''Umut Davası''na 2. kez onama ve bozma

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, gazeteci-yazar Uğur Mumcu, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, Prof. Dr. Muammer Aksoy ve Doç. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesi olaylarının aralarında bulunduğu "Umut Davası"nda, sanık Ferhan Özmen'in, "Anayasal düzeni cebren değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararı onadı. Ekrem Baytap'a 15 yıl hapis cezası verilmesine ilişkin kararı eksik soruşturma nedeniyle bozan Daire, diğer 7 sanığın ise Topluma Kazandırma Yasasından yararlanamayacaklarına işaret etti.

Reklam
Reklam

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "Umut Davası"nda yaptığı ikinci yargılamada 9 sanık hakkında verdiği kararın temyiz incelemesini tamamladı.

Daire, sanık Ferhan Özmen'in, "Anayasal düzeni cebren değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararı onadı. Sanık Ekrem Baytap'ın 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin karar ise eksik soruşturma nedeniyle bozuldu.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 4959 sayılı Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlandırılan sanıklar Abdulhamit Çelik, Hasan Kılıç, Mehmet Ali Tekin, Mehmet Şahin, Fatih Aydın, Muzaffer Dağdeviren ve Yusuf Karakuş hakkındaki kararı ise sanıkların aleyhine bozdu ve bu kişilerin yasadan yararlanamayacaklarına işaret etti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinde, Ferhan Özmen'in "Anayasal düzeni silah zoruyla yıkarak, yerine din kurallarına dayalı devlet kurmak için oluşturulan silahlı örgüte üye olup, Anayasal düzeni değiştirmeye cebren teşebbüs etme" suçundan eski TCK'nın 146/1. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapis, sanık Ekrem Baytap'ın ise yeni TCK'nın 314/1. maddesi uyarınca sonuç olarak 15 yıl hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin hükmün, usul ve yasaya uygun bulunarak onanması istemişti.

Reklam
Reklam

Sanıklar Abdulhamit Çelik, Hasan Kılıç, Mehmet Ali Tekin, Mehmet Şahin, Fatih Aydın, Muzaffer Dağdeviren ve Yusuf Karakuş'un 4959 sayılı Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanamayacakları belirtilen tebliğnamede, sanıkların örgüt içindeki konumları itibarıyla verdikleri bilgi veya belgeyle örgütün faaliyetine engel olduklarına yönelik herhangi bir delil bulunmadığı kaydedilmişti. Tebliğnamede, bu nedenle bu sanıklar hakkında 4959 sayılı Yasa'daki koşullar oluşmadığı için cezalarından indirim yapılamayacağı ifade edilerek, 7 sanık hakkındaki hükmün bu yönden bozulması istenmişti.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklar Hasan Kılıç ve Mehmet Ali Tekin'i 6 yıl 3'er ay, Mehmet Şahin, Fatih Aydın, Muzaffer Dağdeviren ve Abdulhamit Çelik'i 3'er yıl 1'er ay 15'er gün ve Yusuf Karakuş'u da 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme, sanıklar hakkındaki hükmü, yeni TCK'nın "örgüt üyesi ve yöneticisi olma" suçunu düzenleyen 314'ncü maddesine göre kurmuş, ardından bu cezalarda yasal artırım ve indirim maddelerini uygulamıştı. Bu sanıklar hakkında, ayrıca Topluma Kazandırma Yasası'na göre de indirim yapılmıştı.

Reklam
Reklam