"Uluslararası Suç Araştırması Ve Adli Bilimler" Sempozyumu

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanı Oğuz Karakuş, illerde ön inceleme yapılabilmesi amacıyla her kente mini laboratuvar kurma

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanı Oğuz Karakuş, illerde ön inceleme yapılabilmesi amacıyla her kente mini laboratuvar kurma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Uzmanlarımız mini laboratuvarlarda pratisyen hekim mantığıyla iş yapacak ve bu da tutukluluk sürelerinin azaltılması noktasında yerinde çözüm sağlayacak" dedi.

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü ile AB Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğüne bağlı Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) işbirliğiyle düzenlenen "Uluslararası Suç Araştırması ve Adli Bilimler" sempozyumu başladı.

Reklam
Reklam

Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanı Karakuş, burada yaptığı konuşmada, insan hakları ve diğer demokratik ilkelerin korunmasında geleneksel polisiye tedbirlerden ziyade bilimsel ve teknik yöntemlerin kullanılmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

"İllerde ön inceleme yapılması amacıyla her ilde mini laboratuvar çalışmalarımız sürüyor" diyen Karakuş, şöyle konuştu:

"Bu çalışma tamamlandığında Türkiye genelinde bölge laboratuvarlarına olan sirkülasyon azalacaktır. Ayrıca uzmanlarımız mini laboratuvarlarda pratisyen hekim mantığıyla iş yapacak ve bu da tutukluluk sürelerinin azaltılması noktasında yerinde çözüm sağlayacak. Bunların yanı sıra hizmet sunumunun daha etkili olması amacıyla teknolojik donanım ve yazılımda dışa bağımlığı azaltmak amacıyla başta TÜBİTAK, üniversiteler ve ilgili firmalarla çalışmalarımız devam ediyor."

Vali Şükrü Kocatepe de konuşmasında, Türkiye'nin en huzurlu kentlerinden biri olan Kahramanmaraş'ta böyle bir sempozyumun düzenleniyor olmasının ayrı bir anlam taşıdığını ifade etti. Kocatepe, sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Reklam
Reklam

-Prof. Dr. Deborah Keeling

Açılış konuşmalarının ardından "suç araştırması" konusunda sunum yapan ABD Louisville Üniversitesi Adalet Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Deborah Keeling, dijital adli bilimin kanıt toplamada büyük önem taşıdığını söyledi.

Keeling, bilgisayar teknolojisinin gelişimine paralel olarak söz konusu bilimin ortaya çıktığını belirtti.

ABD'de siber suçların yüksek oranda artmaya başladığını anlatan Keeling, "ABD'de elektronik satış 2001'de 34 milyar dolar iken 2011'de 194 milyar dolara çıktı. Yani 10 yılda 6 kat artmış. İşte elektronik satış ne kadar artarsa siber suç oranı da o kadar artıyor. Ayrıca yine ülkemizde 2000'de tüm evlerin yüzde 50'sinde internet bulunurken 2011'de bu oran yüzde 78'e çıktı. İnternet erişimi arttığı zaman dijital adli bilim daha da önem arz etmeye başladı" diye konuştu.

Siber terörizm karşısında ABD hükümetinin çalışma başlattığını ifade eden Keeling, çalışma kapsamında 10 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti.

Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük ve Emniyet Müdürü Mustafa Aydın'ın da açılışında konuşma yaptığı, 2 gün devam edecek sempozyuma Portekiz, Sudan, İspanya, KKTC, İngiltere, Azerbaycan ve ABD'den bilim adamları, Türkiye'den hakim, savcı ve polis müdürleri katılıyor.

Reklam
Reklam

Sempozyumda "Adli bilimler, adli antropoloji, suç profili, suç araştırmalarında adli psikiyatri ve davranış bilimlerinin kullanılması, suç soruşturması ve örgütsel profil" konuları ele alınacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz