için değil, bütün dünya için önemli olduğuna değinen Özmen “Suriye’de yaşanan olaylar Antakyalı nakliyecilerin belini büktü. Hatay, sadece bizim Ortadoğu’ya açılan kapımız değil, Avrupa’ya açılan kapımız konumunda. Suriye’deki olaylar, sınır ticaretinin yanı sıra nakliye sektörünü de bitme noktasına taşımış durumda. Hatay’da yaklaşık 300 nakliye firması bulunuyor. Yani bu sektörden yaklaşık olarak 3 bin-4 bin kişinin ekmek yemesi anlamına geliyor. Ancak gelinen süreçte birçok firmamın kepenk kapatmış, kapatmayanlar da işçi çıkarmak zorunda kalmıştır, yani sektör bitme noktasına gelmiştir” dedi.

Yaşanan süreçte sektör olarak çok sıkıntı çektiklerine değinen UND Genel Başkanı Özmen “Suriye’de yaşanan iç karışıklık dolayısıyla, nakliyeciler olarak yaşadığımız sıkıntıların çözümü konusunda hükümetten beklentilerimiz ve taleplerimiz oldu. Bu talepleri de yetkili bakanlıklarla ve yetkili mercilerle görüştük. Taleplerimiz arasında sigorta primlerinin ertelenmesi, KOBİ desteği, kredi talepleri gibi konular var, bunları talep ettik. Öncelikle nakliyede bir güzergah değişikliği istedik, ancak bunda başarılı olamadık. Mersin üzerinden Ro-Ro seferleri başladı. Ancak gümrük işlemleri konusunda bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Alternatif olarak farklı Ro-Ro firmaları ile görüşmeler yapıyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Suriye’de yaşanan olaylar öncesinde, Türkiye’nin 3 milyar dolar dış ticaret hacmi bulunduğunu, ancak bugün bu rakamlara ulaşılamadığını söyleyen UND Genel Başkanı Özmen, “Suriye kapanmadan önce 13-14 ülkeye taşımacılık yapılıyordu. Konteynerler ile taşıma dolayısıyla yaşanan gecikmeler nedeniyle birçok iptaller yaşanıyor. Yaş sebze meyve taşımacılığı bitti, şoförlerin can güvenliği yok. Bugün bile araçların içindeki mallarıyla birlikte kaçırıldığını öğrendik. Elbette yaşanan süreçte provokatif eylemlerin de olduğunu biliyoruz. Türk araçlarının Ortadoğu’da rahat gezememesi nedeniyle birçok firma kapıya kadar yükü götürüyor, kapıda Arap plakalı araçlara aktarma yapılarak ürünün nakliyesi sağlanıyor. Bu da haksız bir pazar kapma yarışını karşımıza çıkarıyor. Gelinen süreç gelecekte Türkiye için tehlike yaratmaktadır. Biran önce sektörün yeniden ayağa kalkması için çareler üretilmelidir” dedi.

Hükümetten bu bölge için özel bir önem beklediklerini ve soruna hükümetle birlikte çözüm aramak istediklerini dile getiren Özmen şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Özellikle altını çiziyorum, bu bölge için sayın Başbakanımızdan özel bir önem bekliyoruz. Bu coğrafya bugüne kadar Suriye’den gelenlere kucak açarak destek oldu ve her türlü eksiklerini tamamladı. Çadır kentlerde barınmalarından, eğitime, sağlık hizmetinden güvenliğe, oyun alanlarına kadar birçok ihtiyacına cevap verdi. Bu zor günler aşılıncaya kadar nakliye sektörüne de destek bekliyoruz.”

Artan girdi maliyetleri ve masraflara değinen Özmen, “Nakliye sektörü olarak artan maliyetlerle baş etmek çok zor. Özellikle İran’la çalışan arkadaşlar için akaryakıt fiyat farkı ciddi rakamlara ulaştı. Suriye konusu biran önce çözüme kavuşturulmalı. Çünkü Suriye’ye hiçbir şey alternatif olmuyor. Bu bölgede başka bir Suriye kurulmak istendiği ortada. Bugün Suriye sorunu çözülse yarın başka bir sorun karşımıza çıkacaktır. Savaştan beslenen silah tüccarları ve devletler bu oyunu zaman zaman oynarlar. Hiçbir zaman unutmamalı ki, tarih tekerrürden ibarettir. Irak’ta bunu yaptılar. Bir bahar türküsü söyleniyor ama kimse hiçbir şey anlamıyor. Artık bu bölgede, dünyada istikrar istiyor. İnsanlar demokrasi istiyor diye atılan adımlarda kan aklamalı, insanlar bu uğurda ölmemeli” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Antakyalı nakliyeciler için yakın bir zamanda UND Antakya Temsilciliği’ne yeni bina müjdesi de veren Özmen, "UND için satın alınacak bina, hem nakliye sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak, hem de sosyal aktivitelerin yapılacağı bir alanı kapsayacak. Bugün UND Antakya Temsilciliği 130 üye sayısına ulaşıyor. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımız var ve bu sayıyı en kısa zamanda 200 olarak görmek istiyoruz” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: