Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden Mahmut Demir’e Cevap Geldi

Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu olmuş olan Mahmut Demir’e Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı (IOC) jacgues...

Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu olmuş olan Mahmut Demir’e Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı (IOC) jacgues Rogge’tan cevap geldi.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), İstanbul'un da ev sahipliği için aday olduğu 2020 Olimpiyatları programından güreşin çıkarıldığını açıklamasına eski şampiyon Mahmut Demir tepki göstererek, IOC Başkanı jacgues Rogge’a iadeli taahhütlü mektup göndermişti.
Mektupta verilen kararın yanlışlığına vurgu yapan Demir, neredeyse insanlık tarihiyle başlayan güreş sporunun olimpiyat oyunlarından çıkarılmak istenmesinin izah edilebilir bir karşılığının olmadığını söylemiş ve alınan bu kararının yeniden gözden geçirilmesini hatta karardan vazgeçilmesini talep etmişti.
IOC Başkanı jacgues Rogge tarafından Mahmut Demir için gelen mektupta ise şu ibareler yer alıyor.
“Sayın Demir, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) adına güreşe gösterdiğiniz sevgi ve tutku için teşekkürler. Kazandınız madalyalar ve başarı gurur duyulacak bir nedendir. IOC düzenli olarak geriye bakıldığında, olimpiyat oyunlarında doğru bir olimpik programı karışımını korumak için değerlendirmeler yapmaktadır. Hiçbir sporu izole etmek için veya yargılamak gündemimiz olamaz. IOC İcra Kurulu temel 25 spor dalı içinde doğru birleşimi, dövüş sporları ve diğer sporlar arasında, objektif ölçülere dayanarak değerlendirme yapmaktadır. Örneğin takım sporları ve bireysel sporlar arasındaki doğru denge önemlidir. Hiçbir zaman 25 Olimpik ana dal sporlarını belirlemek kolay bir karar değildir. IOC İcra Kurulu çok tecrübeli ve yıllarını spora vermiş insanlardan oluşmaktadır ve 2020 için eskiden oldu gibi 25 ana dal sporu teklif ederken kollektif bir bilgelik ve çalışma uygulamaktadır. Güreş sporun tarihsel bir önceliği olduğu kabul ederken, değişiklikler arz ettiğini de kabul etmek gerekiyor.
Ayrıca İcra Kurulunun önerisi nihai karar olmadığına dikkat etmek gerekir. Güreşin şimdi 2020 olimpiyat programına katılmak isteyen diğer yedi spor ile birlikte ST Petersburg de yapılacak olan IOC İcra Kurulu toplantısı sırasında bir sunum yapma şansı olacaktır. Nihai kararı Eylül ayında, tüm üyelerinin katılacağı IOC Genel Kurulunda alınacaktır.”
Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) yöneticilerine tekrar mektup göndereceğini belirten Mahmut Demir, mektupta güreşin daha izlenebilirlik, hareketlilik ve teknik konularda öneriler sunacağını söyledi.
Demir, güreşin olimpiyatlardan çıkartılması durumunda kendisine verilen madalya, belge ve şiltlerimi Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne iade etmekten vazgeçtiğini, aynı durum söz konusu olduğunda ödülleri İstanbul Boğaz Köprüsü’nden aşağı atacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz