Ümit Boyner: Üniversiteler, batılı üniversitelerin özerklik düzeyine ulaşmalı

TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD’ın destek verdiği Teknoloji Ödülleri ve Kongresi’nin bu yıl 10’uncu düzenlenecek. Kongrenin...

TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD’ın destek verdiği Teknoloji Ödülleri ve Kongresi’nin bu yıl 10’uncu düzenlenecek. Kongrenin tanıtım toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Türkiye’deki üniversitelerin batılı üniversitelerle rekabet etmek için aynı özerklik düzeyine ulaşmaları gerektiğini dile getirdi.
Teknoloji Ödülleri’nin ön başvuru süreci, İstanbul The Marmara Hotel’de düzenlenen basın toplantısıyla başladı. Toplantıya Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Genel Sekreteri Mete Çakmakçı ile Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, özel sektördeki başarı öykülerini toplumun gündemine taşımak istediklerini söyledi. Boyner, teknoloji ödülleri kapsamında başarılı şirketleri teşvik etmeyi, toplumda araştırma, teknoloji, geliştirme ve yenilikçilik konusunda farkındalık oluşturarak diğer şirketleri de harekete geçirmeyi hedeflediklerini kaydetti. Yıllardır üniversite ve sanayi işbirliği hakkında konuştuklarını ifade eden Boyner, üniversitelerin hala döner sermaye ile işlediğini ve yaşanan sıkıntıların tam olarak giderilmediğini söyledi.
Boyner, şöyle konuştu: “Üniversitelerin mali ve idari özerkliğe sahip olması, yenilikçiliğin gelişebilmesinin ön koşulu olarak önem taşımaktadır. Yapılan araştırmalar, küresel liglerde başarılı olan üniversitelerin, özerklik açısından en iyi konumda olan üniversiteler olduğunu göstermektedir. Ülkemizde yükseköğretim kurumlarının vizyon ve misyonlarını gerçekleştirebilmeleri ve küresel rekabete katılabilmeleri için Avrupa’da ve dünyada rekabet ettikleri üniversitelerde mevcut olan özerklik düzeyine ulaşmaları önem taşımaktadır.”
Ar-Ge’ye ayrılan kaynakların artışı bakımından son yıllarda olumlu gelişmeler yaşandığının altını çizen Boyner, yenilikçilik bakımından hala gelişmiş ülkeler arasında arzu edilen seviyeye ulaşılamadığını belirtti. Boyner, “Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı Küresel Rekabet Raporu’na göre Türkiye pazar büyüklüğü açısından 142 ülke içerisinde 17. sırada yer aldı. Rekabetçilik açısından ise 59. sıradadır. İnovasyon-yenilikçilik açısından rekabetçiliğe bakıldığında ise ancak 69. sırada kendine yer bulabilmiştir. Bu saydığım sıralamalar, ülkemiz ekonomisinin büyüklüğü ve inovasyon kapasitesi arasında maalesef bir uyumsuzluk olduğunu bir kere daha gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, konuşmasında Teknoloji Ödülleri’nin ülke kalkınmasında teknolojinin önemi ve Ar-Ge odaklı kalkınmanın gerekliliği konusunda son 10 yıl içinde önemli bir farkındalık oluşturduklarını belirtti. Altunbaşak, “Türkiye’nin teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesi yolunda ulusal teknolojik birikimimize katkı sağlayan kuruluşları 10 yıldır kesintisiz olarak düzenlediğimiz bu organizasyon ile desteklemekten mutluyuz. TTGV ve TÜSİAD gibi kurumlarla köklü işbirliğimizin sonucu olan ve sonuçları itibariyle başlı başına bir başarı hikayesi olarak nitelendirilebilecek ‘Teknoloji Ödülleri ve Kongresi’ gibi önemli bir platformun 10. yılını kutlamaktan ve bu başarının mimarlarından arasında yer almaktan kıvanç duyuyoruz” diye konuştu.
Teknoloji Ödülleri’nde, başvurular iki aşamalı olarak alınacak. Kuruluşlar, pazara sunulmuş ya da sunulmamış, bir veya birden fazla ürün/süreç geliştirme veya iyileştirme çalışmaları ile Teknoloji Ödülleri Programı’na başvurabiliyor. Teknoloji Ödülleri değerlendirme sisteminde, farklı ölçekteki firmaları en uygun şekilde karşılaştırmak amacıyla, mikro, küçük, orta ve büyük/bağlı olmak üzere 4 ayrı firma ölçeğinin, hem ürün hem de süreç başlıkları altında değerlendirilecek. 8 ödül ve firma ölçeğinden bağımsız olarak ayrıca Büyük Ödül verilmesi de öngörülüyor. 10. Teknoloji Ödülleri ön başvuruları 4 Kasım 2011 tarihine kadar sürecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz