Washıngton (AA)- Gazi Üniversitesi Nanotıp Araştırma Merkezi Direktörü Dr. Gürer G. Budak, Türkiye'nin nanoteknoloji çağına hazırlıklı girdiğini ve tüketen değil, bu teknolojiyi üreten ve kullanan bir ülke konumunda olduğunu söyledi.Amerikan Nanotıp Akademisinin (AANM) dördüncü yıllık toplantısı çerçevesinde Washington'da bulunan Budak, toplantının ardından kuruluş kararı alınan Uluslararası Nanotıp Akademisinin (IANM) kurucu üyesi oldu.
Budak, Türkiye'nin nanotıp teknolojisiyle ilgili gelişmeleri erken dönemde yakaladığını, bunun da ülke için çok önemli bir avantaj olacağını belirtti. Nanoteknolojinin gelişmiş ülkelerde yeni bir sanayi devrimi olarak değerlendirildiğini söyleyen Dr. Budak, "Geçmişte bilgi ve Ar-Ge'ye dayalı önemli sanayi devrimlerine hazırlıksız yakalanan Türkiye'nin, nanoteknoloji ve nanotıp konusunda çok iyi bir zamanlamayla yatırım planlaması yaptığını" bildirdi. Dr. Budak, "Türkiye nanoteknoloji çağına hazırlıklı giriyor" diye konuştu.
Bu konuda özellikle Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) gibi kurumların, Türkiye'deki bilimsel önceliklerin planlanması ve Ar-Ge fonlarının doğru biçimde yönlendirilmesi konusunda ortaya koydukları yaklaşımın takdire değer olduğunu söyleyen Dr. Budak, bu kurumların çok doğru bir zamanlamayla nanoteknoloji ve nanotıp konularını kalkınma planı ve uzun dönemli stratejinin öncelikli alanları olarak ilan ettiğini ve son 3-4 yılda bu alanda önemli proje desteklerinin verildiğini vurguladı.
Yürütücüsü olduğu proje çerçevesinde, Türkiye'de bu alanda çalışan önemli merkezlerin ve bilim adamlarının bir araya geldiğini, böylece nanotıp konusunda
ulusal bir platformun temellerinin de atıldığını belirten Dr. Budak, halen yurt dışındaki üniversite ve merkezlerde görev yapan Türk bilim adamlarının projeye bizzat katılmaları sayesinde, şimdiye kadar alışılmış "beyin göçü" kavramının da tersine çevrildiğini söyledi.