Umre Yolcularının Aşı Krizi

Ramazan ayında umreye gidecekler, aşı krizi yaşıyor. Ramazan ayına girilmesi sebebiyle gündüz oruçlu olan umre...

Ramazan ayında umreye gidecekler, aşı krizi yaşıyor. Ramazan ayına girilmesi sebebiyle gündüz oruçlu olan umre yolcularına, gece aşı vurulmadığı için yolculuk öncesi olunması gereken menenjit aşıları yaptırılamıyor.

Umre adayları, Diyanet'ten gece aşı vurulması hizmeti istiyorlar. Ancak mesai saatleri dışında aşı hizmeti verilemiyor. Gündüz oruçlu oldukları için gece aşı vurdurmak isteyenler, biz aşıları alalım gece hastanede olalım teklifine de olumsuz cevap alıyorlar. Soğuk zincirde 10’ar dozluk aşıları yetkililer umre yolcularına teslim edemiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 15 günlük umre programına 990 euro ödeyerek kayıt yaptıran Bursalı Murat Savacı, organizasyonu yapanların aşı konusunda orucu hesaba katmadıklarını söyledi. Ramazan ayı öncesinden ikaz yapılması halinde aşılarını olabileceklerini kaydeden Murat Savacı, "İnegöl'deki kafile başkanı vaiz arkadaşımız bizi arayarak aşı kartlarımızı alıp almadığımızı sordu. Biz de bunun üzerine aşı olmaya gittik. Ancak gündüz aşı olabilirsiniz denildi. Ancak Ramazan ayında oruçlu olduğumuzdan aşı olamıyoruz. Gece iftarı açıp olalım dedik. O saatte de aşılama hizmeti verilmiyor. Ramazan orucumuzu bırakıp umre yolculuğu için aşı mı olacağız. Diyanet İşleri Başkanlığımızın böyle bir organizasyonda vatandaşları zorda bırakmaya hakkı yok. Bize 2 doz aşı verin, hastanede iftarımızı açtıktan sonra olalım dedik. Ona da soğuk zincirde 10’ar doz aşı var denildiğinde müsaade edilmedi. Menenjit aşısını olamadık. Kafile başkanımızda bulunduğunuz yerdeki ilçe müftülüğüne gidip fetva sorun diyor. Müftülüğe gitsek, herhalde Ramazan orucunuzu erteleyin diyecekler. Gece iftardan sonra aşılama yapılması için Müftülüklerin bir devlet hastanesi ile anlaşmasını istiyoruz. Çok basit bir organizasyon meselesi, ancak kimse önemsemediğinden vatandaş zorluk yaşıyor. Bu konunun çözümü için Diyanet İşleri Başkanlığı'nı göreve davet ediyoruz. Gece bir hastanede menenjit aşılarımızı vurduramaz mıyız" dedi.

Reklam
Reklam

Bürokrasiden dolayı birçok vatandaşın Ramazan orucunu bırakmadıkları, aşı kartlarını da önemsemedikleri dikkat çekiyor. Aşının etkili olabilmesi için Suudi Arabistan'daki kalabalık ortama girmeden 10 ile 20 gün önce vurulması gerekiyor. Bazı vatandaşların da aşı olabilmek için farz olan ramazan oruçlarını erteledikleri görüldü.

TGRT FM'de program yapan ilahiyatçı yazar Osman Ünlü, sadece gıda değil devanında orucu bozduğunu belirterek, menenjit aşısı yapılması halinde de orucun bozulacağını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: