Malatya’nın Darende ilçesinde, Uluslararası Somuncu Baba ve Hulusi Efendi Sempozyumu düzenlendi.Darendespor Salonunda yapılan sempozyuma dünyanın farklı ülkelerinden gelen bilim adamları gönülleri imar eden Türk mutasavvıfları Somuncu Baba ve Hulusi Efendi’yi anlattı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Hulusi Efendi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Yağcı, Somuncu Baba’nın hoşgörü içerisinde altı yüzyıldır bütün insanlık alemine gül rayihaları dağıtan bir cennet çiçeği olduğunu ifade etti.
Sempozyum öncesinde bir konuşma yapan AK Parti Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Hulusi Efendi’nin kurduğu vakfın yurt içi ve yurt dışında binlerce insana fayda sağladığını bildirdi. Ömer Faruk Öz; “Bu vakıf Osmanlı’nın vakıf anlayışını sürdüren örnek organizasyonlar yapan bir kurumdur. Her alanda insanlara hizmet etmektedir” dedi.
Malatya Valisi Ulvi Saran da bundan yüzyıllar öncesinden günümüze taşınan manevi ve kültürel mirasın herkesi sevgiyle kuşattığını ifade etti.
Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cihan Okuyucu, oturum başkanlığını yaptığı sempozyumda, Saraybosna Üniversitesinden Prof. Dr. Amina Siljak Jesenkoviç, Prof. Dr. Kazım Hacımejlic, Kahire Türk Araştırma Merkezinden Yard.Doç. Dr. Tarık Abdulcelil ve Dr. Riham Rabah ile Gazi Osman Paşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kadir Özköse birer konuşma yaptı.
Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yakup Çelik’in başkanlığını yaptığı ikinci oturumda da, Pakistan Bahavalpur İslamiye Üniversitesinden Dr. Ismat Durranı, Pakistan Government Gordan Kolejinden Prof. Dr. Arif Naushahi, Saraybosna Üniversitesinden İsra Tatlic, İngiltere’den İmam Khalıd Husseın, Erciyes Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet İnbaşı ile Marmara Üniversitesi'nden Dr. Ümran Ay tebliğ sundu.
YÜZYILIMIZIN YUNUS EMRE’Sİ
Sempozyumda ‘Divan-ı Hulus-i Darendevi’de ilham kaynakları’ başlıklı bir tebliğ sunan Prof. Dr. Cihan Okuyucu, Hulusi Efendi’nin yaşamındaki etkisi ve şiirleriyle, Yunus Emre, Eşrefoğlu ve Niyazi Mısri gibi ünlü şairlerin edebi anlayışlarını bütünüyle kuşatıcı bir zevke sahip olduğunu belirtti.
Cihan Okuyucu; Hulusi Efendi’nin, şiirlerinde asırlarca dile getirilmiş dini ve tasavvufi hakikatleri kullanmak bakımından eskiye tabi olmakla birlikte büyük şairlerde görülen söyleyiş ustalığıyla benzerlerinden ayrıldığını belirterek "Keza o seleflerine nazire yazmaktan çok onlardan aldığı edebi zevki ve şiir malzemesini kendi zevk inbiğinden geçirerek anlatma yolunu seçmiştir. Günümüzün Yunus’u, Hulusi Efendi’dir”
Kahire Türk Araştırma Merkezi'nden Yard. Doç. Dr. Tarık Abdulcelil ise Hulusi Efendi’nin hayatı incelendiğinde İslam’ın ruhu, özü ve onu öğretmenin yüceliğinin öne çıkarıldığının görüleceğini bildirdi.
Kahire Türk Araştırma Merkezi’nde görev yapan bilim adamı Dr. Riham Rabah da bir tasavvuf alimi olarak Hulusi Efendi’nin izlediği yolu diğerlerinden ayırt eden en önemli şeyin, toplumun kalkınması doğrultusunda ilme, eğitime, toplumsal meselelere, bunlarım çözümü üzerinde çalışmaya ve kaynaşma kültürünü yaymaya verdiği önem olduğunu dile getirdi.
Sempozyumun kapanışında bir değerlendirme konuşması yapan Hulusi Efendi Vakfı Eğitim ve İlmi Araştırmalar Müdürü Resul Kesenceli de, çağımız mutasavvıflarından Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin örnek kişiliği kadar insanlara verdiği hizmet mesajının sevgi ve hizmet anlayışı ile onun isminin daima hayırla anıldığını söyledi.
Serdar Tuncer’in şiirler seslendirdiği ve sunuculuğunu yaptığı programda Ahmet Özhan da bir konser verdi.
Program sonunda Vakıf Mütevelli Heyeti Başkanı Hamit Hamidettin Ateş tarafından bilim adamları ile sanatçılara plaket verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz