İSTANBUL (AA) - Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, "Önümüzdeki 3-4 yıl içinde dünya 5-6 tane Türk markasını konuşacak. Bunlardan biri de biziz." dedi.
Ece Türkiye'nin düzenlediği "Uluslararası Perakende Kiralama Günü"nün 10'uncusu, "Geleceğin Alışveriş Merkezleri" başlığıyla İstanbul'da yapıldı.
Etkinlik kapsamında düzenlenen "Perakendenin Geleceği" panelinde konuşan Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orakçıoğlu, teknoloji ile birlikte çok büyük değişim ve dönüşüm yaşandığına dikkati çekti.
Geçmişte dünyanın önde gelen markalarının Türkiye pazarına girmeye başlamasıyla oluşan rekabette Türk şirketlerinin yaşadığı sıkıntılara değinen Orakçıoğlu, "Şu an net olarak söyleyebilirim ki, önümüzdeki 3-4 yıl içinde dünya 5-6 tane Türk markasını konuşacak. Bunlardan biri de biziz." dedi.
- "Bizim için yılbaşı Sidney'deki mağazamızda başlayacak"
Süleyman Orakçıoğlu, mevcut mağazalarının 200 tanesinin Türkiye'de, 160 tanesinin de dünyanın farklı ülkelerinde bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Sadece bu yıl netleşmiş 53 tane yurt dışı mağazamız daha bünyemize katılacak. Bu yılbaşında 24 saat uyumayacağız. Bizim için yılbaşı Sidney'deki mağazamızda başlayacak, Brezilya'daki müşterimize kadar devam edecek. Birçok ülkede markamızın etkinliği giderek artıyor. Sistem yatırımı, altyapı ve rekabette kendimizi pozisyonlayarak bunları hep beraber başardık. Ana stratejide doğru konumlama yapmak gerek. Bizim uyguladığımız, ulaşılabilir lüks... Dünyada şu an kolay bir rekabet yok. Her ülkede, her bölgede birçok sorun yaşanıyor. Bu sorunlara rağmen pesimist yaklaşımla olaylara yaklaşırsak önümüzü göremeyiz. Anormali normal karşılayarak ona göre kendinizi pozisyonlamanız gerek."
- "Kendi pazarımızda birbirimizi iş ortağı olarak görmeliyiz"
Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orakçıoğlu, bir Türk markası olarak enerji ve heyecanlarını dünyanın her yerinde hissettirebilecek konuma geldiklerini, markanın kimliğini ve ruhunu dünyanın her yerinde aynı konseptle yansıtmayı birinci standartları, vazgeçilmez şartları olarak gördüklerini söyledi.
Yurt dışında franchising ya da bayilik verme konusunda geçmişte inanılmaz çabalar gösterdiklerini ifade eden Orakçıoğlu, şu an seçilen değil, seçen konumunda olduklarını kaydetti.
Orakçıoğlu, "Şu dönemde kendi pazarımızda birbirimizi de iş ortağı olarak görmeliyiz. Kendi pazarımızda sürekli olarak dövizde yaşanan birtakım sorunlar var. İnişler çıkışlar var. Burada da kendi adımıza bu süreci birbirimizle dayanışma içinde geçirmemiz son derece önemli. İş ortağı olarak gördüğümüzde sorunları aşmamız her zaman mümkün." ifadelerini kullandı.
Global yolculukta ışık hızıyla devam edeceklerini belirten Orakçıoğlu, dijitalleşme ve sosyal medyayı doğru kullanmanın şirketler için önemine işaret etti.
Orakçıoğlu, "En değerli şey şu an zaman... Bugün İtalya'da 14 farklı satış noktasındayız, İtalya'da 20'ye, Almanya'da çok kısa zamanda 10'a çıkıyoruz. İtalya'daki metrekare verimliliğimiz yüzde 40 daha üzerinde. Doğru ürünü yaptığınızda bilinçli müşteri ona daha fazla ilgi gösteriyor." şeklinde konuştu.
- "Müşteriler tüm kanallarda eksiksiz hizmet bekliyor"
Teknosa Genel Müdürü Bülent Gürcan da tüketici davranışlarında yaşanan değişime işaret ederek, e-ticaretin başlangıç aşamasında birtakım tedirginlikler yaşandığını, tüketicinin artık her yerde olduğunu söyledi.
Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de tüketicilerin yüzde 64'ünün omnichannel (çok kanallı) olduğunu belirten Gürcan, satın almadan önce müşterilerin, alacağı ürünü internet, forum ve tanıdıkları gibi onlarca kanaldan incelediğini anlattı.
Gürcan, müşterilerin online'da ürünleri ve fiyatları kıyasladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu ürünleri kıyasladıktan sonra eskisi kadar mağazalara çok sık gelmiyor. Tüm dünyada olduğu gibi mağazalarımızda ziyaret sayılarında düşüşler görüyoruz ama bu dönüştürme oranlarımıza çok olumlu yansıyor. e-ticaret sitesinden fiyatları kıyaslamış, ürünleri öğrenmiş ve direkt müşteri mağazaya alışveriş yapmaya geliyor. Bir yandan da müşteri, satış sonrası hizmetlerde fark yaratılmasını bekliyor. Mobil online çok önemli. Dünyada e-ticaret alışverişinin yüzde 44'ü cep telefonlarından, mobil alışverişten geçiyor. Türkiye'de bu oran şu an yüzde 19 ama e-ticaretle birlikte mobil ticarette hızla yükseliyor olacak. Satış öncesinde, satış esnasında ve satış sonrasında artık müşteriler, sadece online ya da offline değil, tüm kanallarda eksiksiz hizmet bekliyor."
- "Müşterilerimizin yüzde 76'sı web sitemizden bakarak mağazalarımıza geliyor"
Bülent Gürcan, Amazon'un Türkiye'ye gelişine ilişkin, "Her türlü yabancı yatırımcı buyursun gelsin. Bu hepimize enerji veren, müşteri için de çok olumlu bir şey... Dolayısıyla yabancı yatırımların artarak gelmesini bekliyoruz." dedi.
e-ticaret trenine 2003 yılında bindiklerini ifade eden Gürcan, şunları kaydetti:
"O yıllarda başladığımız yatırımlar, son yıllarda gittikçe arttı. Özellikle son 3 yıldır bütün yatırımlarımızı omnichannel üzerine kurguladık. Bugün müşterilerimizin yüzde 76'sı önce web sitemizden bakarak mağazalarımıza geliyor. 'web'ten satın al, mağazadan teslim al' oranımız yüzde 30. 2018'de 60 milyon lira civarında bir yatırım bütçemiz var ve bu bütçenin çok büyük kısmı omnichannel yatırımlarına ve büyük data analitiğine harcanıyor olacak. Omnichannel'ın iyi kullanıldığı bir dünyada klasik perakendecilerin şansının çok daha fazla olduğunu gözlemliyoruz."
- "Perakendeci, elini devamlı müşterinin nabzı üstünde tutacak"
Boyner Grup Başkan Yardımcısı ve İcra Komitesi Üyesi Serdar Sunay ise etkinliğin sektör için önemine dikkati çekerek, AVM'lerle ilgili Ece'nin başlattığı inovasyonun sektöre önemli katkı sağlayacağını vurguladı.
Türkiye'nin krizi iyi yöneten bir ülke olduğunu belirten Sunay, müşteride yaşanan değişime ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
"Perakendeci, elini devamlı müşterinin nabzı üstünde tutacak, anlamaya çalışacak, müşterinin ihtiyaçlarını değil, heveslerini yakalayıp onun önüne getirmeye çalışacak. Müşteri şu an sıkı şekilde değişiyor. Bundan sonra müşteri hızlı, her şeyi hemen istiyor, çok kişisel, perakendecilerin onun zevklerini tanıyan firmalar olmasını istiyor. Müşteri kesintisiz, bütün kanalları birbirine bağlı görmek istiyor. Perakendeciyseniz bütün kanalları sonuna kadar kullanmak zorundasınız.
Online-offline sakın takılmayın, müşteri her şeyi birbirine bağlı görmek istiyor ve müşteri şeffaflık ve eğlence istiyor. Bu yere gelen müşterinin bunları istediğini perakendeci biliyorsa, ne yapacağınızı biliyorsunuz demektir. Perakendecinin birinci kuralı farklılaş ya da yok ol. Perakendede öyle bir zaman yaşıyoruz ki, teknoloji perakendenin önüne inanılmaz imkanlar getirdi. Perakendecinin yok olmaması için teknoloji var gücüyle çalışıyor, aklı olan bunu kullanır."
Dijitalleşmenin şirketler için önemine işaret eden Sunay, Accenture araştırmasına göre perakende sektörünün dijitalleşme konusunda ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
Sunay, "Perakendede dijital liderler ve dijital takipçiler denilen gruplar var. Dijital liderlerin EBITDA büyümesi yüzde 10-20 arasında, dijital takipçilerin EBITDA büyümesi yüzde eksi 5 ila yüzde 10 arasında. Dijitalliği göz ardı eden perakendeciler 3 gün sonra aramızda olmayacaklar." ifadelerini kullandı.
Ece Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi (CEO) Pınar Yalçınkaya Hacaoğlu, sektörün ana paydaşları olan yatırımcılar, perakendeciler, müşteriler ve bunların arasındaki dengeyi korumaya odaklanan hizmet şirketleri için yeni bir evreye geçildiğini söyledi.
Hacaoğlu, "Yapıcı iş birliklerinin, nicelik yerine niteliğe odaklanmanın, uzun vadeli stratejik planlamaların, değişen müşteri taleplerini doğru anlamanın, farklılaştıran hizmetler sunmanın, alışveriş merkezlerinde teknolojiyi etkin kullanmanın ve inovasyonun önümüzdeki dönemde sektörü şekillendireceğini öngörüyoruz." dedi.